2011. június 26., vasárnap

Sonkás croissan



Kihagytunk egy kenyérsütést, de bevallom nem bántuk meg. Már ráuntunk a reggeli-vacsora felvágott-sonka és egyéb fogyasztására, igy alakult ki a sonkás croissan, ebben aztán minden benne volt, amire már ráuntunk :)) de azért mégis más ízt kaptunk.
 Hozzávalók és elkészítés:

2 dl tejet, 2 dl tejfölt 2 egész tojást a dagasztógép edényébe tettem. 70 dkg liszthez hozzáadtam 1 teáskanál sót, 1 teáskanál cukrot, összekevertem, majd a többihez hozzáadtam. A tetejére morzsoltam 4 dkg LINCO élesztőt.
A dagasztógép 10 perc alatt szépen megdagasztotta. Folpackba csomagoltam és egy órára hütőszekrénybe tettem. Lehet egész éjszakára is hütőben tartani, akkor reggel frissen sül.

25 dkg vaj (esetleg margarin) - én vajjal készítettem, majd egy másikat margarinnal, s nekem a margarinos jobban bejött
1 tojás a kenéshez.

Az idő letelte után kivettem a hűtőből és 9 gombócra osztottam. A gombócokat egyenként köralakura kinyujtottam. 
A sonka és sajtospárizsi darabot (kb 30 dkg lehetett apró kockára vágtam. 25 dkg vajat (lehet margarin is) fagyasztóból kivettem. Minden egyes köralakra (sajtreszelőn) reszeltem a tészták tetejére és megszórtam a sonka kockákkal, igy következett ez mindaddig, amig elfogyott az összes gombóc. A legfölső tésztával már csak beboritottam az egészet.  

Nyujtófájval jól meglapogattam és egy óriási köralakúra kinyújtottam.Jó éles késsel 16 cikkre vágtam.
 A cikkeket egyenként feltekertem, s egy nagy tepsit kibéleltem sütőpapirral, amire ráraktam a croissanokat. Hagytam duplájára kelni (ez kb egy óra volt)
 A sütőt maximumra állítottam, 20 percig előmelegítettem, a kifliket egy tojással lekentem és kb 15 perc alatt ilyen szépségesekre sültek, 170 fokon.
 Olyan hatalmas darabok lettek, azt hittem nem tudom kiszedni a sütőből. Isteni finom vacsora és reggeli volt.
A megmaradt croissanokat befóliáztam, kettesével zacskóba, majd a fagyasztóba raktam. Garantáltan isteni finom amikor ujra kivesszük, s kicsit mikróban 20 másodperc alatt friss croassanokat varázsolunk a tányérra.

19 megjegyzés:

  1. Hú Viki, milyen finomságot sütöttél. De szívesen megkóstolnám! :)

    VálaszTörlés
  2. Ilyeneket én is szívesen reggeliznék, vacsoráznék.

    VálaszTörlés
  3. Hú Vikuci,nagyon szépek,na és nagyon finom is,én sonkásat még nem készítettem,na de majd legközelebb!:-)

    VálaszTörlés
  4. Hú, ez így nagyon guszta és tényleg jobb, mint a sima felvágott kenyér párosítás :))

    VálaszTörlés
  5. Azta, de guszták lettek! Máris éhes vagyok! :))

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm szépen mindenkinek. Igen sokkal jobb, mint a kenyér-felvágott párositás. Azóta már sült egy másik adag, abban még mindig csökkentettem a cukrot, s igy már a sós változata még istenibb :)

    VálaszTörlés
  7. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  8. Drága Viki! A recepteden felbuzdulva Én is megsütöttem ezt a croassant. már egy hete foglalkoztatott a croassan kérdés. Amikor megláttam Nálad, eldöntöttem, hogy megsütöm. Én még tettem bele füstölt sajtot, és még a tetejét is megszórtam reszelt sajttal.
    Szombatra is sütök még egy adagot, mert a nagyobbik gyerkőc megy táborba és ezt kért útravalónak.

    A blogomra is fel fogom tenni.

    Nagyon finom lett. Köszi a receptet!
    Puszi

    VálaszTörlés
  9. Juci ! Nagyon örülök a sikerednek és főleg annak, hogy a gyerekeknek is izlett. Nálunk ez még a fagyasztóbó sem igazán fogy ki. Olyan azonnal megmentő, ha netán valami kifogyott.
    Tegnap is kiszedtem kettő délután mert úgy megéheztünk, s elég is volt csillapitani az éhségünket.
    Várom a blogodon és meg is nézem :)

    VálaszTörlés
  10. Kedves Viki!

    Korábban már írtam, hogy nagyon tetszik a croissant. Nos annyira guszták voltak, hogy útmutatód alapján el is készítettem. Holnap estefelé már fent is lesz a blogomon. Isteni finom lett! Ezer köszönet a receptért!

    VálaszTörlés
  11. Mónika! Örülök, hogy nektek is nagyon bejöttek a croissanok. Én ma is sütöttem egy adagot, most kicsit mással tölte, de megint maradékokkal.:)

    VálaszTörlés
  12. Fel is tettem a fotóit :) Én is variálni fogom maradékok függvényében, mert tényleg nagyon jó. Fagyasztani is fogok belőle! Köszi mégegyszer

    VálaszTörlés
  13. Megyek kukucskálni Hozzád :)

    Én most raktam be az enyém egy részét a fagyasztóba, mert a végén nekiesünkaz egésznek :)

    VálaszTörlés
  14. hogy én erről lemaradtam....
    legközelebbi adagnál rendel 2 db. mindkettő az én bendőmbe.

    VálaszTörlés