2011. május 17., kedd

'A' Kalács

Erről a kalácsról annyi, de annyi jót lehetne írni, hogy az el nem mondható, illetve csak annyi, hogy egy hét alatt háromszor kellett megsütnöm, mert valahogy amikor kijött a sütőből - talán az illatra ? - de azonnal betoppantak apró porontyaim és mellé a nagyapjuk itthon, mint kalácsevő, hogy nem sok ideje volt néha még kihülni sem.
Persze nem csak írni kell erről a kalácsról, nem csak enni, hanem a tésztáját csodálni. Nekem még soha sem sikerült elszurni ezt a receptet, Na!!!!! legalább ezzel az egy dologgal már dicsekedhetek is :)
Ezt bárki, aki eddig félt a kelttésztáktól, a kalácssütéstől - bármikor megsütheti, nem fog csalódni benne.



Biztos sokan ismerik e receptet, de azért hátha téved erre egy újonnan belépő emberke, akinek még talán ez is új, ezért leírom, hogy miből is állt össze e csíkos költemény :)

Hozzávalók:
60 dkg liszt,
4 dl tej,
4 dkg friss élesztő
csipet só,
3 tojás sárgája,
3 evőkanál cukor (nálam 1 kupak édesítőszer, ami 10 dkg cukornak felel meg.) Édesítő ITT
2 evőkanál étolaj, (vagy vaj, vagy margarin)
1,5 evőkanál holland kakaópor

Elkészítés

A kakaó kivételével mindent beletettem a dagasztó gép edényébe, jócskán -kb 10 perc alatt- megdagasztotta.
Ekkor kettévettem a tésztát, egyik felét visszaraktam a dagasztó gép edényébe, hozzáadtam a kakaót és addig keverte, amíg mindenütt szép barna lett a tészta.

A fehér és a barna tésztából gombócot formáltam és egy tiszta ruhával letakarva gyúródeszkán kelesztettem 30 percig.
Ekkor mindkét színű tésztát egyforma nagyságu téglalapra kinyújtottam, egymásra helyeztem őket, s mint egy bejglit feltekertem. Kétoldalról kezdtem a tekerést egészen addig, amíg a közepénél összeértek. Ekkor lett egy hosszú rudam, amit kettéhajtottam és tekertem rajta kettőt-hármat.

Kihuzható tepsibe raktam, még 20 percig kelesztettem. Tojásfehérjével lekentem. A sütőt előmelegítettem és 180 fokon kb 25 perc alatt készre sült.

(Itt egy óriási bociszem) :-)

Ujra megjegyzem, hogy az én sütőm sokkal alalcsonyabb hőfokon és sokkal rövidebb idő alatt süt, mint egy átlag sütő, ezért érdemes figyelembevenni, hogy kinek-kinek a sütője hogyan süt.

14 megjegyzés:

  1. Régóta készülök megsütni már ezt a kalácsot, annyira guszta, hogy tényleg el kell készítenem. Szuper recept, el is mentem gyorsan! Köszönet érte! :-DDD

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű ez a kalács!:-)

    VálaszTörlés
  3. na, akkor 4 db tojássárgára adaptálom a receptet. asszem.
    mert ez oooooooooooooooooolyan csodásan néz ki.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jól néz ki ! Nem csoda, hogy olyan sikere volt, van! :)

    VálaszTörlés
  5. Egyszerűen gyönyörű, olyan mint egy virág. Biztos nagyon finom.

    VálaszTörlés
  6. Nem találok szavakat gyönyörű

    VálaszTörlés
  7. Vikuci,gyönyörű lett ez a kalács,el is hiszem,hogy gyorsan elfogyott!Nekem új a recept,mert én még soha nem sütöttem kalácsot,na de a recept mentve kifogom próbálni,köszönjük!:-)

    VálaszTörlés
  8. Már csak magáért a látványért megérné megsütni!! Nagyon guszta! Nem is csodálom, hogy olyan gyorsan elfogyott, melegen a legjobb ;))

    VálaszTörlés
  9. Szem gyönyörködtető, szívesen beleharapnék most. :)

    VálaszTörlés
  10. Ilyent csak Te tudsz sütni Viki!
    Nekem miért nem sikerül? Brühüm!!!

    VálaszTörlés
  11. Megsütöttem tegnapelőtt ezt a kalácsot. Olyan hatalmas lett, hogy még ma reggelire is jutott belőle és még mindig puha, foszlós volt. Biztos fogok még ilyet sütni, köszönöm a receptet, Viki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Jucus ! Nagyon örülök, hogy Nektek is ízlett. Én nagyon szeretem ezt a receptet, s még soha sem csalódtam benne. Örülök, hogy visszajeleztél. Köszönöm szépen.

      Törlés