2010. április 23., péntek

Tk tönkölybúzás vajaskifli

Újabb "csavar" a kiflijeim körül :-) :-) Ma már tudatosan kevertem-kavartam az egyik tészta hozzávalóit a másikkal. Már a kiváncsiság hajtott, vajon milyen lehetne az én vajas kiflim, ha élesztett - frissen őrölt tönkölybúza kovásszal és nyanyával készíteném. Elkészítettem, s mondhatom valami isteni finom lett. S hogy még egy "csavar legyen benne" most még magokkal is megszórtam. Hát lehet ezt még fokozni? bizony ám ! de erről majd később.

Fantasztikus tészta készült el a következő kovásszal:
20 dkg frissen őrölt tönkölybúza-liszt
2 dl viz,
1 tk nádcukor
1,6 dkg élesztő
Ezeket lazán összekeverten, s hozzáadtam
30 dkg szintén teljes kiörlésü tönkölybúza nyanyát, amit szintén az előző kenyértésztából tettem félre.
4 óra hosszára magára hagytam, s utána már nem volt mást tenni, minthogy az eredeti vasjas kifli recept hozzávalóit a dagasztógép edényébe tenni, hozzáadvan a kovászt is.
10 perc dagasztás, 5 perc pihentetés 10 perc dagasztás, majd kelesztőtálban 2 óra hosszáig kelt, s mint a fenti kép mutatja (ez egy 10 literes kelesztőtál, majdnem tele a tésztával) valami csodálatosan jó minőségü anyag készült el.
A formázást most másképp készítettem, mint előzőleg. Egy teljes nyújtólap nagyságúra kinyújtottam a megkelt tésztát (de előtte levágtam belőle 30 dkg-ot és ezt is eltettem a következő sütéshez nyanyának).
Amikor kb fél cm vastagságra kinyújtottam, hosszában ketté vágtam a tésztát, majd háromszögekre szabdaltam, s egyenként kifli formájúra tekertem fel. Sütőpapirral bélelt tepsire raktam, s még hagytam kb 30 percet pihenni. Közben előmelegítettem a sütőt 10 percig maximumon, majd 200 fokra levettem a hőmérsékletet.
1 tojásba pici tejet kevertem, megkentem vele a kifliket, s a tetejükre szezám, tökmag, napraforgó, és lenmagot szórtam, s végül darabos himalája sóvat hintettem rájuk.
Sütőpapirral letakartam, s 20 perc alatt gyönyörüen megsültek.

Egy forró teával, isteni vacsora készült a sok magvas, teljes kiörlésü, frissen őrölt tönkölybúzából készült vajas kiflivel.






6 megjegyzés:

  1. Tökéletes darabok. Jöhetne erre is a házi pékséged :)

    VálaszTörlés
  2. Milyen kedves vagy Viki, hogy gondoltász rám! ;) Nagyon nagyon nagyon, ja és ha még nem írtam volna, NAGYON el tudnám fogadni reggelire ezeket a gyönyörű kifliket.
    Mindez teljes kiörlésű, amit ugye nekem szabad enni :).
    Ahh... már az illatát is érzem :)

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörűek, gusztusosak, egyszerűen tökéletesek!
    Kaphatnék egyet a kávém mellé?:-)

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörűek lette, mint mindig!:)

    VálaszTörlés
  5. Viki valami fantasztikusak. Reggelire én is kérek!

    VálaszTörlés
  6. Bianka! Csak rendeld meg nyugodtan, Május elsejére megfelel??? :-)) Vigyázz, mert a környékeden leszek és viszem:))

    Ami drágám! úgy örülök, ha örömet szerezhetek, Fogd és vidd! - de ha gondolod most sültek ki a legfrissebbek :)) Ezt tényleg ehetnéd, s nem is hittem volna el, hogy a frissen őrölt búzának micsoda varázsa van a tésztára.


    Latsia! Kedves vagy, Sajnos elkéstem, mert ilyen későn már nem illik kávét inni, de hozhatok a legfrissebbekből talán egy isteni kakóhoz?? :))

    Szepyke! Igazán aranyos vagy, s Tőled ez külön is jól esik, mert, mert, mert, mert egyszerüen jólesik...........

    Mary! Neked is tálalám a ma kisülteket. Én már átmentem kifligyárosba úgyis. Lacusom lemondott a kenyérről. Fogyókúrája ide, vagy oda, azt mondta: kenyér nem kell, csak a kifli jöjjön.

    VálaszTörlés