2015. április 28., kedd

Avokádó krém feta sajttal

Nagyon szeretem a pirítós kenyeret, de nem lehet mindíg csak kacsazsírral fogyasztani. Elég régen volt avokádó krém. Most viszont annyira szép érett avokádót kaptam, hogy egyértelmű volt a krém elkészítése, és nehogy egyszerű legyen, házi -sós oldatban érlelt- feta sajttal kevertem.
 


Hozzávalók és elkészítés
 
2 db érett avokádó
2 db főtt tojás
10 dkg házi -sós oldatban érlelt- feta sajt
citrom bors (ízlés szerint)
csipet cayenne bors
só (csak kóstolás után tegyünk bele, mert a feta is sós)
Ha keménynek találnánk a krémet, akkor a feta sajt sós oldatával hígíthatjuk, de ügyeljünk az ízére, nehogy túlsózzuk.


 
A hozzávalókat késes robotgépben pépesítjük. A feta sajtot darabolva adjuk hozzá ha kicsi a robotunk. Ha nagyobb gépben készül, akkor mehet bele egyszerre.
Amikor kikevertük, megkóstoljuk, s ha még kell utána fűszerezzük.
 
 
Csak egy éjszakát pihent a hűtőszekrényben, mert reggelire pirítóskenyérre kenve jóétvággyal elfogyasztottuk.
Pillanatok alatt elkészíthető, nagyon gyors, s akár reggelire, akár vacsorára, egy jó forró teával kitűnő.
 

2015. április 27., hétfő

Lazac, karfiolrizs, gomba

Pácolt lazac, karfiolból rizs, gombamixből köret. Csak ennyi, és máris valami isteni finomságot ehetünk büntetlenül, mert bármelyiket nézzük nagyon könnyű étkek.
 
 
A lazac pácolásához
 
1 db  egész bio  citrom leve és lereszelt héja
2 nagyobb gerezd fokhagyma lereszelve
2 teáskanál himalaya só
 
Én a lazac bőrét lehúztam, mert nem szeretjük. Óvatosan mindkét oldalát besózzuk, belenyomkodjuk a sót, utána következik a lereszelt fokhagyma. Ezzel is bedörzsöljük a lazacszeleteket. A citrom lereszelt héját is elterítjük a lazacon és a kifacsart citromlével mindkét oldalon meglocsoljuk.
Egy tálcára, vagy arra alkalmas edénybe tesszük és hűtőszekrényben érleljük minimum 1 napig. Párszor megforgatjuk a citromos, fokhagymás lében.
 
 
A sütőt előmelegítjük 200 fokra és 180 fokon 20 percig sütjük a halszeleteket. (Nem kell megfordítani, tökéletesen átsül mindkét oldala)
Egy kisebb tepsit sütőpapírral bélelünk és olvasztott kókuszzsírral megkenjük, majd a lazacszeletek tetejét is ugyanígy bekenjük.
Mielőtt betesszük sülni, megszórjuk nagyon kevés cayenne borssal, csipet citromborssal és picike -szárított- kakukkfűvel.
 
Amíg a hal sül, elkészítjük a gomba és a karfiolrizs köretet.
 
Egy serpenyőbe 5 dkg kókuszzsírt (nálam most maradék húsleves tetején megdermedt kakaszsír volt) felolvasztunk, beletesszük a gombamixünket (csiperke, vargánya és rókagomba keveréke) Picit lepirítjuk, megszórjuk citromborssal, himalaya sóval és kakukkfűvel.  Húslével  felengedjük és puhára pároljuk. Ha esetleg elfőtte a levét, pótoljuk annyira, hogy a lazac locsolásához elegendő fűszeres gombalevünk maradjon.  Kb 15 perc alatt kész van, s ezalatt az idő alatt elkészítjük a karfiolrizst.
 
A karfiolrizshez semmi más nem kell, mint egy kisebb karfiol fele, 3-4 evőkanál zsíradék (kókuszzsír, vagy tyúkzsír) és természetesen egy késes robotgép, és egy serpenyő.
 

 
A tisztára mosott, leszárított karfiol rózsákat késes robotgépben 5 másodperc alatt apróra daráljuk.
Egy serpenyőbe felolvasztjuk a zsíradékot, beleforgatjuk a karfiolrizst. Nagyon alacsony hőfokon (hogy fehér maradjon) állandó kevergetés mellet kb 3-4 perc alatt elkészül.
És nem maradt más hátra minthogy megterítsünk és jóétvággyal elfogyasszuk kedvenc lazacfilénket, gomba és karfiolrizs körettel.


Jó étvágyat!

2015. április 26., vasárnap

Szénhidrát csökkentett csiga

Szénhidrát csökkentett finomság, aminek az alapreceptjét Szafinál lestem el
Sajnos egyetlen és óriási hibája, ha kisült és ki is hűlt, nem szabad beleharapni, mert nem lehet abbahagyni. :)
 
 
Nagyon kevés és nagyon egyszerű  hozzávalókból készül. Viszont aki szeretné kipróbálni, ajánlom, hogy egyből 2 adaggal kezdje.
 
Alaprecept:
210 g Dia Wellness sütőliszt
40  g Szafi Fitt kókuszzsír (most zsír formában)
1 db   tojás
1 dl (8-10 evőkanál) hideg víz
1  kávéskanál himalaya só
 
A hozzávalókat összegyúrjuk és 1-2 órára hütőbe tesszük pihenni. (Rugalmas pite tésztát kell kapnunk)
 
Töltelékét kedvünk szerint állíthatjuk össze. Nálam most a sós változat került előtérbe, mégpedig sonkával, bacon szalonnával, lágy főtt tojással, és medvehagymával.
 
Ez esetben a töltelék hozzávalói
 
3 db 3 perces főtt tojás
2 evőkanál kockára vágott bacon szalonna
2-3 dkg (maradék) főtt sonka
3 levél póréhagyma
1 csipet citrombors
1 parányi cayenne bors
 
Az összetevőket aprítógépben összekeverjük.
 
Tésztánk már 2 ája a hűtőben várakozik. Most kivesszük, fél cm vastagságúra kinyújtjuk, s a tölteléket rákenjük.
Mint egy beglit feltekerjük és éles késsel 1 cm-es szeletekre vágjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.
 
A sütőt már előmelegítettük 200 fokra. 180 fokon 20-25 perc alatt kisütjük. (A sütő hőfoka és az idő, sötőfüggő)


 
Amikor kisült tányérra kiszedjük és jól eldugjuk, nehogy azonnal megkóstoljuk.... Életveszélyes, mert nem lehet abbahagyni az evést!
 

Ha édes tésztaként szeretnénk elkészíteni, akkor negyed kávéskanál só és 2 evőkanál DW negyednannyi cukorhelyettesítőt adunk a tésztához.
Sós tészta esetén 1 kávéskanál himalaya só.
 
Pitét is készíthetünk ebből a tésztából, akkor pite formában sütjük ki
és a pitét kedvünk szerinti töltelékkel gazdagítjuk.
Vagy ha esetleg kekszet szeretnék, akkor kinyújtjuk és akár kerek, akár szögletesre vágjuk, keksznek sütjük meg, és közben készíthetünk édes, vagy akár sajtos, tetjén magvas kekszeket.


2015. április 22., szerda

Feta sajt házilag

A nagyon kedvelt feta sajtunkat már évek óta nem az üzletek polcairól emeljük le, hanem saját konyhánkban készül és minimum 2 hónapig 30 %-os sóoldatban érlelődik.
Ennek a sajtnak éppen eljött az ideje, hogy felbontsuk, és megkóstoljuk. Fantasztikus ízvilága össze sem hasonlítható a "gyári" fetával. Ezért ne sajnáljuk a fáradtságot, azt a rövid időt, amíg sajtunk az üvegbe kerül, s utána már csak az érlelési időt kell kivárni. De ha nem akarunk hónapokat várni, akkor akár 2-3 hetente eltehetünk egy-egy adagot, s így folyamatos az ellátásunk. Megéri!

3 liter házi tejet felmelegítünk 40 fokra. majd visszahűtjük egészen langyosra.  Literenként 1 ml tejoltót adunk hozzá úgy, hogy a tejoltót elkeverjük kevés tejjel és így öntjük bele az egészbe.
Tejoltót az állatpatikában bármikor lehet kapni, vagy ha valaki olyan helyen lakik, ahol állatpatika nem létezik, akkor interneten is megrendelheti

A tejoltó hozzáadása után megvárjuk amig megalvad (ez 10 perctől akár 30 perc is lehet, és semmi probléma nem következik be, ha 30 perc mulva fogjuk lecsepegtetni)
Amikor az alvadék összeállt, a savótól elvált, akkor felkockázzuk és még legalább fél órát hagyjuk állni.
Egy tálba helyezünk egy szürőt, abba egy olyan fehér anyagot, akár sűrű szövésű géz is lehet, amibe beleöntjük a felkockázott alvadékot. Hagyjuk lecsepegni, de időnként átkavarjuk az egészet. Ez a művelet még fél óra lehet és ezalatt az idő alatt 4-5-ször keverjük át.
Az alvadékunk lecsöpögött, a gézt összefogjuk jó szorosan és elkötjük, majd felakasztjuk egy rúdra és alá helyezünk egy edényt. Így hagyjuk egy 24 órán át, hogy teljesen kicsöpögjön a savó.


Másnapra tökéletesen lecsepegett. A sajtunkat (mert már ekkor nevezhetjük félkész sajtnak) felszeleteljük.

 A felszeletelt, felkockázott sajtunkat tisztára mosott befőttes üvegekbe rakjuk

Egy mérőedénybe teszünk 30 dkg konyhasót és felöntjük annyi savóval, hogy 1 liternyi folyadékot kapjunk. Ezzel fogjuk felönteni a sajtot. Amikor ezzel kész vagyunk, az üveget lezárjuk, feliratozzuk, dátumozzuk, és hidegre (nyáron hűtőszekrénybe) tesszük. Majd 2 hónap múlva felbontjuk..............

...................és különféle zöldséggel, paprikával, retekkel, paradicsommal, akár salátával, vagy CH csökkentett kenyérrel jóegészségünkre elfogyasztjuk.

Érdemes 2 hetenként két ilyen üveggel (3 liter tejből) elkészíteni, hogy az utánpótlás meglegyen!


2015. április 20., hétfő

Fehérkenyér hozzávalóiból pogácsa (Paleo)

Mint tudjuk, a paleo étkezés nem éppen egy fogyókúrás étrend, de ha odafigyelünk és követjük a már jól bevált recepteket, akkor biztos, hogy javunkat fogja szolgálni, s ha ésszerűen iktatjuk be a napi étkezést, akár még fogyhatunk is........ (hiszen ez is az egyik nagy cél) ---- egészségesen, kevesebb kilóval...
Én csak halkan jegyzem meg, hogy pontosan 1 hónapja, azaz március 17-én sütöttem meg az első paleó, ch. csökkentett kenyeremet, s megpróbáltam áttérni az egyéb ételek elkészítésére is. Az eddigi eredmény az egy hónap alatt közelít a minusz 6 kilóhoz :-) S mindemellett nagyobb energiával és érezhetően jobb közérzettel, aminél fontosabb nincs a világon.
 
Most egy pogácsa receptjét hoztam el, ami tulajdonképpen egy "A legfinomabb paleó fehér kenyér" receptjéből készült, s pogácsává alakult át. Hogy miért is nem fehér az enyém? - mert nekem csak dióm volt itthon -attól pedig a tészta sötétedik-. Az alaprecept mandulát, vagy kesudiót ajánlj.
Dióval is garantáltan nagyon finom, csak éppen kicsit sötétebb. A tészta belseje omlós, puha és igazi pogácsa ízt ad. 
S én még egy jó teáskanál Chia magot is kevertem  a hozzávalókhoz.
 
 
 
RECEPT:
 
Nálam mindjárt dupla adagból készült és 12 db pogácsa lett. A receptben 6 db pogácsához elegendő az alábbi összetétel.
  • 50 g natúr darált mandula (vagy darált kesudió)
  • 12,5 g szezámpehely (vagy darált szezámmag)
  • 15 g SZAFI FITT nyílgyökér liszt
  • 1 ek. SZAFI FITT kókuszolaj
  • 1 tojás 
  • 25 g házi kókusztej
  • 1/2 tk. Himalája só
  • 1/4 tk. szódabikarbóna
  • 1/2 tk. bio almaecet
Az összetevőket turmixoltam, majd szilikonos muffin formában kisütöttem. (200 fokon kb. 20 perc)

 
Tegnap számításokat végeztem, s felmértem a  kamrám jelenlegi  tartalmát. Alig várom hogy a megmaradt gabonafélék valamilyen formában feldolgozásra kerüljenek, s utána kamra ürítés. Nem hiszi el senki, de sokkal több helyem lesz a polcokon és még csak sokkal többet sem fogok fizetni az egészséges táplálkozásért, a jó közérzetért.
S abban is bízom, hogy a gyógyszertárban is sokkal kevesebbet fogok fizetni :-)
S ami a legnagyobb örömöm, hogy a 2 fős háztartásunkban még a férjem is örömmel fogadta és ha nem is teljes egészsében, de ő is áttér erre az étkezésre. (Szerintem meg szép óvatosan el is felejti az eddig fogyasztott ételeit. No persze azért arra vigyázni fogok, hogy Ő ne fogyjon, mert neki aztán nem kell) !
 

2015. április 16., csütörtök

Baconban tojás bármikorra

Van, amikor csak kb 15-20 perced van egy reggeli, ebéd, vagy vacsora elkészítéséhez?
Ennél gyorsabbat, finomabbat, könnyebbet nem is találni.
 

6 db szilikon muffin sütőt egy kisebb tepsire rakunk. Minden sütőbe teszünk 1 szelet bacon szalonnát

A szalonnákra 1 db tojást ütünk és a tojás tetejét himalaya sóval megsózzuk.

 
Elkezdjük betakarni a tojásokat.

 
Tojások betakarva. A sütő már 200 fokon kb 5 perce melegszik és betesszük a tojásokat.

 
10 perc után levesszük a hőfokot 170 fokra és további 5 percig sütjük.

 
A szilikon formákból egyszerűen kiborítjuk a tányérakra a finom baconos tojásokat.
Paleó Light kenyérrel (4 dkg) fogyasztja akinek diétára van szüksége. Akinek nincs, természetesen bármilyen kenyérrel, péksüteményel.

Körmös, csülkös savanyúkáposzta

Hogy a családunk többi tagja -aki nem szorul diétára- se éhezzen :) bár azt hiszem, hogy ez a cserépedényben készült csülkös-körmös savanyúkáposzta még a diétázókat is meggyógyítja olyan finom.
Bevallom én is jócskán fogyasztottam belőle, kenyér nélkül. Jól is esett.
 
Tejföl nélkül

Hozzávalók és elkészítés
 
2 kg Vecsési savanyú apró káposzta
2 kg csülök, köröm vegyesen
A köröm natúr, a csülök enyhén füstölt, kiáztatott
só szükség esetén (mert a káposzta és a füstölt csülök is sózott
2 teáskanál piros fűszerpaprika
2 nagyobb fej vörös/fehér hagyma
2 teáskanál utifűmaghéj (sűrítésre liszt helyett)

Tejföllel jól nyakonöntve (már aki tejfölösen szereti, én nem!)

 
A cserépedénybe alulra lerakjuk a -vízben egyszer átöblített-  savanyúkáposzta felét. Rárakjuk a csülköt, körmöt, az apróra vágott vörös/fehér hagyma kockákkal beterítjük. Az utifűmaghéjat (liszt helyett) összekeverjük a piros fűszerpaprikával és a húsok tetejére hintjük.
A megmaradt savanyúkáposztával beterítjük az egészet. Ha van csülöklevünk, akkor abból 4 dl-t hozzáöntünk, ha nincs, akkor vízzel helyettesítjük.
 

 
180 fokos sütőbe rakjuk és kb 1 óráig sütjük/főzzük a sütőben. Ekkor levesszük a tetejét, összeforgatjuk a húst a káposztával, megkóstoljuk, és ha még kíván sót, akkor most utánsózzuk, és még 10 percre 150 fokra visszatesszük, hogy összeérjenek így is. Étkezésig a sütőben hagyjuk.


Az én adagom, ami csakis tejföl nélküli. Én  az igazi káposzta ízét és nem a tejfölt szeretem :)

2015. április 15., szerda

Light paleó kenyérből fasírozott

Előfordul a mindennapjainkban, hogy valami nem sikerül a konyhában, de nem esünk kétségbe. Továbbgondoljuk az egészet és egy elfuserált kenyérből -némi darálthús hozzáadásával, lesózott cukkinivel- fantasztikus fasírozottat készíthetünk. Az elrontott kenyér helyett, pedig megsütjük a következőt, ami ugyanolyan finomra sikeredett, mint az elődei.
 

A Light Paleo fehér kenyér receptjét ITT találjuk.
Az én kenyerem egyharmadát nelegvízzel leöntöttem. Hagytam, hogy megszívja magát, majd kicsavartam.
Turmix gépbe (késes robot gépbe) téve, hozzáadtam
 
3 db tojást,
50 dkg sertés darálthúst
2 közepes nagyságú cukkinit (amit előtte besóztam, majd kinyomkodtam a levét)
6 nagyobb gerezd fokhagymát
1 mokkáskanál köménymagot
2 kiskanál piros fűszerpaprikát
2 teáskanál (csapott) citromborsot
utólag még kevés sóval ízesítettem. (óvatosan, mert a cukkini is sózott volt)
 
A turmix gép összekeverte a masszát, amelyből először megtöltöttem 12 db muffin formát, majd a maradék nyersanyagot egy  (szilikonos sütőpapírral bélelt) hosszúkás formába pakoltam. Egy kanállal jól lenyomkodtam.
(A szilikonos sütőpapírt felhasználás előtt beáztattam, így tökéletesen illeszkedett a formához)
A formákat egy tepsire raktam és 190 fokra előmelegített sütőben elkezdődött a sütés.


 
A nuffinformába rakott gombócok 190 fokon 25 percig, a hosszúkás formába rakott pedig a továbbiakban 170 fokra levéve a hőfokot összesen: 40 perc alatt készre sült.
 
Mire a fasírozottak kisültek, addig összekevertem a light paleo kenyér összetevőit és a meleg sütőben -hosszúkás formában- 180 fokon 55 perc alatt készre sült. A kenyeret minden alkalommal rácson hagyjuk kihülni. Felszeletelése csakis hidegen történhet.
Kenyérfogyasztásban nekem ebből a kenyérből reggelire elég  4 dkg.

 
Ebédre tálalhatjuk rizskörettel. Saját részemre a fasírozottak a reggelit és a vacsorát biztosították.

 
S íme az elfuserált light paleo fehér kenyér. Azt hiszem ott szúrtam el, hogy eltértem a formától. Most egy nagyobb kerek jénaiba raktam és szétterült, így aztán széltében nőtt és nem tudott fölfele nőni.
A helyzet megoldódott. Ilyen drága lisztekből készült kenyeret ki nem dobunk. Lett belőle fasírozott. A megmaradt kenyereket pedig azóta már töltött paprika töltelékeként használtam fel.

2015. április 11., szombat

Minden mentes tészta halkrémmel

adja a rengeteg lehetőséget a minél értékesebb, egészségesebb, paleó étkezéshez.
Ezt a szénhidrát mentes tésztát  is Szafitól tanultam, s innen is megköszönöm neki.
 
Azóta már többször elkészítettem, mert ez az a tészta, amit nem csak sósan, hanem édesen is fel lehet használni, vagy pörköltek mellé köretnek is.
Most egy reggelihez valót: a halkrémmel töltöttet hoztam.
 
