2015. január 12., hétfő

Tárkonyos vegyes zöldség leves fürj tojással

A megérkezett hideg idővel egyre inkább kívánjuk a finom, jó kis gazdag leveseket, s azon belül is a savanykásakat. Tárkonnyal már sok levest készítettem, de vegyes zöldséggel még nem. A leves elkészítésének még egy nagyon nagy előnye, hogy van nekem egy konyhai kisegítőm, akit hétköznapi nyelven, csak úgy "Bözsi a Rabszolganő-nek" neveztem el. Bözsi bizony nagyon sokat segít a konyhában és rengeteg időt megspórol. Miután nem sok Bözsi tulajdonosról tudok eddig, ezért a hagyományos elkészítését írom le, de még egyszer megjegyzem, Bözsivel ez az idő leegyszerűsödik és egyetlen edény van használatban, amit a feőzés befejeztével saját maga el is mosogat!
 
 
Hozzávalók:
fél tasak vegyes -fagyasztott zöldség keverék- amiből én a brokkolit nem tettem a levesbe
1 fej édes rózsaszín hagyma
2-3 cikk fokhagyma
2 x 2 x 2 cm-es darab kókuszzsír
1 db Meyer citrom
2 evőkanál tartósítószermentes ételízesítő
1 mokkás kanál tárkony
késhegynyi citrombors
1,5 dl habtejszín
 

a fotón látható kanál az ételízesítőhöz
A fotón látható kanállal adagoltam a tárkonyt.
 
Elkészítése:
A kókuzszsírt alacsony hőfokon olvasztom, beleteszem az apróra vágott hagymát, fokhagymát és kevés ideig dinsztelem. Hozzáadom a zöldségeket, s ezzel is még kb 1 percig pirítom. Felöntöm annyi vízzel, hogy jól ellepje.
Fúszerezem az ételízesítővel, sóval, citrom borssal.
 
A zöldségek megpuhulásáig főzöm. Közben a fürj tojásokat külön egy kislábasban megfőzöm, megtisztítom.
 
Amikor a zöldségek már megpuhultak, hozzá csurgatom a habtejszínt, ezzel még egy keveset hagyom főni, de nem szabad, hogy forrjon!

 
Tálalás előtt belecsavarom a Meyer citrom levét és felszeletelve hozzá adom a fürj tojásokat.
 
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése