2010. április 11., vasárnap

Töltöttpaprika hajdinával

Ma egész nap itt voltak a gyermekeink, s mi egész nap kinn voltunk a kertben. Teljes erőbedobással dolgozott a család, mert végre a virágok is ládákba, cserepekbe kerültek, várva már nagyon az igazi tavaszt.
Azon kellett gondolkodnom, hogy mi legyen az ebéd, ami nagyon hamar kész van és nagyon finom is. Igy került a választás a töltöttpaprikára, azzal a változtatással, hogy ezt most szinte csak az alapfüszerekkel gazdagítottam és rizs helyett hajdina magot tettem a töltelékekbe.
Hozzávalók és elkészítés
60 dkg darált sertéshús,
10 dkg hajdina mag,
2 tojás,
kevés őrölt bors,
kevés egész köménymag,
só ízlés szerint,
2 kk piros füszerpaprika
8 db (fagyasztóból kivett) zöldpaprika félbe vágva
5-6 db zellerszár
3 liter saját főzésü sűrített paradicsom.
Az alapanyagokat jól összekevertem. Egy közepes lábasba kb 8 dl vizet öntöttem, s beleraktam egy kevés sót, s a zellerszárakat.. A paprikákat félbe vágtam, s a befüszerezett húsokat ráraktam. Úgy néztek ki, mint egy kis csónakok. Fedővel lefedtem, s kb fél óra múlva a 3 liter saját főzésű sűrített paradicsomot hozzáadtam, s csak az első rottyanásig főztem. Ez kb 10 perc volt. Igy az ebédünk alig egy óra alatt elkészült a kitalálástól a tálalásig.

5 megjegyzés:

  1. Viki ez szuper. Én is szoktam hajdinával készíteni. Mi egyébként sem eszünk rizst, max. barnarizst néha-néha. Sőt rizs helyett tettem már bele kölest is.

    VálaszTörlés
  2. Imádom. Ki fogom próbálni hajdinával

    VálaszTörlés
  3. Yldyco! Köszönöm szépen, tényleg fincsi. Kölest már én is használtam, de hajdinát most először.

    Bianka! Megéri. Még a látvány is szebb volt, mint amikor a fehér rizsszemek kivillognak a töltelékből:)

    VálaszTörlés
  4. Igen, csak a hajdinának erős, markáns íze van és sokan nem szeretik, pedig egészséges. Párszor sütöttem hajdina lisztes kenyeret is, de az a tapasztalatom, hogy nem szabad bele sokat tenni, mert nagyon elviszi a kenyér ízét.

    VálaszTörlés
  5. Yldyco! Itt azért elég óvatos voltam, tehát még a rizsmennyiségnél is kevesebbet adtam hozzá, s tökéletesen elég volt. A töltöttpaprikánál nem volt annyira kiéleződő az íze, míg a hajdinapalacsinta, az teljesen a frissen learatott búza illatára, ízére emlékeztet. Mondjuk kenyérnél nem is tudnám elképzelni, hogy az egész lisztet hajdinára cserélni.

    VálaszTörlés