2020. november 19., csütörtök

Az én briósom

Az én briósom

Napok óta szembe jön velem a briós. Nem vagyok egy édességimádó, de a ház ura bizony az. Szívesen vacsorázik ilyeneket és hasonló saját készítésű finomságokat. Ám legyen. Ma is sikerült magam rávenni, hogy amíg Ő elment vásárolni, én összehoztam ezt a fantasztikusa pihe-puha, pillekönnyű brióst. Jóhet a megérdemelt vacsora →→→→→

Alapjának Limara briós receptjét olvastam át, de kissé eltértem  tőle. 



Hozzávalók:

60 dkg finomliszt
120 g (Fél csomag) LIDL-s vanília cukor  ---- eredeti recept szerint 1,5 rúd vanilia kikapart belseje)
1 tk só
Édesítőszer (ízlés szerint) --- eredeti recept szerint 4 evőkanál cukor
1 db egész tojás
1 tojás sárgája
3 ek olaj
3 dl langyos tej
3 dk élesztő 
A kenéshez:
100 dkg puha vaj (vagy margarin)



Elkészítés:

A lisztet a dagasztógép tálba beleszitáltam, közepébe mélyedést készítettem, s ebbe raktam a következőket.
belemorzsolt élesztő
3 dl langyos tej
vanilia cukor
olaj 
az egész tojás és egy másik sárgája
édesítő szer
 
A dagasztógép pár perc alatt nagyon szép síma, selymes tésztát készített. 

Kiolajozott kelesztő tálba raktam a tésztát és lefedve beraktam a mikróba. 30 percig kelt a duplájára

Kelés után mérlegen lemértem és 8 db egyforma súlyúra szabtam.
A gombócokat gömbölyítettem, majd egyenként kinyújtottam őket. A kinyújtott tésztát (kb 35-40 cm-es téglalap alakú lapok voltak) megkentem a puha vajjal. 
A hosszabbik szélénél feltekertem, mint egy bejglit.
Amikor elkészüt mind a 8 rúd, akkor szépen feltekertem mint egy csigát. 

Sütőpapírral bélelt tepsire raktam és a hideg sütőben még 40 percig duplájára kelt. 
A kelési idő vége felé bekapcsoltam a sütőt 200 fokra.
Amikor megkeltek a briósok, olvasztott vajjal átkentem őket. és az előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt kisültek. 



Tetejüket vaniliás porcukorral szórtam. 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése