2015. augusztus 31., hétfő

Befőzés - Őszi barack befőtt és rostos ivólé

Augusztus utolsó napja, itt az igazi őszibarack befőzés időszaka.
Készült itt ma befőtt, 17 üveggel (hámozott barackból), Hámozatlan magozottból pedig 25 (nyakas) üveg, és 14 üveg 720 ml-es rostos ivólé.

Az összes gyümölcsöt befőző automatával hőkezeltem, így tartósítószert egyik sem tartalmaz.



A  mai napi végeredmény, összesen 22 kg csodálatos ízű barackból.


S akkor lássuk hogyan is készül a befőtt. A barackokat kimagozzuk és szép vékonyan hámozzuk.


Negyedelve üvegekbe rakjuk. Minden üvegbe 2 szem szegfűszeg és egy szelet citromkarika került. Fele része édesítő szer nélküli, másik felébe üvegenként 2 kisebb evőkanál cukor került. 


Az üvegeket lezártuk kupakkal és indultak a befőző automatába, ahol 85 fokon, 30 percig tartott a hőkezelés. Amikor az idő lejárt, az automata leáll, és ki lehet szedni a befőtteket és mehetnek a polcra. Tartósítószert nem tartalmaz!

Amíg a befőttek az automatában szaunáztak, addig elkezdődött a nagyobbik munka, a rostos ivólé készítése. Ebben a fő szerepet Bözsi a Rabszolganő (leánykori nevén: Lux Gourmet Chef) végezte. Igazán könnyedén elkészült. Bözsi csodát művelt (már megint)! 


Irázi Viki és Bözsi a Rabszolganő --- átgondolva az ivólevek
Bözsivel 

1,5 kg magozott, megmosott őszibarack  (hámozni nem kell)!

10 másodperc darálás 4-es fokozaton

5x5 másodperc turbó (összesen 25 másodperc folyamatosan)

főzés:
9 perc 120 fokon 4-es fokozat

Az így elkészített sűrítményt átöntjük egy nagy-nagy edénybe (persze attól függ, hogy mennyi barackkal dolgoztunk, Én: 12 kilóval) és minden adaghoz 1 liter vizet adunk. Még így is nagyon sűrű!
Minden adaghoz egy csipet sót, és  7,5 ml Dia édes folyékony édesítőt adunk. (vagy aki teheti, ízlése szerint cukrot, vagy bármilyen édesítőszert)
Egyet forr a fazékban, s utána üvegbe rakjuk. Az üvegekre a tetőket rácsavarjuk, vagy amelyik üvegünkre nem lehet kupakot rakni, arra négyszeres befőző fóliát teszünk, befőttes gumival leszorítjuk, és még egy vékony zsineggel (szőnyegekhez használt felvető szál) megerősítjük. Ezt a megerősítést azért tettem, mert az ivólét befőző automatában tartósítottam és féltem, hogy a befőttes gumik szétpattannak a hő hatására (nem pattantak szét, de fő a biztonság)
Semmilyen tartósítószer nem kell bele.

Befőző automatában: 85 fokon 30 percig hőkezeljük.


Aki nem rendelkezik befőző automatával, annak –a számára megszokott pici tartósítószert lehet alkalmazni- és üvegbe rakás után száraz dunsztot alkalmazni.







Ez a pár (9 db) üveg pár nappal ezelőtt,  próbaképpen készült, fehér húsú őszibarackból és magvaváló szilvából. (hasonló módszerrel, mint a fenti rostos ivólé)



Őszi lé


Szilvalé



...............és a nélkülözhetetlen befőző automata, amelyben 720 ml-es üvegből egyszerre 18 db-ot hőkezelhetünk.
Természetesen az automata nem csak befőzésre alkalmas. Csak a képzelet szab határt alkalmazásának. 
Készíthető benne bármilyen készétel is! 

15 megjegyzés:

  1. Dícséretesen szorgalmas vagy, Bözsivel együtt! :) Öröm már a látványa is ennek a sok őszibarackos csodának!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuskám, köszönöm. Én is úgy tudok örülni, ha valami elkészül, s főleg, amikor ilyen finom is lesz, mint ez a sok őszibarack :)

      Törlés
  2. Gratulálok a sok, sok készítményedhez!!
    Szeretném megkérdezni, hogy ezt a Lux Bözsit mennyiért vetted, mert én is kinéztem magamnak, de tudom húzós az ára.A thermomix-en gondolkoztam sokáig, de a fiaim lebeszéltek.Nagyon sokat befőzök én is és ezért gondolkodok munkát segítő eszközökön.
    Valamint még azt kérdezném, hogy muszáj felforralni az őszilevet, nem elég dunsztolni?
    Remélem meg mered írni az árát!megköszönném.
    Marika

    VálaszTörlés
  3. Marika! köszönöm!
    Hozzám a Bözsi elég körülményesen jutott el. A férjem szokott néha meglepetéseket szerezni nekem. Na most ennek a Bözsi vásárlásnak nem igazán örültem, s egyáltalán nem is akartam Bözsit. De hát mit tehet az ember, ha a férje már oda is teremtette Bözsit a LUX munkatársával és egy jó napot főztünk is vele. Nem tudtam, hogy kimászni a dologból, s azt mondtam, hogy "na nekem erre most egy buznyák vasam nincs" ----- erre mi történt? Megszólalt a LUX munkatársa, hogy nagyon kedvező hitellehőtésük van. (Tényleg kedvező) Na az én férjemnek sem kellett egyéb, akkor mondta, hogy meg van véve :) S akkor én már nem tudtam mit csinálni, maximum annyit, hogy elneveztem Bözsinek, és Bözsi fél évig árva volt, mert rá sem néztem, úgy haragudtam rá. No ezt a kis előzetest azért írtam le, hogy tudd, én részletre vásároltam. 24 hónapon át törlesztettem, s így a kamattal együttes összeg 400.000 ezer volt. Az utolsó három, vagy négy hónapot pedig már egyszerre befizettem, mert már utáltam, hogy részleteket fizetek, S emiatt is egy jó nagy adaggal kevesebbet fizettem érte, tehát még négyszáz sem volt. Gondolom, ha valaki készpénzzel fizet, akkor kb 300 körüli lehet. Az enyém már harmadik évében van, azóta sok minden változott a LUX-nál is. Most már több kedvezményt adnak, mint annak idején, amikor én vásároltam.

    Az őszilé (vagy bármelyik rostos ivólé) felfőzése: Miután muszály vizet adni a sűrítményhez, mert egyébként lekvárként kerülne üvegbe, ezért gondoltam, hogy átfőzöm a vízzel együtt, de ez csak annyi, hogy kuktába be a Bözsiből a sűrítményt, bele a vizet és forrt egyet, majd ment az üvegbe, s úgy az automatába, vagy ha nincs, akkor száraz dunszt. Az automata nekem azért is fontos, mert mindent tartósítószer nélkül tudok elrakni.

    Remélem kielégítő volt a válaszom.
    Ha mégis nem gondolkodnál Bözsi vásárlásán, akkor szívesen adom a címet, nevet, telefonszámot.

    Ami nekem még nagyon fontos volt, hogy 2 éves korában kértem a LUX-tól egy totál átvizsgálást. Akkor totál szétszedték, kitisztították, és kapott egy teljesen új burkolatot is. (pedig semmi baja nem volt).


    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hitellehetőségük

      Törlés
    2. De örülök, hogy válaszoltál.Kb. így gondoltam én is, mert már láttam egy vásáron a robotgépüket.Végül, mint a thermomix.Talán nem tudja az ember úgy kihasználni, mint lehetne, s ez bosszantó lehet.
      De egy ilyen férj?!Bárcsak az enyém is ilyen lenne, de fordítva van.
      De a befőző automata nagyon jó találmány, még a "szuvidolást" szeretném vele kipróbálni.Nagyon zamatosak állítólag az ételek úgy.
      További jó munkálkodást kívánok.
      Marika

      Törlés
  4. Marikám! Ez csak tévedés, hogy nem lehet kihasználni. Szinte -akár minden nap- lehet valamire használni. Az igaz, hogy nálunk minden itthon készül, a mártásoktól, kezdve a tészta készítésig, a kenyér dagasztásig, a főzéstől a párolásig, szóval sorolhatnám akár egész nap. Én fél évig csak azért nem néztem rá, mert dühös voltam :) :) de kellett egy sorozatos kéz és ujj törések, amikoris Bözsi bevonult az életembe. No azóta Bözsike drága! :)

    S ha itt elmondhatom, akkor én már szuvidolni is szoktam az automatába. Csodálatos szürke marha húst szuvidoltam. Fantasztikus volt.

    Csak nyugodtan próbáld ki, nagyon szuper.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazad lehet, mert ma a Magyar Konyhában is találtam recepteket ahol használták.
      Ennek a szuvidolásnak a mikéntjét leírnád pár szóban, vagyis hogy csináltad?Nagyon szeretném kipróbálni, bár lehet csak szárnyas húsból.Szürke marhát nem is tudom hogy lehet szerezni.Arról nem is álmodom.
      Egyáltalán mivel ellenőrzöd a pontos hőfokot a befőző fazékbam,
      Marika

      Törlés
  5. Szia Marika!
    Azt hiszem beteszek neked egy linket, és ott mindent elolvashatsz, ennél jobban én sem tudnám elmagyarázni.


    http://anvalor.hu/tartalom/sous-vide-receptek-marhah%C3%BAs

    Én befőző automatába csináltam. Beleraktam 4 óriási nagy csomagot. Elválasztottam őket arra alkalmas (hosszúnyakú) üvegekkel, és a húsnak megfelelő ideig és hőfokon szuvidoltam. A befőző automatát végtelenre állítottam (nálam vastag marha hátszín volt) és felírtam a naptáramra, hogy mikor indult a gép és amikor az idő lejárt leállítottam.

    Persze előtte a húsokat befűszereztem (saját ízlésünknek megfelelően) szuvid zacskóba (vastag fólia, aminek az egyik oldala recés) raktam őket, majd vákumfóliával kiszívtam a levegőt, s így raktam az automatába. Amikor elkészült, lehűtöttem őket. 1 adagot azonnal felhasználtam, a többi ment be a fagyasztóba.


    VálaszTörlés
  6. http://anvalor.hu/tartalom/sous-vide-receptek-marhah%C3%BAs

    ezt a linket másold be, mert az előbbi nem tudom miért, de nem működik.

    Szürke marha húsért meg gyere hozzánk :) Nem tudom merre laksz, de nálunk nagyon szépeket tudok tenyésztőtől vásárolni. Az ára is nagyon-nagyon elfogadható.

    VálaszTörlés
  7. Sajnos elég messze lakom a jó helyektől, BAZ megyében egy kis városban,Göncön.Esetleg a gönci barackról ill. a pálinkájáról hallottál, de ez a vidék nem fejlődik, inkább visszafelé.Szerencsére sokat járok Miskolcra és az egyik fiam Budán lakik.
    De az a baj, hogy kevés a munkalehetőség.Igaz, már főnyugdíjas vagyok.Ez a szomorú valóság.Szerencsére optimista alkat vagyok, sok minden érdekel.
    Szerintem messze lakom tőled.Dr köszönöm a felajánlást.
    Visszanézegetem a receptjeidet és sok érdekes dolgot találok, igazán ügyes vagy.
    Marika

    VálaszTörlés
  8. Marika! Hát tényleg nem lakunk közel egymáshoz, pedig ha tudnád, hogy milyen isteni finom ételeket lehet készíteni szürke marhából. Én mindíg azon szoktam "imátkozni", nehogy ez a tenyésztő egyszer feladja ezt a munkáját, mert akkor mi is elesünk az ilyen, s nagyon is jól megfizethető finomságoktól.

    Köszönöm, hogy tetszenek ezek a tényleg nagyon egyszerű receptek.

    VálaszTörlés
  9. Szia Viki!
    Én is kipróbálnám a szuvidolást automatával. Te hány fokon hány óráig szuvidoltad a marhahúst?
    Üdv: Jucus

    VálaszTörlés
  10. Szia Vikikém! Mátrafüredről ismerjük egymást. Pár napot együtt töltöttünk egy szálláshelyen. Régebben olvastam hogy van egy csodálatos főzőedényed amiben nagyon hamar megfő a finom húsleves. Megkérlek légyszíves írjál róla mert már akkor is meg csodáltam csak nem volt rá keret.Puszillak.Ilike

    VálaszTörlés
  11. Ilikém örülök Neked nagyon. Megkérlek légyszíves irj az e-mail cimemre. iraziviki@gmail.com /// Köszönöm. Várom a leveled. Puszillak.

    VálaszTörlés