2011. október 7., péntek

Házi metélt, nem is akár milyen............

 Ez lehetett volna a neve: Tejszínes, sonkás, húsos szalonnás, medvehagymás metélt, de mindent nem szabad a cimnek/- névnek elárulni, mert akkor mit is írnánk róla ?:))

Hozzávalók és elkészítés

A tésztához

4 db tojás,
40 dkg finom liszt
1 evőkanál olaj
csipet só

Az egész tojásokat, az olajat és a sót a késes robotgép edényébe tettem, egy pillanat alatt összekevertem, majd hozzáadtam a lisztet és egy perc alatt készre gyúrta a tésztát. A kerekre formázott gombócot kicsit félre tettem, majd tésztanyújtógéppel hosszú metéltet készítettem.

A tésztára valókhoz:

0,5 kg csiperke gomba
40 dkg selyemsonka csíkokra vágva,
1 óriási fej hagyma (vagy két kisebb fej)
10 dkg házi húsos szalonna,
1 muffin nagyságú fagyasztott medvehagyma
0,5 l főzőtejszín
só, bors,
kevés reszelt sajt, (elhagyható)

A szalonnákat nagyon vékonyra felszeleteltem és wokban kisütöttem. Kiszedtem a szalonnákat és a zsírján megpirítottam a megtisztított, apró kockára vágott vöröshagymát, a szeletekre vágott gombát, a felcsíkozott selyemsonkát, a kiolvadt medvehagymát.  Jól átforgattam a hozzávalókat, kissé megsóztam, megborsoztam, s a fél liter tejszínnel felöntöttem. Addig főztem (kb 10 perc) amíg felére csökkent a tejszín. Ekkor még jó locsogós az állaga, de ilyennek kell lennie, mert amikor a tésztára tesszük, felszívja a levét.

Egy nagyobb fazékban vizet forraltam kevés sóval, és kifőztem a tésztát. A wokban lévő hozzávalókhoz hozzákevertem, majd tálaltam. Minden tányér tetejét díszítettük a kisült húsos szalonna szeletkékkel. Aki akarta, reszelt sajttal megszórta. Nagyon laktató, és nagyon-nagyon finom kis eledel. Petra unokám kedvenc kajája, amit ha lehetne, minden hétvégét megrendelne :)) csak hát akkor a többieknek igen uncsi lenne a vasárnapi ebéd :) de ha ráhallgatunk, csak ezt főznénk, mert annyira imádja. Adri unokánk pedig amikor ránézett a tányérra kiszedett adagra, annyit mondott : na ha én ezt mind megeszem: ember leszek ---- az lett :)




11 megjegyzés:

  1. Juj ez nagyon finom lehet!:)

    VálaszTörlés
  2. Marym! Tényleg nagyon finom. S Petra unokám legnagyobb kedvence.

    VálaszTörlés
  3. Viki,nagyokat nyelek,ez irtó guszta!!!Eszembe jutott,hogy éhes vagyok:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta ! Szinte érzem azt a jó sült szalonna illatát, nagyon finom lehetett!

    VálaszTörlés
  5. Edó ! Köszönöm ! - kanalazz belőle nyugodtad :)

    VálaszTörlés
  6. Éva ! Te leselkedtél ? ugyanis a frissen sült szalonnának olyan isteni illata volt, alig lehetett kibirni, hogy meg ne együk még idő előtt.

    ja!!! ÉS én a füstöltszalonnát már füstölés után egy-másfél hónappal fagyasztóba teszem felvagdosva. Igy mindig a friss szalonnát esszük egész évben

    VálaszTörlés
  7. Viki, mi is nagyon szeretjük az ilyen tésztákat, nagyon finom lehet a te változatod is.

    VálaszTörlés
  8. Tanulnom kéne Tőled a címadást!

    VálaszTörlés
  9. Nagyon finom lehet! Legközelebb ha tésztát készítek, ezt fogom elkészíteni:)

    VálaszTörlés
  10. Viki, megkérlek írj nekem egy emailt a következő címre:makacska82@yahoo.ca(canada), mert én nem tudom megnézni a te címedet, csak egy ilyen kicsi ablakocska jelenik meg, gondolom nincs olyan alkalmazás nálam mint nűálad. Köszi, akkor tudok én is írni neked.

    VálaszTörlés
  11. tudod mi mehetne akkor még bele, ha mindent leírnál a címbe?
    hogy ha betoppanok hozzátok, akkor én lehetnék a kettes számú Petra.

    és jó, hogy írod ezt a késes aprítót. sűrűn felejtem el bevetni...

    VálaszTörlés