2015. január 27., kedd

Cserépedény és a két szelet tarja krumpli körettel, szívsalátával

Előző posztomban a címben már elhelyeztem a tarját, de úgy éreztem, ez megér külön egy leírást. Már csak azért is, mert nagyon-nagyon finomat ebédeltünk, s az összes munka vele 10 percnél nem volt több.
 
Cserépedényben sült tarja, karikára vágott krumplival, szívsalátával.
 
Hozzávalók:
3 db óriási krumpli
3 fej közepes (édes) vöröshagyma
1 fej fokhagyma
2 db paradicsom
1 jó nagy evőkanál mangalica zsír
császárszalonna (amennyit nem szégyenlünk beletenni) no meg amennyit nem sajnálunk, s nem utolsó sorban, a mennyi van itthon :)
 
Érdekes módon -az izgalom hevében talán- kimaradt a mindíg használt citrombors, a csipet gyömbér és a zöldpaprika, a chilli. De sebaj, mert ezek nélkül is fantasztikusra sikerült.
 
 A krumplit meghámoztam, jó vastagra felkarikáztam és az edény aljára leraktam, megsóztam. Ráhelyeztem a bőrös, 2 szelet tarját, s ezt is kicsit megsóztam. (A bőrös, szalonnás részét késsel bevagdostam). A hagymákat is megtisztítottam és ezeket is vastagabb karikára vágtam, beterítettem vele a hússzeleteket.

 
 Következett a bevagdalt császárszalonna, a karikára vágott paradicsomok és az egy fej fokhagyma gerezdekre szedve. Az 1 kanál mangalica zsírt elosztottam rajta, s ezzel el is készült a sütésre.
 
Az edény tetejét rátettem, betoltam a hideg sütőbe (csak azért hideg sütőbe, mert elfelejtettem előmelegíteni. Bátran lehet előmelegíteni az edénynek nem árt)
200 fokon, 60 percig sült. Ekkor megnéztem, a két szelet tarját megfordítottam és még 10 perc 170 fokon, s a másik oldala is szép pirosra sült.

 
Amíg a hús sült, addig elkészítettem a nagy kedvencünket a szívsalátát. (Sajnos nagyon ritkán lehet, de akkor is csak a LIDL-ben kapni).
Elkészítettem a levet: víz, 10 %-os ecet, édesítő. (ízlés szerinti adagban)  A salátafejeket kettévágtam, átmostam és irány a beízesített lé.
Már csak a terítés és a jó étvágy jöhetett. - és jött!
 

S akkor még egyszer bemutatom a legújabb kedvencem, akit csak "cserépkemencének" neveztem el, mert olyan jó nagy terjedelmű szélességében és magasságában, mint egy kis kemence.

Nagyon tetszik nekem a belső díszítése.

 
S ezzel a finom kenyérrel fogyasztottuk a tarját.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése