2013. december 2., hétfő

Petra unokám főz - Medvehagymás, sonkás, gombás hosszú metélt

Szeretnék bemutatkozni: Szabó Petra vagyok, 11 éves és 5. osztályos. Nagyon szeretek iskolába járni, tanúlni, de minden hétvégét a mamámnál töltünk és a konyhai munkából is nagyon szívesen kiveszem a részem. Már elég sok ételt el tudok készíteni, de ez  most egy önálló főzés volt, ami nem más, mint egy Medvehagymás, sonkás, gombás, tejszínes hosszú metélt.
 
 
Még egy kis sült házi szalonnával is gazdagítottam a tésztát.
 
 
Ugye milyen jól néz ki ??? - de inkább most elmesélem, hogyan is készítettem.
 

 
40 dkg lisztet
4 db tojást
1 teáskanál sót
2 evőkanál olajat
 
a kenyérsütőgépbe tettem és elindítottam a programot.

 
Ilyen szép síma tészta lett, amikor kijött a kenyérsütő gépből.

 
A tésztához a köretet külön készítettem el.
1 db csírkemellet csíkokra vágtam

 
A fagyasztóból elővettem  a még tavasszal elrakott medvehagymát és ameddig a tésztagyúrás-nyújtás készült, addig a medvehagyma is kiolvadt.

 
Kis izgalommal, de elkezdődött a tészta kigombócolása

....................majd a kis masinát felszereltük a konyhai asztalra és minden egyes tésztagombócot áthajtottam az 5-ös fokozatig.

 
Olyan izgalmas volt, ahogy a kis gombócokból ekkora tészta csíkok lettek.

 
Elkészültem a gombócok kinyújtásával. Itt egy kis időre hagyni kellett a tésztát picit szikkadni.

 
Szikkadás után felszereltem a nyújtógépre egy vágó szerkezetet és minden csíkot áthajtottam, s ilyen szépen elvágta.
 
 
Időközben egy nagyobb lábasban vizet tettem fel a tűzhelyre. Raktam bele sót és egy kevéske olajat, hogy a tészták fővés közben ne ragadjanak össze. Amíg a tészta főtt, addig elkezdődött a medvehagymás husi elkészítése is. De ezalatt az idő alatt egy jó pár szelet fehér szalonnát bevagdostam és egy serpenyőben, fedő alatt kisütöttem, s félre tettem addig, amíg mindennel elkészülök.


 
Egy lábasba kevés zsírt felolvasztottam. Amikor felolvadt, a csíkokra vágott csírkemellet beletettem, és addig kevergettem, amíg szépen kifehéredtek a husik. Amikor ez is megtörtént, akkor hozzáadtam az apróra vágott gombaszeleteket, és  a kiolvadt medvehagymát is  rátettem. Az egészet kicsit megsóztam, megborsoztam és pár perc alatt összeforraltam. A legvégén egy kis tejszínt tettem hozzá, ettől olyan selymes lesz a hús szaftja. A tejszínnel még 1-2 perc alatt összefőztem.
 
Hát így néz ki az én medvehagymás sonkás, gombás, tejszínes hosszú metéltem, ami mellesleg az én legnagyobb kedvencem. Ajánlom nektek, hogy próbáljátok ki, mert nagyon-nagyon finom. A szalonnát ne felejtsétek el rárakni a tetejére !!!!!
 

10 megjegyzés:

  1. Szia Petra ! Nagyon ügyes vagy és finomat főztél! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most tényleg Petra vagyok :) Köszönöm szépen Marika néni!

      Törlés
  2. Na igen: "Alma a fájától..."

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez már csak így van, szeretek a mamámnak segíteni.

      Törlés
  3. Volt kitől tanuljon a kis Petra:) Gratulálok Neki, és neked hozzá:) Szívesen mentem volna hozzátok kajálni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Kati! máskor írd meg mamámnak mikor jössz, főzök neked is.

      Törlés
  4. Válaszok
    1. Miért Mónika, valamit rosszul csináltam ? Nekem nagyon ízlett, én nagyon-nagyon szeretek enni, és ez a kedvenc tésztás kajám.

      Törlés
  5. Hát az idén mi is sok medvehagymát tettünk el a fagyasztóba ,hogy egész évben fel tudjuk használni, főleg Petra kedvenc ételét a medvehagymás tejszines tésztát!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon helyes. Én pedig köszönöm Petrusnak, hogy tegnap hozott nekem is egy csomó medvehagymát. Nehogy mi is kimaradjunk a télen a sok finomságbóol.

      Törlés