Az elkészítése videón is megtekinthető
 
Hozzávalók:
120 g kókusztej
1 tojás (65 g kókusztejjel helyettesíthető)
3 gramm
25 g darált útifűmaghéj (a visszajelzések alapján darálatlan útifűmaghéjjal is működik a recept
 
 
Elkészítése:
A tejet, a tojást és a sót összeturmixoljuk.
A 25 g útifűmaghéjra ráöntjük a tojásos tejet, majd nagyon gyors 5 másodperces mozdulattal összekeverjük villával és azonnal kiöntjük a szilikonos zsírpapírra.
Előmelegített sütőben 160 fokon 10 percig sütjük.
A kisült tésztát lehúzzuk a zsírpapírról, feltekerjük mint a palacsintát, csíkokra vágjuk és szétszedjük

 
A halkrém:
1 doboz olajos Sprotni,
3 db kemény főtt tojás,
1 citrom leve
 
Ezeket egy kisebb késes robotgépben összetörjük és megtöltjük vele a tésztát, majd feltekerjük és szeletekre vágjuk.
 
Egy reggelihez a tészta fele elegendő volt.
 
 
 

Férjem sütötte soklisztes kenyér

Ma újra sütöttem. (mármint a férjem)  Muszály, mert az ismétlés a tudás attya!
Kovász
1 dl víz,
10 dkg BL 55-ös liszt
2 dkg élesztő
Összekavartam, kelesztőtálban legalább 3 órát pihent.
Utána Elkezdtem Bözsibe pakolni a dolgokat (Bözsi a Rabszolganő tulajdonképpen egy konyhai kütyü, aki mindíg sokat segít)
Beletettem először
2 dl vizet,
5 dkg olajat,
2 dkg sót,
Jöttek a lisztek, összesen 40 dkg.
(A 40 dkg liszt állt, BL 55-ös, Rétes liszt, Teljes kiörlésű Rozsliszt, Teljes kiörlésű Tönkölyliszt, Graham liszt, Gyermelyi durum fogós)

  A lisztek tetejére a megkelt gyorskovászt kanalaztam. Arra vigyáztam, hogy a lisztet eltakarja, mert kavaráskor a Bözsi nem dobja ki a lisztet. (hát igen, vigyázni kell a tisztaságra)

Ebbe a kenyérbe adtam 2 kávéskanál Chia magot is!!!

Hozzáadtam még
1 púpos evőkanál búzacsírát
2 dkg búzasikért (ez azért kell, mert nagyon kevés fehér liszt van a tésztába)
Bözsi 2 perc alatt megdagasztotta Ezután már nem nagyon volt vele munka, mert csak kétszer kellett 25 percenként kicsit átmozgatni a tésztát. Utána formázni és a jénaiba tenni. A jénaiban 40 percet kelt. Bevágtam zsiletpengével, lelocsoltam virágspriccelővel, a sütőt pedig bekapcsoltam, 220 fokra felmelegitettem.
10 percig melegedett a sütő, amikor betettem a kenyeret. A sütő rácsára, alulról a második fokozatra.
20 percig 220 fokon, majd 10 percig 200, és további 20 percig 180 fokon sült.
Kivettem, rácsra tettem és hagytam kihülni
És akkor lássuk a fázisfotókat

Az első 25 perces pihentetés után

Második 25 perces pihentetés után megformázva a jénaiban

40 perc után zsilettel bevágtam, a kenyeret és a jénai tetejét is jól bespricceltem hideg vízzel

 
És íme a végeredmény, ami szerintem önmagátért beszél.
 
 
Megjegyzés: Most egy jó ideig a férjem látja el a háztartáson kivűl a konyhát is. Soha életében még fakanál nem volt a kezében. Ő a rendért, a tisztaságért felelős. Most az élet úgy hozta, hogy egy jó időre át kell vennie a konyhai teendőket is, márcsak azért is, mert ilyedve kérdezte meg a baleset után, hogy akkor most hogy fogunk mi házi kenyeret enni?
------- hát így!

Nagyon büszke vagyok a férjemre és köszönöm neki, hogy átvállalja ezt a szerepet................