2012. július 1., vasárnap

Az idei első lecsó


Azt hiszem ebben a hőségben nincs sok kedve az ember lányának/- fiának még enni sem, nemhogy nehéz ételeket készíteni, fogyasztani.

Nálunk a lecsóra esett a választás. Viszont az is igaz, hogy én a lecsót nagyon hosszú ideig főzöm, mert nálam így az igazi.

Hozzávalók:

1 evőkanál mangalica zsír
2 kg zöldpaprika
1 kg paradicsom
3 óriási fej vöröshagyma
11-15 dkg tarhonya

Elkészítése:

A vöröshagymákat megtisztítjuk, apró kockára vágjuk és a zsíron -fedő alatt- megpuhítjuk, sózzuk.  Hozzáadjuk a felszeletelt zöldpaprikát. Amikor a paprika a felére összeesett (ez kb 1 óra - alacsony hőfokon) akkor adjuk hozzá a felszeletelt paradicsomot. Szintén fedő alatt addig pároljuk, amíg a paradicsomok összeesnek, majdnem a felére.  Ilyenkor még aránylag jó leveses a lecsó, de ez így jó.
Összekeverjük a paprikát és a paradicsomot, a tetejére szórjuk a tarhonyát, lefedjük és már csak akkor vesszük le róla a fedőt, amikor a tarhonya beszívta a lecsó levét. Addigra a tarhonya is készre főtt.


Igazi nyári eledel. Nálunk akár naponta jöhetne az asztalra. Az igazi lecsó lényege, a sok-sok vöröshagyma, ettől olyan jó szaftos lesz és ízletes. Persze nem mellékes, hogy a paprika és a paradicsom is nagyon jó ízű legyen.

5 megjegyzés:

  1. A lecsó nálunk nagy kedvenc. most van már szezonja lassan.

    VálaszTörlés
  2. Kedvencem a lecsó, de nem is tudom, idén miért nem készítettem! De sebaj, itt egy remek recept :)

    VálaszTörlés
  3. Na de kérem tisztelettel drága körösztanyám! Lecsó kolbász nélkül?! :)

    VálaszTörlés
  4. Drága körösztgyerekem, több nap, mint kóbász, mondaná nagyapám. Az igazság az, hogy már a kolbászra sem vágyunk ebben a melegben, de az első lecsót mindíg natúran esszük, még csak tarhonyát sem teszek bele. Most kivételt kellett tenni, mert már nagyon korgott a gyomrom és még elég leveses volt a lecsó :)

    VálaszTörlés