2015. szeptember 9., szerda

Juhturós galuska tepertővel

Amikor nincs több időd, mint egy negyed óra és ebédet kell varázsolni az asztalra, de ne felvágott, vagy zsíros kenyér legyen, akkor kinyitod a hűtő ajtaját, s ott áll veled szemben egy jó nagy adag juhtúró. A perc pillanatnyi töredéke alatt a szemed előtt áll egy nagy  tányér sztrapacska.
De hát az igazi sztrapacska tésztájába nyers  krumplit kell reszelni, arra pedig most nincs idő. Mit kell ilyenkor csinálni?
Még egy kacsintás jobbra a  kamrában, és ott látsz egy tasak krumpli püré port, (burgonya pehely)  amit azért szenved ott egy jó ideje, mert utálod a mű dolgokat, nem szereted, de kidobni sem akarod...............
Na ekkor jön el az idő, hogy felhasználni :-)
Először is egy lábasban vizet felteszünk forrni. (sót és zsírt is teszünk bele, hogy ne ragadjon majd a tészta)
Amíg a víz melegszik addig egy tálba

3 db egész tojást,
1 teáskanál sót,
2,5 dl vizet
1 csomag krumpli püré port (burg.pehely)
összekeverünk,
Annyi lisztet teszünk hozzá, hogy egy jó nokedli állagú tésztát kapjunk. Gyors mozdulatokkal kikeverjük a nokedlit, mert már forr a víz.

Elővesszük kedvenc - óriási tál nagyságú - nokedli szaggatónkat és máris pörögnek a kis nokedlik a forró vízbe.
Addig főzzük, amíg a utolsó :-) nokedli is feljön a víz tetejére. Átszűrjük, hideg vízzel öblítjük, hogy ne ragadjanak össze, és egy nagy serpenyőbe tesszük, amibe előzőleg felolvasztottunk 1 jó nagy evőkanál mangalica zsírt.Amíg a nokedlik főttek a lábasban, addig összedarabolunk egy jókora adag húsos szalonnát. Beletesszük egy olyan jénaiba, aminek teteje is van. Irány a mikró, ahol úgy sül ki, hogy sem szag, sem füst nem árasztja el a konyhát.
90 másodperc alatt elkészülnek a kis tepertők, de addig kibontjuk a már előre kikészített juhtúrónkat, és összekeverjük a nokedlivel.


Amikor már a juhtúróval összekevertük a nokedlit, a tetejére szórjuk az apró kis tepertőket. Aki szereti még egy jó nagy adag tejföllel is gazdagíthatja. 

Így született meg jó negyed óra alatt ez a nagyon finom szlovák étel, amit nagyon-nagyon szeretünk. 
Egész érdekes volt a tészta a burgonyapehellyel. Talán ízletesebb, mint amikor nyers krumplit reszelünk a tésztába. 
Legközelebb azért maradunk a nyers krumpli reszelésénél. Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése