2015. szeptember 8., kedd

Befőzés - Gogosári és Zöldségek

A legfinomabb savanyúság, amit elkészíthetünk, és tálalhatunk, akár ünnepi asztalra is. 
Miután Befőző automatában tartósítottam, és mindösszesen 7 db készült, így sárga répát és petrezselyemgyökeret is tettem üvegekbe. Ezekből is szintén 7 db készült. A hőfok egyformán 100 fok, az automatázás a Gogosárinál 20 perc, a zöldségeknél 90 perc. Így a Gogosári hamarabb kijött az automatából, a zöldségek még kaptak plusz 70 percet. 



7 db 720 ml-es üveghez Hozzávalók és elkészítés

2,5     kg pritamin paprika, felszeletelve,  (tisztított állapotban 2,5 kg)
6        dkg só (nálam most himalaya)
25      dkg cukor (nálam Dia Édes folyékony édesítőszer) ízlés szerint, de kb 21 ml
2,5     dl 10 %-os ecet
2,5     dl olaj (nálam oliva) 
2,5     liter tiszta víz

Üvegenként 5-6 szem szemes bors (lehet színes is)
Üvegenként 1 picike méretű babérlevél

Először a vízben elkeverjük a cukrot (édesítőt), a sót, az ecetet és a 2,5 dl olajat. Jól elkeverjük, s amíg minden elolvad és egyneművé válik, addig megmossuk a paprikákat, kicsumázzuk, magjait eltávolítjuk.
Üvegekbe rakjuk, rátesszük a bors szemeket és belecsúsztatjuk a picike babérlevelet.

Az elkészített felöntő levet az üvegekre töltjük, s egy parányi olajat még csurgatunk a paprikák tetejére.

Az üvegtetőt rácsavarjuk.

Automatában 100 fokon 20 percig hőkezeljük




Amikor lejárt a 20 perc 100 fokon, akkor kiszedjük, és most már a zöldségekre irányítjuk a figyelmünket :-) 

Tetszés szerinti Sárgarépa mennyiséget vásárolunk, s ha lehet piacon, valami jó fajtát. A sárgarépa mennyiség kétszerese legyen a petrezselyemgyökérnek, tehát feleannyi gyökeret vásárolunk.
A zöldségeket meghámozzuk. Megmérjük az üvegünket, s kb olyan hosszúra vágjuk a zöldségeket, amilyen magas az üveg. Így nagyon jól ki tudjuk használni az üveg adta lehetőségeket. 



Igyekszünk nagyon szépen, gusztusosan üvegekbe rakni a zöldségeket. Minden üveg tetejére 1 mokkáskanál sót (nálam most himalaya) teszünk. Tiszta vízzel felöntjük, a kupak tetejét az üvegre csavarjuk és mehetnek az automatába. 

100 fokon 90 pecig hőkezeljük. 

S itt az automata tartalma: 7 db Gogosári (olajban eltett paradicsom -pritamin- paprika) és 7 db zöldség (sárga répa és petrezselyemgyökér)


Miután befőző automatában készülnek, így semmilyen tartósítószert nem tartalmaznak!

5 megjegyzés:

  1. Olgis, köszönöm szépen. Igyekszem!

    VálaszTörlés
  2. Már a látvány is gyönyörű! :)

    VálaszTörlés
  3. Puszillak Vicuska! Legalább itt "látlak" , ha már egyszer a FB-on nem tudok belépni.

    VálaszTörlés
  4. Ha nincs befőző automatád, teheted a zöldségeket sütőbe 100 fokon 90 percig? Vagy vizes dunszt kell neki?

    VálaszTörlés