2013. április 20., szombat

Almaleves erdei gyümölcsökkel

Hűtő és zöldséges rekesz űrítés gyanánt fogyasztottuk ezt a kora nyári levest. Almából jócskán bevásároltunk. Nem voltak nagyok, de makk egészségesek, ezért aztán vagy két ládányit megvettünk. Időközben a gyümölcscentrifugánk már másodszorra "utazott vissza" az eladóhoz, így a gyümölcsöket nem lének, hanem levesnek használtam fel. Na így sem csalódtunk, miután nagyon szeretjük a gyümölcs leveseket. Az erdei vegyes gyümölcsökből pedig még mindíg volt egy negyed zacskóval, hát ezek is a levesbe kerültek.
 
 
Hozzávalók, s ahogy én készítem.
(kis csellel, mert legkisebb unokánk nem igazán értékeli az almalevest, ezért aztán az almát, amikor megfő, botmixerrel pépesítem, így be is sűrűsödik, s ezután teszem bele az erdei gyümölcsöket, amitől viszint színt kap és már nem is almaleves :) :) és jóétvággyal el is fogyasztja.
 
1 kg alma (ennyi volt)
negyed zacskó erdei gyümölcs
1 db citrom felkarikázva
6 szem szegfűszeg
csipet só
édesítőszer (ízlés szerint)
2 dl habtejszín
1 rúd vanília kikapart magja
2 dl tej (ha szükséges még a hígítás)
 
3  dl vizet felteszünk forrni, belerakjuk a citromkarikákat, a szegfűszeget és a vanília kikapart magját. Ameddig ez felforr, addig meghámozzuk az almákat.
Az aromák a forralt vízben kioldódtak, eltávolítjuk a szegfúszeget és a megfőtt citromkarikákat.
Beletesszük az almaszeleteket, s felöntjük annyi vízzel, hogy jócskán ellepje.  4-5 perc főzés után botmixerrel pépesítjük, belerakjuk az eredei gyümölcsöket. További 3 perc főzés után hozzá csúrgatjuk a tejszínt. Egyet rottyan és máris kész.


 
Tálaláskor a tetejét fél (megfőtt) almával, 1-1 szem erdei gyümölccsel és citromfűvel díszítjük. Ez a leves is az elkészítését tekintve a 30 perces kategóriába tartozik. Nyári melegben érdemes reggel megfőzni, hogy jól lehűljön. Ebből a mennyiségből hatan ebédeltünk.

6 megjegyzés:

  1. Egyrészt nagyon guszta. Másrészt meg biztosan finom is. Amúgy is szeretem a gyümölcsös dolgokat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Bocsánat, én voltam aki töröltem, de valami gubanc volt.
      Szóval Kedves András, nálam is jöhet a gyümölcs minden formában :)

      Törlés
  2. Nincs olyan hét, hogy ne készítsek valamilyen gyümölcslevest... Most a rebarbara van a listán...
    Aztán Viki drága ölni tudnék a kuglófod miatt meg a másik medvehagymás finomság miatt: az a juhtúros palacsinta!!!Istenem milyen kívánatosak!!Már olyan rég igéri az uram hogy kivisz az közeli erdőre(4-5 km)medvehagymát szedni. Félő, hogy az idén is lemaradok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Itt is én töröltem, de itt is azt szeretném elmondani, amit az előbb, s nálam is jöhet a medvehagymás mindenféle étel is.

      Törlés