2012. március 30., péntek

Húsvéti előzetes- menű ajánló


Húsvéti játékra hívott Gizi a Gizi receptjei blog írója. Köszönöm Gizinek, hogy gondolt rám.  Bevallom, hogy nagyon el kellett gondolkodjak rajta, hogy mit is fogok föltenni, mint húsvéti blogajánlót, mert nálunk már sok éve nem tartjuk a klasszikus húsvéti locsolójárásos ünnepet, A húsvéti készülődés sem olyan, mint akár 40-50 évvel ezelőtt volt, annó "kislány" koromban. Akkor még tudtunk izgulni. Az előkészületek, a vendégvárás is más volt, mint a mostani időkben. Természetesen ezt az újonnan felvett szokást nem mi akartuk, az élet hozta így. Ennek ellenére -ha nagyon szerényen is- de készítünk húsvéthoz kapcsolódó, de már inkább saját ízlésünkre igazított ételeket. 
Nem főzünk már óriási 10-15 kg-os sonkákat, nem főzzük meg a nagy vastagkolbászt a sonkával együtt (egyébként sem szeretjük főzve). 
Készülnek azért kis mennyiségben -de inkább hidegtálas- étkek és néhány apró sütemény, de azokból is inkább a sós, amit a család szeret. Az édes süteményekről sem jó szántunkból mondtunk le, de ami szabály, az szabály, ha egyszer nem fér bele az étkezésbe, akkor kimarad.

-o-o-o-o-o-o-

Angélától is megkaptam ma a meghívást, amit itt is megköszönök. Angéla blogja ITT található.


 
Íme mindjárt egy igazi húsvéti reggelinek szánt kis kóstoló, amely egy kisebb fajta, enyhén füstölt lapockából készített, sonkaprésben főzött finomság, házi kolbásszal, főtt tojással, s természetesen a kihagyhatatlan saját készítésű graham kenyérrel.
Ezt a hidegtálat nemcsak karácsonykor, szilveszterkor, de Húsvétkor is el szoktam készíteni, főleg olyankor, amikor aztán igazán együtt van a nagy család, amikor minden gyerek családostul hazaszállingózik.  Most ilyen nem készül, mert ez azért egy lakodalmi adag. (majdnem) Elkészítéséről    ITT    lehet olvasni


Nos ez a házilag  - igazi parasztsonkából - főzött, sonkaprésben készített húsvéti sonk.  Az egész sonka elkészítésének menetéről    EBBEN   a bejegyzésben olvashattok.


Az igazi számunkra mégsem a sonka, hanem a jó kis házi füstölt csülökből készített présben formázott csülöksonka. Erről  és a sonkaprésről is    ITT    láthattok, olvashattok


Kihagyhatatlan, s elképzelni sem tudjuk az effajta ételeket majonézes saláták nélkül. Nálunk ez majdnem olyan, mintha a mindennapi kenyerünk kerülne az asztalra.

Erről nem linkelem be az oldalt, mert éppen a napokban raktam föl a különböző majonézes salátákat szép sorjában. 
Viszont  ITT  található egy másik változata a kedvenc salátáinknak. Bármilyen zöldségféléből , (répa, borsó, krumpli, stb) készül is a saláta, az apróra vágott almakockák soha sem maradhatnak ki belőle. 
-o-o-o-o-o-

Nem csak ízében, zamatában, vannak változások a salátáim között különbségek, hanem -s általában ünnepekkor, s ilyen a húsvét is- megtisztelem az elkészítendő hidegkonyhai készítményemet azzal, hogy formába is öntöm. IDE kattintva megtalálható részletesebben.


Nem csak salátákat szoktam készíteni, de különösen szeretjük a többféle sajtból összeállított krém sajtokat is. Ezek is olyan ünnepiek (nálunk). Elkészítéséről ITT olvashattok. Ezeket a sajtokat is többféle formában szoktam elkészíteni. Ez nálunk nagy csemege.

Ezt a fajta süteményt -amióta csak felfedeztem- azóta húsvétkor mindig megsütöm, mert az almás amolyan ünnepinek számít nálunk. Részleteket, receptleírást ITT találhattok.


Elengedhetetlen nálunk a sós sütemény, de az aztán töménytelen mennyiségben. Általában  soha sem egy adagot sütök egyszerre. Receptje   ITT  található.

Bármelyik hétköznapon, de különösen ünnepnapokon, így húsvétkor sem maradhat el a házi készítésű magvas péksütemény és kenyér. 

Receptjei   ITT  találhatók


S most az következne, hogy kit is invitáljak meg a húsvéti előkészületek játékára. Bizony ez elég nehéz lesz, mert ma, amikor hozzáfogtam ennek a posztnak a megírásához, jó néhány blogon már találkoztam velük. Ennek ellenére kísérletet teszek, s meghívom a játékra a következőket:


Ha esetleg már más blogokról kaptatok meghívást, semmi sértődés, mert tudom, hogy már nagyon sokan el is indították a húsvéti ajánlót.

Mindenkinek kellemes húsvéti előkészületet kívánok, süssetek, főzzetek nagyon finomakat.


14 megjegyzés:

  1. Nagyon finomakat soroltál fel és egyik jobb mint a másik. Vezető helyen nálam a sonka áll most mert nagyon kívánom már!

    VálaszTörlés
  2. Vikikém ez az ajánló SZENZÁCIÓS!!!! Minden egyes fogás csodálatos, és szinte érzem az illatát azoknak a gyönyörűséges sonkacsodáknak. Imádnám egytől, egyig. Korgó gyomorral meredek a monitorra, és bevallom csorog a nyálam. Na én bizony szívesen vendégeskednék Nálad.(bevállalnám a mosogatást, a sok finomságért cserébe):)))

    VálaszTörlés
  3. Én is megyek mosogatni, Gizus el ne fáradjon!!!! :D

    VálaszTörlés
  4. Évikém ! köszönöm szépen, akkor megegyezünk, mert nekem húsundoritiszem van :)

    VálaszTörlés
  5. Gizuskám - Vicuskám !
    Gyertek, egyetek, mosogatni nem kell, mert azt a technika megoldja :)

    VálaszTörlés
  6. Csodásak ezek a hidegkonyhás készítmények, a sütik és a pékáruk.

    VálaszTörlés
  7. Kedves Endre ! Nagyon szépen köszönöm. Tőled aztán egy dicséret duplának számít, hiszen Te is nagyon fincsiket szoktál készíteni :)

    VálaszTörlés
  8. Jaj de jó kínálat Vikucim,nagyon finom egytől egyig,tudnék lakmározni:)Köszönöm a meghívást a játékra ,már meg is írtam a menümet,igaz,hogy csak sütemény,na de finomak:))Puszillak!!

    VálaszTörlés
  9. Nagyon gondolatébresztő ez a kis összeállítás .

    VálaszTörlés
  10. Pompás felhozatal Vikikém!
    Köszönöm a meghívást.
    Boldog vagyok, hogy rám is gondoltál!
    Puszi!

    VálaszTörlés
  11. Nagyon finom menü! Köszi szépen a díjat!

    VálaszTörlés
  12. Dittus ! Köszönöm. Majd megyek megkuksizni a sütijeidet, bár nálunk azt hiszem az idei húsvéton is elmaradnak az édességek. Persze azért még nem biztos :)

    VálaszTörlés
  13. Juci ! Neked is köszönöm, s ez csak természetes, hogy Rád (is) gondoltam, hiszen én is nagyon sokat járok Hozzád finomságokért :)

    VálaszTörlés
  14. Marym ! Nagyon szépen köszönöm, és nagyon szívesen :))

    VálaszTörlés