2012. április 24., kedd

Házi sonka


Nem teszünk mást, mint elmegyünk a kedvenc helyünkre igazi házi pipimelleket vásárolni, s máris kezdődhet az "E" nélküli sonka gyártás. Én elég sokat szenvedek a tartósítószerektől, a hozzáadott adalékanyagoktól. Na ennek már ugyan egy jó ideje véget vetettem, de most felfrissítettem a készletem, s nemcsak a ház urának kedvencét a füstölt csülköt préselem elég sűrűn, (kerek formában),  hanem jöhetnek a finomabbnál finomabb ízesítésű sonkák, felvágotta, amelyek a saját ízlésünkre van igazítva, és semmilyen adalékanyagot nem tartalmaznak.

Elkészítése pofon egyszerű és még csak azt sem lehet mondani, hogy időigényes.

Kell hozzá :

1 kg filézett csirkemell (bőrétől megfosztva, darabokra összevágva)
2-3 kávéskanál só (kiknek-kinek ízlése szerint. Én 2 kanállal tettem bele)
2 kávéskanál fokhagyma granulátum
1 teáskanál fehérbors

Fűszerolajakból

Oregánó
Mogyoró
Szezám

Mindegyik olajból egy löttyintésnyi (kb 2 kanálnyi)

Elkészítése:
A húsokat összedaraboljuk, beletesszük egy olyan edénybe, amit jól le tudunk zárni.  A fűszerekkel és az olajokkal elkeverjük. Az edény tetejét rápattintjuk és mehet a hűtőszekrénybe érlelődni, azaz pácolódni.
Másnap egyszer megforgatom a húsokat.
Egy nap után is el lehet kezdeni a sonka "aszalását", de én 2-3 napig a hűtőben hagyom, így sokkal jobban összeérnek az ízek.

A sonkaprést folpack-al kibélelem. Szép sorjában belerakom a csirkemell darabokat, majd a lelógó fóliával betakarom az egészet. A prés tetejét rászorítom. Egy lábasba helyezem a sonkaprést. Annyi vizet öntök alá, hogy kb félig érje a prést. 70 fokos sütőben 3 óra hosszáig "aszalódik". Ekkor kiveszem, hagyom kihülni. Préssel együtt megy a hűtőszekrénybe, s pár óra mulva ki lehet szedni és jó éles késsel szeletelni.
Úgy szoktam alakítani, hogy ezt a műveletet este csinálom meg és akkor reggelre már az asztalon is van az elkészült finom fokhagymás csirkemell sonka.


23 megjegyzés:

  1. Ez aztán igen ! Nagyon guszta és finom lehet!

    VálaszTörlés
  2. Ez a sonkaprés akkora királyság!!! Csodafinom lehet ez a VALÓDI csirkemell sonka...

    VálaszTörlés
  3. Évikém ! Köszönöm. Tényleg az :)

    VálaszTörlés
  4. Viki ! Valóban az, és tényleg egész más íze van, mint a "műsonkák"-nak :)

    VálaszTörlés
  5. Vacsorára küldenél egy keveset? Köszi! :)

    VálaszTörlés
  6. Marym! Szombaton reggel Laci megy Pestre ! - küldjegy Neked egy kicsit ? :)))) Addig csak kibírod valahogy :)))

    VálaszTörlés
  7. Viki, ez fantasztikus. Már szétnéztem a cég oldalán akik készítik, rábeszélem Páromat, hogy szülinapomra lepjen meg egy ilyen sonkapréssel :).

    VálaszTörlés
  8. María !!! Nem fogod megbánni. Fantasztikus egy dolog.
    Nekem van egy kerek, szintén tőlük vásároltam, több mint 20 éve. Ma is ugy néz ki, mintha uj lenne. Ebben nagyobb csülköket szoktap préselni, vagy disznósajtot.
    A kerekbe 1,5 kg hus fér, mig ebbe a kissebbe 1 kg.
    Nekem az tetszik az egészben, hogy szinte munka sincs vele.
    Majd szurkolok, hogy boldog szüli napod legyen, s "E" betű mentesen étkezzetek.

    VálaszTörlés
  9. Nahh, erre nem kiderül, hogy több prés is van a talonodban?
    ügyes!
    a mi présünkre még várni kell, havernál elromlott a gép. de lesz. ha mást nem, addig rágom a srác fülét, míg Oldalborda szülinapjára elkészül. addig meg már nincs is egy egész hónap.

    ellenben most készített egy sonkát símán fazékban. persze agyonnyomtatta dolgokkal. ha "nyomdaképes"-re sikerül (most csapkod a konyhában, gondolom épp kiszedni készül), akkor lesz bejegyzés.

    VálaszTörlés
  10. Hűűűű ez fantasztikus! Én is akarok sonkaprést! Hol lehet ilyenre szert tenni??

    VálaszTörlés
  11. 4Gyerek, Évikém ! Hát igen, ha még benézek a kamra polc alá, lehet hogy még találok ???? ki tudja :))))
    Hidd el még én is izgulok, hogy mikor lesz kész a Tiéd. Csak rágjad annak a srácnak a fülét, hogy mielőbb csinálja meg.

    Én most nagyon gondolkodom a "disznó"-sajton - igaz, hogy nem disznóból lesz, de még ez sem biztos. Nem akarom, hogy mindig egyformát együnk. Bár a papa ma megjegyezte, hogy neki a füstölt kolbász sem kell, inkább ezt eszi :))

    VálaszTörlés
  12. Csiperke, Köszönöm, hogy itt köszönthetlek. A sonkaprésre vonatkozó button (logó) a jobb oldalon található M+M KFT ÉRD - Sonkaprés gyártás ----- ha erre klikkelsz eléred az oldalukat, s ott aztán mindent megtalálsz.
    http://www.mm-erd.hu/
    Nem győzöm ismételni önmagam, hogy mennyire nagyon jó egy ilyen darab a háznál. Igaz, hogy az én elsőm már nagylány koru, eladó sorban van - 20 év körüli, de nagyon szuper.
    Csak ajánlani tudom.

    VálaszTörlés
  13. Katikám ! Köszönöm szépen. Ne írigykedj :))))))) szerezz egy jó kis mestert és megcsinálja Neked :)))
    Megkérdeztem a gyártót, de sajnos külföldre nem szállítanak, mert nagyon bonyolut.

    VálaszTörlés
  14. AZTA :O
    nem is láttam még ilyet!
    na majd ha lesz háztáji gazdaságom, meg kapirgálós pipikéim...
    addigra megöregszem és nem lesz türelmem ilyenekhez! :)

    VálaszTörlés
  15. Nagylány? Eladó sorban?
    Vigyázz, mert ha valami elviszi, akkor nem bíztos, hogy jó anyós lennél. ;-)

    VálaszTörlés
  16. Hűűű ez mesefinom lehet.

    VálaszTörlés
  17. És még egy megjegyzés csavitól. Lehet, hogy nem mindenhová írok be. De minek is? Hiszen nekem ami itt van, már mint a kaják mind jöhetnek kivétel nélkül. Nem vagyok válogatós. Ráadásul a vasárnapi ebédet én főzöm kivételesen és innen nyúltam le az ötleteket hozzá.

    VálaszTörlés
  18. Gyere csak Csavikám, Édös körösztfijjjjam :) Vidd az ötleteket. Ezt azért még nem árultad el, hogy Vasárnaponként Te vagy a főszakács. Na de nem féltelek, mert van ám kitől tanúlnod :) (s az nem biztos, hogy én vagyok)
    Édesanyádnak innen is küldöm szeretetteljes üdvözletem :))

    VálaszTörlés
  19. Csak ismételni tudom magam,Szupeerrrrrrrr!!!:)Nagyon ügyi vagy!Örülhet az,aki nálad vendég,hiszen csupa szuper,csodás,finom házi készítésű ínyencséggel várhatod őket!:)

    VálaszTörlés
  20. Szia Viki! Nekem most küldte el egy ismerős az oldaladat, és olvasom a jó csirkemell sonka receptet. Én karácsonyra leptem meg magunkat egy préssel, de igazából azóta ott áll, mert vártam egy jó receptre. :D Te házi csirkemellet írsz, ami persze sokkal finomabb, mint a bolti, tápos. A kérdésem csak annyi, hogy esetleg boltiból próbáltad-e már, mert én attól félek, hogy másnapra már olyan másnapos csirkeíze lesz a sonkának. Vagy a pác megakadályozza ezt? Köszönöm és jó főzőcskézést! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kedves Névtelen!
      Ennél a sonkánál már sokkal finomabbat készítek cssírke mellből. Ha a főolalon keresgélsz megtalálod, mert nem olyan régen tettem fel. (sőt,éppen mult héten készitetem, de ekkor fele mell és fele filézett comb volt. Az előre fűszerezés, ami eltarthat akár 2-3 napig is, majd sonkaprésbe rakva még visszaraktam -ekkor már jó füszeres volt- 1 napra a hütőbe és csak ezután hőkezeltem. Tehát, a fűszerezés és a főszerben érlelés segít a bolti csirkéken is. :) Majd írd meg, hogyan sikerült.

      Törlés