2013. június 27., csütörtök

Szezámmagos ropi

Egy kis váratlan kitérő után jövök és hozom a "diétás" finomságokat. Ehhez a sós finomsághoz igazán mindenki bátran foghat hozzá. Nagyon kevés munkával, nagyon hamar az asztalra kerülhet ez a házilag készített ropi. Nagyon jól tárolható (ha esetleg maradna belőle), s több nap után is igazi ropogtatni való.
 
 
Hozzávalók és elkészítés
 
60 dkg liszt,
15 dkg zsír,
1 evőkanál lenmag
2 dkg  élesztő,
1 evőkanál só ,
teáskanál cukor,
3 dl tej
1 db tojás a kenéshez
szezámmag a tetejére
Én nagyon egyszerűen készítettem, semmi fakszni csak mindent a robotgépbe, (esetleg kenyérsütő gépbe)
 
A meglangyosított tejből annyit elveszünk, hogy benne az élesztőt felfuttatjuk, hozzáadva a teáskanál cukrot. A lisztbe belekeverjük  a sót. A dagasztó edénybe öntjük a sós lisztet, hozzáadjuk a zsírt - amit előzőleg kinn tartunk a konyhában, hogy ne legyen annyira fagyos, a gép jobban el tudja dolgozni -  Amikor az élesztő felfutott hozzáöntjük a többi anyaghoz, s jól összedagasztatjuk a géppel. 
Gombóccá formáljuk, egy tálba (tálcára, vagy bármire) rakjuk, lefedjük és hűtőszekrénybe rakjuk minimum 1 órára.
Nekem úgy sikerült, hogy reggel összeállítottam a tésztát és csak késő délután sütöttem. Így is nagyon finomra sikerült.
 
 
Bekapcsoljuk a sütőt, s amíg felmelegszik (nálam 180 fok, de ez sütő függő, ez lehet 200 fok is) addig a tésztát sütésre előkészítjük.
Hűtőből kivéve kb 3 mm vastagságra kinyújtjuk.  A tetejére ütjük az 1 db tojást, s ott a tészta tetején egy ecsettel megkeverjük a tojást és elkenjük a tészta tetején. Jócskán megszórjuk szezámmaggal, derelyevágól felcsíkozzuk. Tepsire rakjuk és az előmelegített sütőben kb 18-20 perc alatt készre sütjük. Ha nem elegendő ez az idő, akkor addig sütjük, amíg ezt a szép piros színt el nem éri.
Nekem a második tepsi sütésénél már 15 perc elegendő volt a sütéshez !
 

A tojással vastagon bekent tésztáról a szezámmag nem fog leperegni.

9 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Szia Emi :) csak egyszer kell a családdal megkóstoltatni, utána pedig három naponként sütni :)

      Törlés
  2. Nagyon finomat sütöttél , guszta! Lett belőle bőven !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Évikém, köszönöm! Igen lett, de gyorsan el is fogy hála az égnek :)

      Törlés
  3. Oi, Viki, receita maravilhosa!
    Obrigada por postar :-) Um abraço para você.

    Sol

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Oi Sol :) Oh obrigado. Experimente, você vai gostar.
      Você é um grande chef, você não terá esse problema :)
      Saudações amigas para você e para toda a família. Viki

      Törlés
  4. Ollééé itt van a mesterszakácsom! Kérek egy ilyen kotlányi rágcsálni valót, mert imádom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen Csavi ! Tudod, rossz pénz nem vész el, maximum kicsit átalakítják. Majd most jövök rá, hogy érdemes is talán egy kis fűszermentes diétán lenni, de állj sorba, mert jön a következő is.

      Törlés
  5. Az ilyen rágcsa mindig jól jön!!!

    VálaszTörlés