Hozzávalók:
0,5 kg barna szárazbab1 kg sertés (füstölt) nyúlja
Ami nem más, mint füstölt hús, mégpedig jófajta, amit
az Alföldön nyúljának neveznek, vagyis a bordszéli porcogós-
húsos rész
1 nagy fej fehér hagyma
1 fej fokhagyma
3 szál sárgarépa
2 kisebb szál fehér répa (petrezselyemgyökér)
A rántáshoz
1 kanál mangalica zsír
1 jó nagy evőkanál liszt
1 teáskanál piros őrölt paprika
A babot és a nyúlját főzés előtti este beáztatjuk külön-külön egy-egy tálban.
Másnap egy kb 5 literes lábasba (fazékba) beletesszük a babot és a nyúlját, az egészben hagyott megmosott fehérhagymát, 1 fej fokhagymát. Nem sózzuk, mert a nyúlja sózott és nem fog teljesen kiázni.
60 percig főzzük, majd hozzáadjuk a sárgarépát, a gyökeret, s ezzel még addig főzzük, ameddig a zöldésgek is megpuhulnak, a babot már szét lehet nyomni és a húsok is majdnem elválnak a porcogóktól.
Elkészítjük a rántást.
Felmelegítjük a zsírt, beletesszük a lisztet, világos színűre pirítjuk. Félrehuzzuk, belekeverjük a piros fűszerpaprikát. Hideg vizzel felengedjük, elkeverjük.
Szűrőn keresztűl a levesbe belekeverjük.
Felforraljuk és készen is vagyunk.
Tálaláskor, aki szereti tejföllel fogyasztja. Aki még pikánsabban szeretné fogyasztani, az chilli pelyhet szór a levesbe.
Ez a bableves igazán megérdemelt egy nagyon finom
kenyeret. Amíg a leves főtt, addit a kenyér is kihült. Igazán pompás páros.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése