2017. március 6., hétfő

Szilva leves - mákos guba (napi menű)

2016 őszén -szilva szezon idején - készült a sok-sok befőtt és ivólé mellett ez a finom szilva leves, amit üvegbe zártam és egész télen, sőt most már tavasszal is  nagyon jól esik egy-egy hús nélküli napon. 




 A szilvákat megmostam, kimagvaltam és magtejkészítő géppel pépesítettem. Fűszerezése: (ízlés szerint), nálam:  szegfűszeg és kevés édesítőszer. Az elkészített szilvapürét egy nagy fazékban felfőztem, üvegekbe raktam és száraz dunsztban 3 napig pihentek. Tartósítószer mentes! 
Amikor levesnek használom, akkor hidegen tálalom és a tetejére tejszínhabot teszek! 


A mákos gubához 4 db kiflit felkarikáztam. 15 dkg mákot megdaráltam és porcukorral (enyémet eritrittel) összekevertem. 
8 db tojást kettéválasztottam. A sárgáját 8 dl tejjel, 2 csomag vanilia cukorral összekevertem és felforrósítottam, majd a felkarikázott kiflikre öntöttem. 
Hagytam, hogy jól megszívja a kifli magát. Ezután összekevertem a mákkal. Egy jénaiba belekanalaztam az egészet.
A 8 tojás fehérjét habnak felvertem és a mákos kiflik tetejére kanalaztam. Előmelegített sütőben 140 fokon addig sütöttem, amíg a tojáshab a tetején ilyen szép barna lett. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése