2013. november 24., vasárnap

Virágzsömle

Ha jártál már Görögországban, (és abban biztos vagyok, hogy igen)  akkor biztos találkoztál már ezzel a finomsággal, ugyanis a görög  pékségek polcain bármikor megtalálható.  Nálam viszont kenyérnek indult az egész, de menetközben vett  egy fordulatot és megszületett a  virágzsömle. Ez most kenyértésztából van, de ha valóban az igazi görög virágzsömlét szeretnénk megsütni, akkor víz helyett tejet, és a magvas liszt helyett síma fehér lisztet használunk, s vajból is tehetünk többet a tésztába.
De most nézzük, hogyan is készült ez a mutatós péksütemény.
 
Először is kovászt készítünk:
 
A kovász hozzávalói:
30 dkg liszt
3 dl víz
2 evőkanál olaj
1,8 dkg élesztő
 
Fakanállal egy kelesztőtálban összekeverjük, letakarjuk, s legalább 5-6 órát kelesztjük.
 
A zsömle hozzávalói
 
Az összes kovász
+
30 dkg liszt (szatmári)
10 dkg zabpehely (apró szemű)
10 dkg napraforgómagos lisztkeverék (LIDL-s)
2 dkg só
2  dl víz
5  dkg lágy vaj

 
Az összes hozzávalókat dagasztógépbe rakjuk. Akkor lesz jó, amikor már a tészta elválik az edény falától. (dagaszthatjuk kenyérsütőben is) !
A kelesztőkosarat (kelesztőkendővel) kibéleljük, (akinek nincs, ilyen alkalmatossága, az a szokásos módon keleszti) belerakjuk a kicsit megformázott tésztát 30 perc pihentetés után vissza kell gyúrni majdnem az eredeti méretére. Újból 30 percre visszarakjuk a kelesztő edényünkbe.
Megvárjuk, hogy duplájára keljen a tészta.
Amikor ezt elértük, akkor kiborítjuk a kelesztőedényből kissé kisodorjuk és  9 db egyforma részre elvágjuk. (ezek a gombócok egyenként 17 dkg-osak voltak)
 
A kelesztőkendőnkkel letakarjuk a gombócokat és 10 percig pihentetjük. A 10 perc letelte után elővesszük a kihúzható tortakarikánkat és elkezdjük a tésztagombócokat zsemleformára igazítani.
Fontos, hogy nem kell átgyúrni, nem kell a levegőt kiszorítani belőle,  és a formázás gyakorlatilag csak éppen annyi, hogy kerek legyen. Nem kell szabályos zsemlékre formázni, kelés közben úgyis kikerekednek.
 
Előveszünk egy tepsit, amire egy sütőfóliát (szilikonos sütőpapírt) teszünk, majd ráhelyezzük a 30 cm-re kihúzott tortakarikát. 8 db gombóccal körberakjuk a tortakarikát. A kilencedik zsömlegombócot szépen középre helyezzük.
Letakarjuk és 1 óra hosszáig kelesztjük. Kelesztési idő alatt a 40. percnél bekapcsoljuk a sütőnket és 250 fokra előmelegítjük. (ez kb 20 perc)
 
Sütőbe helyezés előtt a virágzsömlénket jócskán lespricceljük vízzel. (úgy, hogy álljon a tészta alatt a víz). Tetejét tetszőlegesen magvakkal (én most szezám maggal) megszórjuk.
 
 
250 fokon sütöttem 25 percig, majd 200 fokra levettem a hőfokot és további 20 percig sűlt. Természetesen a hőfok és a sütési idő sütőfüggő, erre mindenkinek oda kell figyelni. Ha esetleg hamarabb pirulna, akkor fóliát tehetünk sütés közben a tetejére.
 
 
 
A képek minőségéért elnézést kérek, de már nagyon késő volt amikor fotózásra kerül a sor.
 
 

6 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett a zsömléd Viki :) Úgy látom, hogy a torta karika ki van használva ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Judit, köszönöm. Nem sokat használom a torta karikát, mert a kapcsos forma nekem jobb volt, de szerencsétlen felmondta a szolgálatot. :) Mindenesetre most jól jött, hogy van !

      Törlés
  2. Kedves Viki, a zsömléid csodásak, gusztusosak.
    Sajnos én nem jártam Görögországban és úgy néz ki, a jövőben sem vehetem tervbe:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Róza ! akkor pedig éppen ideje, hogy megsüsd, elkészítsd :) Nem fogsz csalódni benne!

      Törlés