2010. április 1., csütörtök

Képek a konyhámból - tárgyak a konyhámból

Erre az érdekes bemutatóra Belly volt kiváncsi. Szeretné, ha bemutatnám képekben a konyhámat, s konyhámban a tárgyakat. Szívesen teszek eleget Belly kérésének, bár egy korábbi "a főmunkatársaim a konyhában" posztban már nagyjából egy-két darabot bemutattam sok-sok e-mail kérésnek eleget téve ezzel is. No de most akkor kiegészítem egy kicsit és majdnem sorrendben, -ahogyan a napom a konyhában- kezdődik. Lássuk, milyen az én nagyon egyszerü kis konyhám, s abban milyen tárgyaim vannak. Konyhám használati tárgyai nagyban segítik mindennapi munkám. Nos akkor indúljunk és nézzük meg, hogyan is indúl egy napom az én kis kuckómban, ahol én minden nap nagyon jól érzem magam.
Először is ha belépek, megnyomok egy gombot ezen a kis zenedobozon, vagy esetleg egy CD-t helyezek bele, mert nagyon unalmas az élet egyedül még a konyhában is :)) Bár általában, ha a férjem megjelenik kikapcsolja, mert Ő viszont velem szeretne beszélgetni :)) .... de nem is itt van a gond, hanem amikor otthagy engem dolgozni, akkor elfelejti visszakapcsolni :)) Na de ezen már csaknem vitatkozunk össze :) nyomok egy újraindulj gombot, és veszek egy kanyart a hütőszekrény felé.
Jócskán áttekintem a dobozok tartalmát miből is alkothatnék napról-napra valami jót, valami gyorsat, valami egyszerüt, valami DIÉTÁSAT (mert ugye most nálam ez a legfontosabb. S ha már egyszer belefogtam, végig is kell csinálni.) Nagyon szeretem a hütőszekrényem beltartalmát, mert sok-sok apróság megtalálható benne. Éppen ezért nem esek kétségbe, ha valami eszembe jut főzés közben, mert csak egy ajtónyitás és jönnek a tettek az ötletek után, s készülhet egy újabb finomság. No persze ahhoz, hogy mindig minden legyen itthon, óriási segítségemre vannak a frissentartó tároló dobozok. Nem járunk minden nap vásárolni, ezért aztán így oldom meg, hogy mindig friss alapanyag legyen itthon.
Kérem szépen most a legalsó polcot ne nagyon tessenek kritizálni, mert éppen három nappal ezelőtt törtem össze az üvegpolcot és csak holnapra lesz kész az új, addig a rajta tárolt apróságok egy müanyag tálban kaptak helyet. Ugye azért ez még elnézhető? :-)
Aztán irány a tüzhely, és kezdődhet a napi feladat, hogy ne maradjunk éhen. Imádom a mosogatógépem, mert mire már elkészülök a reggelivel, ebéddel, nem nagyon akaródzik még a mosogató elé is odaállni. Nagyon sok éve van már ilyen masinánk, s ő már a második, de én már nem is tudnék meglenni nélküle. Nembeszélve arról, hogy sokkal praktikusabb, kevesebb a vízfogyasztásunk, na és 60 fokban mikor mosogatnék én a két kis kezemmel :) Nagyon szeretem.
Mindhiába lakunk kertes családi házban, füszernövényeket termeszteni nem tudok, ezért aztán valamelyik multiban szoktam beszerezni a legfontosabbakat. Aránylag jól érzik magukat a konyha ablakban és ha sikerül jót és szépeket, egészségeseket is vásárolnom, akkor sok-sok ételt tudok velük füszerezni. (A konyhaablakban kivülről pedig már a muskátlik várnak a jobb időre, hogy kiültethessem őket. Védett helyen vannak, mert a konyhaablakkal szemben a konditerem van és ez egy zárt terület, üvegtetővel védett, viszont ha bármikor kikacsintok a konyhából máris a tavasz jut eszembe, s még az ebédfőzés is könnyebben fog menni.)
Ezek itt nem dísz, hanem igenis napi használati eszközeim, és füszereim. Mindig kéznél kell, hogy legyenek, mert nekem ők a nagy segítségeim. Dagasztó gépem, gyümölcscentrifugám, és egy kis mindenes konyhai gép. Van olyan nap, amikor mindhárom müködik egyszerre, s főleg ez a reggeli és délelőtti órákban, mert általában ilyenkor szoktam elkészíteni a kenyér és péksüteményeket. Reggeli előtt mindíg megiszunk egy nagy pohár sokgyümölcsből centrifugált levet, úgymond vitaminbevitel céljából. Én ezt még mindíg jobbnak, egészségesebbnek tartom, mint bármilyen -áruházban, gyógyszertárban- megvásárolt vitaminbombának nevezett bogyókat. Ebben tudom, hogy 100 % gyümölcslé van.
A kis mindent-tudó kisokosom ma is müködött, bár erre nem is gondoltam, hogy szükség lesz rá. De miután ma a családom (férjem és az unokák) mákostésztát kértek ebédre, igénybe kellett vegyem a segítségét, miután elővettem az üzletben vásárolt -állítólag darált- mákot, ami ugyancsak gurulós és nagyszemü volt, nem volt mit tenni, újra kellett darálni. Hát ezt is megoldottuk. Irány a mák a masinába, és pillanatok alatt simává darálta. Ezentúl még káposzta gyalu is tartozik hozzá, habverő és keverő, no és paradicsompaszirozó. Soha sem szoktam elrakni őket, mert akkor mást sem csinálnék, mint ki- és bepakolom a szekrénybe, ahhoz viszont nekem már sem energiám, sem hangulatom nincs. S szerintem pedig ha már egyszer megvannak, akkor mehogy már a dobozába rakva nézegessem őket :) Csak dolgozzanak nyugodtan helyettem.
Közvetlen a tűzhely melletti szekrény polcán találhatók ezek a szinte minden nap használandó alap-élelmiszerek. A citromos flakkon egy kicsit csalós. Miután elfogyasztottuk belőle a finom (100 %-os gyümölcstartalmúnak mondott) italt, nem dobtam ki a flakkont, mert nagyon szuper kiöntővel rendelkezik, s így attól fogva citromos-füszerolajat tárolok benne. A többi eredeti az üveg és a tartalmuk is :-) Középen egy imádott kis olajszóróm foglal helyet. Ezt palacsintasütéskor nagyon tudom értékelni, mert egy pumpálásnyi olaj elegendő egy palacsintához, míg korábban ennél sokkal többet használtam. Persze Ő is elég öreg már, de még mindig nagy hasznát veszem.
Ez a kis szekrényke a konyhának egy külön része, az úgymond "kék-boszi-sarok". Nagyon szeretem ezeket a kis füszertartókat. Nem színem a kék, de ezekbe úgy kb 10-12 évvel ezelőtt annyira beleszerettem, hogy azonnal meg kellett venni őket. A mikró fölötti tartókban az édes-füszerek, mig a mellette és fölötte lévő kis tartókban az erős-füszereket tárolom. Ha álmomból fölköltenek, akkor is tudom, hogy melyikbe mi van. (na de ennyi idő után, ez már nem is csoda) Ha ezekből egy is eltörne, talán sírva is fakadnék, mert azóta sem találkoztam az utánpótlással. Nagyon imádom őket.
........hát igen !!!! be kell vallanom újra, és újra, hogy "Ő" a NAGY "Ő" --- Teljesen felváltotta a kenyérsütő dagasztó funkcióját. Imádok vele keverni-kavarni-dagasztani-habot verni-őrölni, no és fagyit készíteni. Már alíg várom a jó meleg időt, hogy hozzáfogjunk egy jó nagy fagyikészítéshez.
Miután a kenyérsütőt csak dagasztásra használtam, s amikor megkaptam ezt a csodamasinát, azóta a kenyérsütőmet nem is láttam, s szerencsétlen ott szomorkodik a kamra polcán alíg félévesen. Ez a dagasztó fantasztikus mit tud müvelni a tésztával. Fele annyi idő alatt elkészül benne minden, s még a sütési ideje is lerövidül a tésztának legyen az akár kenyér, akár péksütemény. A többi kiegészítői is szuper munkát végeznek.
Ők az én kis tupperware családom egy részei. Ők is napi használatban vannak. A sütőedény csodát müvel a sütőben, míg a melegentartó -fedővel ellátott- tányérok óriási segítség akkor, ha hamarabb asztalra kerül az ebéd, mint ahogyan a férjem hozzá tud látni az étkezéshez. Nagyon sokáig meleg marad benne az étel. Imádom őket.
S akkor itt a második "Nagy Ő" a 3,5 literes tupperware Ultra-Pro. Én erről már annyit regéltem, hogy talán már lassan én is unom, de nincs olyan nap, amikor ne kapnának egy simogatást. Ők is csodát müvelnek akár a tésztával, akár a benne sülő husikkal. Egyszerüen szavakkal nem lehet elmondani. Napi használatban vannak. Ha kenyeret sütök benne, akkor a tésztával semmit sem kell tenni. Nem kell spriccelni sütés előtt és után sem. S ami még számomra is nagy csoda, hogy már sülés alatt gyönyörüen kicserepesedik benne a kenyér. Fantasztikus magabiztossággal tudom használni. Kenyérsütésnél pl. előmelegitem a sütőt 170-180 fokra, 10 perc után beteszem a sütőbe, s beállítom 40 percre a sütést, s addig rá sem kell nézni, csak az idő leteltével kivenni a sütőből és szabályosan kipottyan belőle a finom kenyér. Hús-sütésnél sem vizet, sem zsíradékot nem kell a hús alá tenni. Legutóbb a legszárazabb: töltött pulykamell készült benne. Puha, omlós lett. A kiszáradástól nem kell tartani.
Ennyit az én konyhámról és konyhám lakóiról.
S én is szívesen tovább kiváncsiskodnék és nagyon szeretném látni konyhádat és konyhád tárgyait:

10 megjegyzés:

  1. Nagyon szép és praktikus konyhád van nagyon profi eszközökkel!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Viki :)Nagyon szép konyhád van. És imádom a blogod alatti zenét, Barbara Straisandot

    Már bemutattam a konyhám kedvenc részét. Meg az az igazság, hogy olyan kicsi a konyhám, hogy az egész látszik a főképen, ami mindig fel van rakva. Tényleg olyan kicsi, hogy ketten a férjemmel már tömeg vagyunk benne De azért készítek majd még egy bejegyzést részletesebben :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép konyhád van, tele csodás kincsekkel....

    VálaszTörlés
  4. Viki, nagyon szép és jól felszerelt konyhád van!
    Köszi a felkérést,amint lesz egy kis szabadidőm,én is csinálok pár képet a konyhámról.

    VálaszTörlés
  5. Tyűha, ez aztán a nem semmi. Én csak álmodok ilyen konyháról, ez enyém méretekben is csak töredéke! Igyekszem eleget tenni a felkérésnek és köszönöm!!

    VálaszTörlés
  6. Igazán jó lehet ebben a konyhában szorgoskodni,nagyon szép!
    Köszönöm szépen a felkérést,hamarosan eleget teszek!

    VálaszTörlés
  7. Mary! Köszönön.

    Bianka! ÓÓÓÓ akkor már tudom, hogy miért is diétáztál Te annyira !! :-) na ez csak vicc volt :))
    Majdnem napi szintek bekukkantok Hozzád, hogy maradhatott ez ki az életemből? - no majd bepótolom az olvasást és a kiváncsiságom is kielégítem :))

    Andi! Nagyon szépen köszönöm. Itt egy egész élet munkája sürög-forog naponta. Főleg a férjemé az érdem, mert Ő a nagy bevásárló :):) Még ennyi idő után is meg tud néha lepni, de nagyon :):)

    Szemirámisz! Köszönöm szépen, természetesen nem vagyok én ám annyira kiváncsi, hogy azonnal látni akarom :) Hagylak most tojást festeni :))

    Lizann! Köszönöm, aranyos vagy. Én pedig világ életemben a nagyagyám konyhájáról álmodtam, na az volt ám az igazi méret :)) De ezzel is meg vagyok elégedve.
    Te is csak nyugodtan fesd a tojásokat és várd a vendégeket, majd ha elmúlik az ünnep és már jócskán kipihened magad :)

    Brigitta! Neked is köszönöm szépen, és várom, hogy a kiváncsiságom kielégüljön :) :-) No persze Téged is hagylak kibontakozni a tojásfestési lázban :))

    VálaszTörlés
  8. Kellemes Húsvéti ünnepeket kívánok!

    VálaszTörlés
  9. Áldott, békés húsvétot Neked és a szeretteidnek!

    VálaszTörlés
  10. Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok, neked és az egész családnak

    VálaszTörlés