2010. április 25., vasárnap

Medvehagymás szélesmetélt zöldségekkel - akár vega is lehet/-ne

Én a hétvégére már semmi féle húst sem szerettem volna enni. Igy jött az ötlet, s micsoda jó ízek ?! Fogalmam nem volt mi lesz belőle. Hütőmustra, s amit csak benne lehetett találni és zöldségnek, gyümölcsnek nevezhető, azt mind előszedtem, s kezdtem szeletelni, aprítani. :)
Először is 25 dkg házi készítésü medvehagymás metéltet főztem ki. A metéltet még a múlt héten -a medvehagyma őrületemben- gyúrtam. S a következőképpen állítottam össze: Késes robotbépbe tettem 4 db tojást, 40 dkg finom lisztet, 1 kk sót, 1 evőkanál olajat. A gép 1 perc alatt tésztát gyújrt az összetevőkből. Tésztanyújtó géppel kinyújtottam, s szélesmetéltre vágtam, majd egy fehér abroszra terítve 1 napon keresztül szárítottam. Nos ebből használtam most el 25 dkg-ot.
Sós, pici olajos forró vízben kifőztem, majd leszűrtem.

Egy kerámia sütőtálat kibéleltem a tésztával. 2 db almát meghámoztam, csumáját kiszúrtam, s félbevágva felkarikáztam, majd a tészta szélét beterítettem vele.


1 db paradicsomot nem éppen vékonyra felkarikáztam, s a tészta közepére helyeztem, majd tovább folytattam a többi zöldségekből a tésztára való párolását.

Vokba tettem 1 evőkanál olajat. 1 db közepes cukkinit megmostam, vékonyra felkarikáztam, majd csíkokra vágtam. kb 10 cm-nyi póréhagymát szép vékonyra felkarikáztam, 1 kisebb sárgarépát meghámoztam és apró kockára vágtam. Mindezeket a vokban lévő olajban megpároltam, borsoztam, sóztam, s 2 teáskanál szárított lestyánnal ízesítettem. Amikor jól megpuhultak (kb 8-10 perc) 2 dl tejszínnel és 2 dl húslével dúsítottam. Összekevertem, s egy rottyanás után félrehuztam, picit hült, s ekkor 3 tojást belekevertem, majd rákanalaztam az almával beterített tészta tatejére. Frissen őrölt zöld borsot tekertem rá.


Előmelegített sütőben 200 fokon 20 perc alatt elkészült. Nem gondoltam, hogy ilyen fincsi lesz. :))
Annyira könnyü kis étel, hogy majdnem a felét sikerült bekanalaznom. Este hidegen is megkóstoltam, de így sem csalódtam benne.

Végre egy húsmentes könnyü, laza kis étel, ami biztos, hogy ismétlésre vár.


3 megjegyzés:

  1. Hű ez nagyon jó lehet, jöhet úgy is túl sok tortát ettem :)

    VálaszTörlés
  2. Bianka!! Na azért ezt nem kellett vóna ám oda írni, mármint a tortát :) én meg már ezeréve -vagyis kis túlzással pár hete- nem ettem :) De egészségedre:))

    VálaszTörlés
  3. Hűtőmustrából ilyen jót összehozni!

    VálaszTörlés