2015. január 12., hétfő

Korhely leves kicsit másképp

Jócskán túl vagyunk az ünnepeken, az esetleges ivászatokon, ki-ki a kijózanodáson, de azért az ilyenkor szokásos korhely leves elkészítése (fogyasztása) nálunk nem csak ünnepek utánra szól. Bármikor asztalra lehet tenni, mindenki nagy megelégedésére. Most egy kicsit merészebben nyúltam a belevalókhoz.
 
0,5 kg apróra vágott savanyú káposzta
20 dkg házi -enyhén- füstölt szalonna
5-6 szál nagyon csípős bajor kolbász
(na nem kell megijedni, mert ez a kolbász "csak" akkora, mint egy grafitceruza, vastagságra és hosszúságra is, de annál keményebb, kóstolbgatás közben)
30 dkg gomba
4 dl 30 %-os habtejszín
 
Elkészítése:
 
Miután a kolbász, a szalonna és a gomba is csak kevés főzési időt igényel, így először feltettem egy fazékba a káposztát. Felöntöttem annyi vízzel, hogy jól ellepte. (nem mostam ki a káposztát. Megkóstoltam és éppen olyan savanyú és sós volt, amilyennek kellett lenni)
Amikor már jócskán kezdett puhulni a káposzta, akkor még öntöttem hozzá vizet, és az összes apró csíkokra felszeletelt füstölt szalonnát, gombát, és bajor kolbászt hozzáadtam. Fedővel lezártam a fazekat, és addig főztem, amíg teljesen összefőttek az ízek és egyszerre megpuhult a káposzta, a szalonna, a gomba és a bajorkolbász is jócskán kiadta erejét és színét.
Belecsurgattam a tejszínt, egy pár percig még főtt. Kóstoláskor nem kellett fűszerezni, mert a káposzta éppen olyan savanyú volt, amilyennek egy korhelylevesnek illik lenni. A szalonnától megkapta a sós ízét, a kolbásztól pedig a szép piros színét.
 
 
Én "csak" három napig ettem, annyira imádom.................... Jó étvágyat mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése