2013. november 28., csütörtök

Zabpelyhes DNK zsömle

Szeretem az egyszerűséget, a gyorsaságot, a finomságot, a kevés munkával járó feladatokat, de ami azt illeti nálam a DNK (Dagasztás Nélküli Kenyér) nem jött be. Olyan vizesnek, sületlennek éreztem a közepét, ezért aztán fel is hagytam a további próbálkozásaival, mígnem egyszer csak rábukkantam a Női ez meg az aldalán a tulajdonképpeni DNK zabpelyhes zsömlékre. Elolvasva a receptet azonnal hozzá is fogtam, merthogy reggelre egy falat kenyerünk sem volt. Ez az adag már a második sütésem, s bizton állíthatom, hogy nem az utolsó, mert egyszerűen ha reggel akarunk finom friss péksüteményt, akkor este bekavarjuk a hozzávalókat és reggel süthetjük is. Vagy ha délután 5-kor jut eszünkbe, hogy vacsorára sincs semmi kenyérféleség, akkor sincs semmi baj, mert este 7-kor már lehet vacsorázni ebből a nagyon finom zabpelyhes zsömléből. Tehát, ennyire egyszerű az egész. Munka szinte pár perc van vele, észre sem vesszük, hogy sütöttünk, mégcsak el sem fáradunk.
Valójában csak azt vesszük észre, hogy kisült és már el is fogyott :)
 
 
Hozzávalók és elkészítés:
 
35 dkg liszt (szatmári BL 55-ös volt)
10 dkg zabpehely (apróbb szemű)
4 dl langyos víz
2 kk só
1 kk cukor
2 evőkanál olaj
1,8 dkg friss élesztő, (vagy 1 csomag instant élesztő)
 
Ha friss élesztővel dolgozunk, akkor az élesztőt a 4 dl langyos  vízből elvett egy részével össze kell keverni. Felfuttatni nem fontos, de el kell olvadjon az élesztő. Por élesztő esetében nincs ilyen gond, azt csak bele kell keverni a többi szárazanyagba.
 
Tehát:
Egy kelesztőtálban a lisztet, a zabpelyhet, a porélesztőt (vagy a feloldott friss élesztőt), a sót, a cukrot összekeverjük egy fakanállal, majd hozzáadjuk az olajat. Ezzel is átforgatjuk egy kicsit.
A kelesztőedény tetejével lefedjük és 1 óra hosszát pihentetjük (kelesztjük)
Vagy este bekeverjük, mindjárt hűtőbe rakjuk  és reggel sütjük. (várakozási idő csak annyi, amíg a sütőnk felmelegszik a legmagasabb hőfokra)
 
Ha frissen készítjük, akkor - egy óra pihentetés után-  azonnal hozzáfogunk - fóliával bélelt - tepsire rakni, ha hűtőből vesszük elő, akkor legalább egy fél órát várjunk a sütéssel, de legalább annyit, amíg a sütőnk felmelegszik.
 
A tepsinket sütőfóliával, vagy teflon fekete fóliával béleljük. Két evőkanállal kiadagoljuk a tepsire az elég képlékeny anyagot. Megpróbáljuk zsemle formára igazítani.  Kissé távolabb egymástól rakjuk a tepsire, mert sülés közben fognak nőni !
 
A sütőt bekapcsoljuk a maximumra és előmelegítjük, majd levesszük a hőfokot, és  220 fokon 25 perc alatt készre sütjük a zsemlénket.
Rácsra tesszük kihülni, vagy akár azonnal még langyosan fogyaszthatjuk. Mennyei élvezet !!
 
 

 
Azt hiszem a fotó magáért beszél. Ilyen laza szerkezetű zsömlét csak ezzel a zabpelyhes technikával érhetünk el. No és nem felejthetjük el azt sem, hogy ezt a tésztát nem dagasztottuk!!  Nagyon sokáig friss marad. (de csak akkor, ha sokat sütünk belőle, mert egyébként olyan finom, hogy csak úgy magában is el lehet fogyasztani egy pohár teával, tejjel, ki mivel szereti.

 
Bevallom, nekem először nem tetszett, mert én szeretem a kifinomult, kisimult formákat, de itt fel kell adnom a szokásaimat és hozzá kell szoknom, hogy a dagasztás nélküli péksütemények márcsak ilyen rusztikusak, de végtelenül finomak.
 
Összes munkaidő vele annyi, hogy összekeverjük a hozzávalókat, majd egy óra múlva tepsire rakjuk és kisütjük. Azt hiszem ennél könnyebb megoldás és ilyen finom eredmény elengedhetetlen a mai rohanó világban.

8 megjegyzés:

  1. Ugyan én mindenevő lennék, de a kütyük benne?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csavi !!!! Milyen kütyük ??? Ha jól szétnézel a kamrádba, szerintem neked is van zabpelyhed otthon. Tessék csak kipróbálni, nem hajnalban kelni és kenyérért bicajozni a bótba :)

      Törlés
  2. Bíztos vagy benne, hogy a friss élesztőt fel kell oldani? Én a dnk-hoz sem teszem ezt soha, s mégis ugyanúgy müxik.
    Nem kötexem, csak érdeklődöm.
    Minap én is ki akartam próbálni, aztán kopp, mert csak zabkorpa volt itthon.
    Egyik boltban eszembe is jutott. Hát persze, hogy az összes létező gabonapehely volt, csak zabpehely nem. Szóval ez már ilyen ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kormikám !!! Mit bánom én már, hogy mit írsz, lényeg, hogy itt vagy. Nagyon hiányzol. tudod onnan !!!!!!
      Nem tudom, hogy fel kell-e oldani a friss élesztőt, de amikor én összeállítottam, valahogy én úgy éreztem, mintha darabokban lenne a belemorzsolt élesztő. Aztán lehet, hogy ez csak egy rossz gondolat. De a választ holnap megmondom, ugyanis ma este bekavartam újra egy adagot és felolvasztottam az élesztőt. Meglátjuk mi sül ki belőle. Nem vettem kötekedésnek, sőőőőőőt ! a jó tapasztalatokat mindíg elfogadom, hiszen tudod, hogy én még csak egyszer sütöttem DNK-s kenyeret, és akkor megállapítottam, hogy nem szeretem, de most rá visz a kényszer, mert nem mozog a jobb kezem. Ballal meg még össze tudom keverni ezt a kis zsömlének valót.
      Éva!!!! hiányzol, de nem csak nekem, sokunknak. Azért örülök, hogy itt voltál. Köszönöm.

      Törlés
  3. Kipróbáltam én is, nagyon finom. Viszont azt szeretném megkérdezni, hogy ennek nem érezted nedvesnek a belsejét, mint a DNK kenyérnek? Mert az enyém mintha kicsit nedves lenne..Köszönöm előre is a választ.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves névtelen! De igen ! a kenyérnek és a zsömlének is úgy éreztem, mintha nedves lenne a közepe. DNK kenyeret még csak kétszer sütöttem. Ezt a zsömlét már többször is. Nem mondom, hogy imádom, meg hogy hú ha milyen hiperszuper. Rávitt a kényszer és nem volt más választás. Ez azt jelenti, hogy maradok a hagyományos kenyereknél, zsömléknél, de ha ne adj isten idő, vagy egyéb hiányában ehhez kell folyamodni akkor azt mondom: egyszer meg lehet enni :)

      Törlés
    2. Nagyon szépen köszönöm! Nem voltam benne biztos, hogy jó így, még kezdő sütögető vagyok. Még egyszer köszönöm! Anikó

      Törlés
    3. Szia Anikó! Akkor, ha még kezdő vagy, nagyon is ajánlom ezeket az egyszerű dolgokat megsütni, aztán folytatni a fehér kenyérrel és szépen belejössz és kevergetheted a liszteket kedvedre. Sok sikert kívánok Neked!

      Törlés