2011. október 20., csütörtök

Palántától az erőspistáig


Pár szem paprikamagot kaptam még az év elején úgy kb január vége február eleje környékén. Először a magvakat egyenként elültettem kis palántázó edénybe, majd amikor ilyen nagyok lettek, átkerültek virágcserépbe. A paprika neve ANTILLÁK-i erőspaprika.


 Szabadföldben még ennél nagyobbra is megnő. Nagyon bőtermő. Egy tövön akár 20-25 db paprika is megterem. Alíg hogy lehullajtja a virágát 2-3 napon belül már elég nagy paprikák látszanak rajta. Hamar növő. Ha erős paprika krémet - erőspistát - szeretnénk készíteni belőle, már akkor elkezdhetjük, mielőtt elkezd beérni. Így zöld színű krémünk lesz. Én megvártam amíg beérik.
 

Az én paprikáimat kora nyáron kétszer is elverte a jég, de azért annyi mégis termett, hogy egy kevéske  magokat is ki tudtam vonni belőle és még egy jó kis üveg erőspista is készült.


A kezemre jó vastag gumikesztyűt húztam és így fogtam hozzá a paprikák felszeleteléséhez és a magok eltávolításához. Még így sem tudtam megúszni, hogy ne "sírjak" Gumi kesztyűn keresztül lehetett "élvezni" az erősségét. 

25 dkg erős paprika,
5  dkg vöröshagyma (jobb lett volna sonkahagyma, de nem volt itthon)
15 dkg pritamin paprika
5  dkg só

Mindezeket botmixerrel összezúztam és jócskán összekevertem. Először gondoltam, hogy külön teszem a sárgát, külön a pirosat, de meggondolva magam mégis egy üvegben landoltak.


Attól függetlenül, hogy a két színű paprikát összekevertem, még így is nagyon szép színe lett.

Irgalmatlan csípős. Azt hiszem ez a világ legerősebb paprikája.

17 megjegyzés:

  1. Nagyon jó minőségű paprika, mert nagyon szép piros lett! Te okosabb voltál mint én már elég régen volt mikor csipős paprikát tisztítottam és kesztyűt nem vettem fel. Ne tudd meg mennyit szenvedtem még másnap is égett a kezem! Akkor jövőre is lesz paprikád!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép színe van erejét itt is érzem ! :D

    VálaszTörlés
  3. eszméletlen gyönyörű színű pistát készítettél.

    VálaszTörlés
  4. Nem ismerem ezt a fajta paprikát, de nagyon szép színe lett az Erős Pistádnak! :)Biztos finomabb is,mint az üzleti. :))
    A kesztyű jó ötlet volt.

    VálaszTörlés
  5. Na ha ilyen erős volt, akkor tuti hogy a bolti Erős Pista a nyomában sem kullog :))

    VálaszTörlés
  6. VIKIM!

    Kuldok egy poroltot neked mertha ebbol fogyasztottal nagy szukseged lesz ra az azt koveto WC latogatasa alkalmabol.Sarkanypaprika nevet adnek neki csak a teves oldalon jon a tuz.hihihihiIsmerem en is.Gumikesztyut huzzal ha tisztitod, vagy olajozd be a kezed nehogy a borodbe maradjon es az elso szemdorzsoles utan egy napot konnyezz.
    Szia! ILDIKO

    VálaszTörlés
  7. Valami csodás, ahogy kinéz ez a krém:)
    És szerinted ezt a magot csak úgy lehet kapni vetőmagboltokban? Mert én bizony szeretnék ilyet.

    VálaszTörlés
  8. Lányok ! Itt is mindenkinek köszönöm. ILDIKÓM Te csak ne rötyögj, mert a WC-s témát majdnem elszúrtam :)) Istenemre mondom, hogy azt a ruhát ami rajtam volt ki kellett mosni, mert még másnap is áradt belőle a csípősség. S mindhiába volt gumikesztyű rajtam, ez még harmad nap is piszkosul égette az arcomat, mert arra nem tettem maszkot :))

    Róza drágám ! nem ! Ezt itt magyarországon nem lehet kapni. Én pár szem paprikamagok kaptam svájcból, s most abból lett nekem egy kis üveggel, meg néhány szem mag, amit már gondolatban négyfelé elosztottam. Ha esetleg ugy látom, hogy maradna még neked is pár szem szivesen elküldöm, de ezt nem igérem.
    Most ugyanis a magok két papirtörlő között száradnak és nem tudom megszámolni őket mennyien vannak.
    Most két hétre elutazom, addig a magok is kiszáradnak, szét tudom osztani magunk között és akkor visszatérünk rá, ha így jó Neked. Ha nem maradna, akkor majd jövőre termelek Neked is :)

    VálaszTörlés
  9. De szép színe van!Ez a Pista jó sokáig elég lesz, mert nagyon kevés kell belőle!:-)

    VálaszTörlés
  10. De szép színe van. Nálunk csak após nagy evője

    VálaszTörlés
  11. Akkor várom a magokat, ennek a Párom nagyon fog örvendeni.:)

    VálaszTörlés
  12. Viki! Merre vagy? Hiányollak!

    VálaszTörlés
  13. Merre vagy? Nagyon hiányollak!!!!

    VálaszTörlés
  14. Én is ezt akartam írni hogy hol vagy? De közben végig olvastam a megjegyzéseket és látom hogy 2 hétre valamelyik szigetekre mentél welnesesni?:-)) Azért ha kiszárad jól a paprikád és sok magod van gondoljál már rám is !

    VálaszTörlés
  15. Viki!Merre vagy?Hiányzanak a receptjeid nagyon.

    VálaszTörlés
  16. Szia Viki! Az elutazásból remlélem nem az lett, hogy kint hagyott az utazási iroda kék tengerparton, pálmafákkal!? Vagy ha igen, akkor adjanak laptopot is, hogy tudjál posztolni!
    Remélem jól vagy, minden jót!

    VálaszTörlés
  17. http://www.vatera.hu/listings/index.php?q=habanero&c=0

    VálaszTörlés