2013. április 4., csütörtök

Madártej

 
 
Ma csak egy nagyon egyszerű - de annál kényeztetőbb - desszertet hoztam, aminek a neve: Madártej.
Ez az a finomság, amit nagyon hamar el lehet készíteni és én még nem találkoztam olyan emberrel, aki ne szeretné. Legalábbis nálunk, s főleg a fiúkat le lehet venni a lábukról egy ilyen tálka madártejjel.
 
 
Hozzávalók és elkészítés
 
1 liter tej
3 db nagyméretű tojás
1 db vanília rúd kikapart belseje
Ízlés szerint cukor (én édesítőszert használok)
Csipet só
1 evőkanál liszt.
 
A tojásokat ketté választjuk. A sárgáját az édesítőszerrel és a tej felével és az egy kanál liszttel csomómentesre   kikeverjük. A tojások fehérjéhez adunk egy csipet sót (így keményebb lesz a hab) és keményre felverjük. 1 evőkanál  cukrot (vagy édesítőszert)  adhatunk a habhoz
 
A tej másik felét feltesszük forrni, s a vaníliadrúd kikapart magját hozzáadjuk. Amikor elkezd mozogni (de még nem forr), akkor hozzákeverjük a tojássárgás részt, s alacsony hőfokon felfőzzük. Vigyázzunk, nehogy odaégjen!
 
A kemény habokat egy kanállal beleszaggatjuk a felforrt tejbe, egy perc után megfordítjuk, s még egy percig hagyjuk, lassan melegedni.  4 db kelyhet, vagy tálkát megtöltünk a madártejjel, a habokat a tetejére rakjuk.
 
 
Hagyjuk kihűlni. Fogyasztás előtt csokireszelékkel gazdagítjuk. Jó  étvágyat hozzá.

5 megjegyzés:

  1. Most én is vevő lennék egy ilyen kis tálkára az biztos:) Nagyon guszta és imádom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Évikém ! egyed, vegyed, vigyed, szívesen adom. Nálunk a fiúk óriási kedvence, igaz a lányok sem vetik meg. Én vagyok csak, aki mindíg kimarad minden jóból :)

      Törlés
  2. Viki, ez irtózatosan jól néz ki, lecsúszott volna egy tálkával a mai ebéd után. Tudom neked nem szabad cukrot enni, de én még karamellizált cukorral is megcsurgatom a tetejét vagy pirított mandulát szórok rá. A csokireszelék is nagyon jó ötlet, legközelebb kipróbálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nea, nagyon szépen köszönöm. Én is csak nézegetem :) Júúúj ne is izgass azzal a karamellizált cukorral, mert mindjárt keresek valamit a kamrában :)

      Törlés