Már az ököruszály levesnél említettem, hogy miért is érdemes termelőtől (és nem a hentespultról, vagy a multikból) vásárolni. Még ebben a hőségben is csodálatos friss húshoz jutunk, ha jól választjuk meg a vásárlás helyét.
Több kiló szürkemarha húst vásároltam, amiből készült (marhafarokból) ököruszályleves, hátszínt, amit még ezután fogok feldolgozni, és vegyes húst, amiből a fenti pörkölt is készült.
Hát nem gyönyörű? - de igen! és ezt csakis úgy érjük el, ha éjszakai friss vágásból már kora reggel az asztalunkon van a hús és válogathatjuk, hogy melyik részéből mi készüljön.
Hozzávalók és elkészítés
1,5 kg szürkemarha vegyes hús (pici csontok és belsőségek)
3 nagyobb fej vöröshagyma
1 teáskanál köménymag
3 db kisebb paradicsom
1 óriási nagy fehér paprika
1 db jó erős zöld paprika
5-6 cikk fokhagyma
1 kisebb evőkanál őrölt fűszerpaprika
1 jó nagy evőkanál mangalica zsír
só
A húst megmossuk, feldaraboljuk és amíg az alap elkészül addig hideg vízben tartjuk.
A mangalica zsírt felolvasztjuk, a vöröshagymát (aprítóval) összevágjuk és megfonnyasztjuk a zsíron.
Hozzáadjuk a félbe vágott paradicsomokat, a negyedekbe vágott zöldpaprikákat, a fokhagymát, a köménymagot. Fedő alatt tovább pároljuk, megsózzuk.
Amikor már szépen üvegesre párolódott, botmixerrel összezuzzuk.
Beletesszük a feldarabolt húsokat és fedő alatt félkészre főzzük. Ekkor tesszük rá az őrölt piros fűszerpaprikát. Összeforgatjuk a hússal és lefedjük. Alacspony hőfokon készre főzzük.
Ki hogy szereti, akár frissen sült házi kenyérrel lehet tunkolni, vgy esetleg burgonyakörettel tálalni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése