2015. július 6., hétfő

Szürke marha falatok tejszínes gombás szószban

Ezt a finom ebédet még a múlt heti hűvösebb időkben készítettem, csak sem gépem nem volt, sem időm, hogy megosszam. Viszont annyira finomra sikerült, hogy meg kell osztanom. 

Szürke marha falatok tejszínes gombás szószban


Hozzávalók és elkészítés

0,8 kg szürke marha húsból vágott falatkák amelyek 3-4 napra pácban érlelődtek

A pácoláshoz
1 nagy fej fehér hagyma
himalaya só
fehér bors
cayenne bors
szőlőmag olaj
balzsamecet
szója szósz
oliva olaj
oregánó
szerecsendió
szárított bazsalikom
1 db kisebb chili paprika 

Egy óriási vágódeszkára a következő sorrendben terítettem a fűszereket:
só, fehér bors, cayenne bors, oregánó, szerecsendió, szárított bazsalikom.

Az elterített fűszerekre ráfektettem a hús falatkákat, majd megfordítottam, hogy mindkét oldaluk fűszeres legyen.

Egy olyan jénaiba raktam a húsokat, amelynek van zárható teteje.
Egy sor hús
egy sor  karikára vágott fehér hagyma
újra egy sor hús 
és újra hagyma
chili paprika

Minden sort meglocsoltam a szója szósszal,
balzsamecettel
szőlőmag olajjal
és kb 1,5 dl oliva olajat még rálocsoltam.
Az edény tetejével jól lezártam és 3-4 napig pihent a hűtőszekrényben.

Főzésnél hozzávalók:

1 evőkanál mangalica zsír
30 dkg csiperke gomba
0,5 dl marha hús lé
2 db babérlevél
bors
piros fűszerpaprika
2 dl habtejszín

A főzés napján egy magas oldalú serpenyőben 1 evőkanál mangalica zsírt felolvasztottam, 30 dkg csiperke gombát megfonnyasztottam rajta, kicsit fűszereztem, (só, bors, kevés piros fűszerpaprika) majd felöntöttem a -korábban főzött- hús lével és beleraktam a húsfalatokat.  Ekkor tettem hozzá a 2 nagyobb babérlevelet és addig "főztem", amíg a levét felére elfőtte. 
Ekkor a 2 dl habtejszínnel besűrítettem.
Rottyant egyet és már el is készült. 


Sós vízben kifőtt spagettivel tálaltam. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése