2012. június 2., szombat

Stefánia, kapros zöldbabfőzelékkel



Hétköznapi ételek, hétköznapi egyszerűséggel egy jó kis kapros zöldbabfőzelékkel a stefánia is a legnagyobb kedvencünk. Mindíg egy óriási rudat sütök, mert hidegen talán még jobban szeretjük, mint főzelékre feltétnek. Hidegen kenyér nélkül az igazi :)

 Hozzávalók és elkészítés:

1 kg darált sertéshús (de lehet vegyesen is: sertés, marha, akár pulyka is)
4-5 szelet szárazkenyér tejben áztatva, kinyomkodva
2 teáskanál só
1 teáskanál köménymag
5-6 nagy gerezd tisztított, összenyomott fokhagyma
1 evőkanál piros fűszerpaprika (mehet bele csipős is, de nem nálunk)
8 db főtt tojás

A főttojás kivételével az összes anyagot a robotgép pár perc alatt kidolgozza. Egy tepsipe sütőpapírt helyezünk. A hús felét beleterítjük a tepsibe, közepébe elhelyezzük a megpucolt főttojásokat, s a hús másik felével betakarjuk.
Ha azt szeretnénk, hogy sülés közben ne repedjen meg a stefániánk, akkor vizes kézzel párszor jól áthuzzuk, megsímogatjuk a húst.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb 35-40 perc alatt készre sül. A sütőpapírral együtt kiemeljük és rácson hagyjuk kihülni.


Ennek a tejfölös, kapros zöldbabfőzeléknek kitűnő párosa volt, amit az alábbiak szerint készítettem:

0,5 kg fagyasztott zöldbabot lábasba tettem, annyi vízzel öntöttem föl, hogy ellepje. Megsóztam. Hozzáadtam 2 gerezd tisztított fokhagymát és kevés édesítőszert, 2 evőkanálnyi apróra vágott kaprot.
1 evőkanálnyi olajon 1 evőkanál lisztet elkevertem. Nem rántást készítettem, csak átmelegítettem, hogy a hozzáadott 1 mokkáskanál piros fűszerpaprika a hő hatására el tudjon olvadni.
1 nagy pohár tejföllel fölengedtem, simára kevertem, s egy sűrű szövésű szűrőn át belekevertem a már fővő zöldbabba.
Egyet rottyant és máris tálalható. Nagyon, nagyon szeretjük, akár hidegen is el tudnám fogyasztani.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon szereetm mindkettőt, két tányér után tudnék megállni... :o)

    VálaszTörlés
  2. Krisz, köszönöm. Én akár hidegen is megeszem mindkettőt.

    VálaszTörlés
  3. Viki, most becsaptál! A címben kapros tökfőzelék a szövegben kapros zöldbabfőzelék van. Pedig most a tök miatt jöttem. - Persze a zöldbabra is beneveznék :)!! (Hús nélkül is imádnám)

    VálaszTörlés
  4. Marcsi ! Isten bizony nem akartalak, de úgy látszik a tök-re gondoltam :))))))))
    Egyébként ugyanígy készítek a tököt is.
    Köszönöm, hogy megjegyezted, már javítottam is :))))
    Ehhhhh hogy hol járt az eszem ?? nem is tudom. Jövő héten azért is lesz tökfőzelék !!! :)

    VálaszTörlés
  5. Mikor ideindultam akkor még tökfőzelék volt, most meg már zöldbabfőzelék!!:))) Na, de nekem mindegy is, mert mindegyiket imádom. Nagyon guszta az a stefánia is, úgy megkívántam, hogy kénytelen leszek összedobni egyet.

    VálaszTörlés
  6. Mi is nagyon szeretjük mindekettőt,bár párom kolbásszal töltve is szereti a stefániát.

    VálaszTörlés