2010. április 13., kedd

Olasz füszeres, sokmagvas kenyér és bucik

Már említést tettem arról, hogy vásároltam egy Kenyérsütős könyvet, amelyben több mint 100 recept vár elkészítésre, s mind egytől- egyig kenyérsütő gépre van szabva. Tehát aki csakis és kifejezetten gépben szeretne sütni, annak nagyon ajánlom. Előnye még, hogy minden recept két méretben van megadva, így azoknak is jó szolgálatot tesz, akik esetleg kisebb kenyeret szeretnének sütni.
Én már egy jó ideje nem sütök kenyérsütőben, de ez a könyv elvarázsolt a fantasztikus receptjeivel, s nem beszélve arról, hogy megvásárlás előtt már jól ki is veséztük a tartalmát Yldycoval, aki éppen születés napjára kapta meg ezt a könyvet én pedig kitotóztam, hogy melyik is lehet az - sikerült elsőre rátalálnom.
Tegnap rászántam magam, hogy elsőnek az Olasz zöldfüszeres kenyeret fogom megsütni. Igenám, de előtte készült a napraforgó kenyerem, amihez nagyon sok magvakat pirítottam meg, ezért az én kenyerem hozzávalói, a megpirított magokkal gazdagodtak. S még annyit változtattam a recepten, hogy az összes hozzávalókhoz én kovászt készítettem 30 dkg Teljeskiörlés tönkölybúzából, de erre a hozzávalóknál külön is kitérek.
Hozzávalók és elkészítés: (ahogyan én csináltam)
A Kovászhoz:
30 dkg tönkölybúzás nyanya,
2 dl viz,
20 dkg BL 80-as kenyérliszt,
1,5 teáskanál nádcukor,
2 dkg friss élesztő,
Jól összekevertem, a tetejét liszttel megszórtam, letakartam és 4 óra hosszáig hideg helyen magára hagytam.
Gyönyörü kovász készült belőle.
További hozzávalók a kenyérhez:
A kenyérsütő edényébe raktam:
1,75 dl viz,
1 dl tej,
50 dkg BL 80-as kenyérliszt,
3 (púpos) teáskanál só
Tetejére az elkészült kovászt.
Elindítottam a kenyérsütőt -nálam 15 percig előmelegítést végez, s ezalatt az idő alatt elkészítettem a kenyérhez szükséges füszereket.
A kenyérbe való füszerek:
3 evőkanál olivaolajba
2 teáskanál szárított bazsalikom,
1 teáskanál szárított oregánó,
1 teáskanál szárított kakukkfü,
1 teáskanál szárított rozmaring,
amikor jó félig megpirultak, hozzányomtam
3 gerezd tisztított fokhagymát és még 3-4 kavarás (nehogy keserü legyen a fokhagyma).
Amikor a kenyérsütőgép elkezdte a dagasztást, és már csipogott, hogy a magvakat bele kell tenni, akkor adtam hozzá a füszereket, s pluszban még a naprafogókenyerem után megmaradt
3 evőkanál vegyes magvat, (tökmag, napraforgó mag, szezám mag, lenmag), amit először parányi olajon megpirítottam.
Ezután 20 perc dagasztás következett, majd 20 perc pihentetés, egy pici átgyúrás, s még 1 óra kelesztés (enyhén lisztezett kelesztő tálban.)
Ekkor kivettem, s miután ez egy hatalmas mennyiség lett, mint nyers tészta (kb 2 kg) ezért megfeleztem, s 1,1 kg-ot megformáztam kenyérnek, majd szintén enyhén lisztezett formába tettem, ahol ujra kelt 50 percet.
Közben bekapcsoltam a sütőt, s 200 fokra előmelegítettem. Ekkor vágtam be a kenyértésztát is. Majd amikor a sütő hőfoka elérte a 200 fokot, betettem a kenyeret sülni és a hőfokot 170 fokra vettem vissza.
45 pers sülés kellett neki.

Hát ime, ilyen lett az én olasz zöldfüszeres, sokmagvas kenyerem, ami egy olyan fantasztikus ízt, - sülés közben még csodálatosabb illatot - adott, amilyennel még nem találkoztunk.

A megmaradt 90 dkg nyers kenyértésztámat úgy gondoltam, hogy hibernálni fogom és ma reggel majd valami bucikat faragok belőlük és kisütöm. De jött az ötlet, mocorgott a kisördög, mert ezt akkor is ki kell próbálni és akkor is meg kell csinálni. Igy aztán 10 dkg-os darabokra (9 db) vágtam, pillanat alatt megformáztam. Sütőpapirral bélelt tepsire tettem, bevagdostam és bedugtam a hütőbe. (Közben pedig már a harmadik bogyót kaptam be a fájós fejemre, ami egyébként tök fölösleges volt, mert még eddig a percig sem hatott) :-) de ezen is túljutottam, mert feledtetett a sok-sok gyönyörüség:))
Aztán, amíg sült a kenyerem, meggondoltam magam, mert már így is nyakig voltam a sütésben, most akkor másnap folytassam tovább??? -- áááá nem ! - ezt be kell fejezni. Gyorsan kikaptam a bucikat a hütőből. S amikor a kenyerem kisült, a sütő éppen a legmegfelelőbb hőfokon volt, a bucikat jócskán lespricceltem és bedugtam a sütőbe. Mindössze 25 perc sülési idő kellett nekik, s ilyen szépek lettek.
Amikor ma reggelire a bucikat, majd ebédhez a kenyeret felvágtam, őszintén mondom, majd elájultam. Nem gondoltam volna, hogy ez tényleg ennyira csodás és ennyire finom. Mind a kenyér, mind a bucik egy laza szerkezetü, lukacsos tésztát alkottak. Kár, hogy az illatát nem lehet itt érzékeltetni, de csak magas fokon tudok róluk beszélni, azaz írni.

S itt látható a tegnapi napom összes terméke, azaz a napraforgó kenyérnek már csak az esti maradéka :) :) Ezek a finomságok biztos, hogy nem utoljára sültek a konyhámban. Vannak még terveim a zöldfüszeres tésztával, de erről még egy kicsit álmodozom, s jól kigondolom, hogyan is alkossam meg. Igyekszem beszámolni róla, ha már elkészültek.
S ha valaki esetleg kiváncsi lenne a könyvben szereplő eredeti receptre, szívesen beírom. Két méretre megadott, gépi sütéshez való recept szerepel a könyvben.








9 megjegyzés:

  1. Gratulálok! Jó választás volt!

    VálaszTörlés
  2. Yldyco! Nagyon szépen köszönöm. Ezzel tényleg belevágtunk a sürüjébe. Elmondani nem tudom, milyen finom. Azt mondta a gyerekem, hogy ezzel már elég magasra tettem a lécet, és nem illik lejjebb adni :))) ari! - nem? :)))

    VálaszTörlés
  3. Nem semmi, miket tudsz sütni! :) lementem gyors ezt a két receptet is.

    VálaszTörlés
  4. Ami! Igyekszem:)) s most készülök egy újabb füszerkeverékkel, majd jövök:))

    Bianka! Köszönöm szépen az elismerésed.

    VálaszTörlés
  5. 175 dl víz ??? Nem lett nagyon híg a "kenyér"? Gondolom 1.75 dl akart lenni vagy 175 ml :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  6. Kedves Névtelen! Köszönöm szépen :) Javítom, igen, kicsit híg lett volna, ha a mérlegem nem kiabált volna rám :) Boldog Új Évet. Viki

    VálaszTörlés