2012. november 5., hétfő

Pácolt préselt csülök

 ...hogy ne mindíg csak ebédet és vacsorát hozzak, eldöntöttem, hogy most a korán kelőknek kedvezek ezzel a jó kis finom reggelivel, ami nem más, mint nyers sertéscsülök pácolva, préselve.
 
A 2 kg kicsontozott nyers sertéscsülköt 2-3 hétre bepácolom. Ilyenkor sonkapácsót használok, ami tartalmaz: fokhagymaport, feketeborsot, vöröshagyma granulátumot, szegfűborsot, koriandert, káliun nitrátot, borókabogyót és babérlevelet. (Magyaros sonkapác füszerkeverék, 150 gr-os kiszerelésben, 12 kg hús pácolásához elegendő, sertés, pulyka, csontos vagy csont nélküli husok pácolásához használható.)
 
Én a 2 kg csülökhöz 2,7 dkg konyhasót (ami nem lehet jódozott) 2,5 liter vizet, 25 gr pácsót, valamint 2 nagy fej -karikára szelt- vöröshagymát raktam egy nagy fazékba, s ebbe tettem bele a darabokra vágott csontozott csülköt. Nyári időszakokban hűtőszekrényben, de most a hideg beálltával már akár a garázsban, vagy a kamrában tárolom, s 2-3 hétig -másnaponta megkavarva- a páclében pihennek a húsok.
Amikor a pácolási idő letelt, akkor ebben a páclében megfőzöm a csülköt, majd kiszedem a léből és átrakom a sonkaprésbe. Egyetlen éjszaka elegendő ahhoz, hogy összeálljon, s szeletelni lehessen.(Persze már egy-két óra mulva is, amikor kihült, lehet fogyasztani.)

 Jó étvágyat ehhez a finom -parasztos- reggelihez, amihez kifejezetten egy óriási nagy pritaminpaprika és a frissen sült kenyér dukál.
Csak halkan jegyzem meg, ha ilyeneket fogyasztok, akkor a koleszterin szintem tökéletes, ha esetleg diétába fogok, akkor a csúcson van .Erre mondják azt, hogy fordítva vagyok bekötve. Én meg azt, hogy hála az égnek, mert inkább ilyen finomságosat eszem, mint holmi féle fogyókúrásnak nevezett diétás akármiket :) amit ráadásul nem is szeretek.
 
Nálunk a húsvéti sonka is így készül.

29 megjegyzés:

  1. Ejj, ejj Viki, most tényleg kínozni akarsz?:) Nem ehetek ilyen sonkát, pedig úgy kívánom:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ÁÁÁÁÁ dehoooogy :) Nekem is csak addig volt kínzás, amíg nem ettem :)
      Nem a sonka hízlal ám, hanem a kenysér, én meg abból nagyon keveset eszem. :)

      Törlés
  2. Hú, ez aztán nagyon finom lehet!!Már szemeztem a sonkapréssel, a nyáron el lett halasztva, de bízom benne, hogy lesz még nekem ilyenem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marcsi ! Nem is fogod megbánni, ha meglesz. Sok-sok isteni finomság készül benne.

      Törlés
  3. Azt a betyár hétszázát! Ezt nevezem reggelinek!!! Felettébb szeretném :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága druszám ! Hát nosza rajta. Felettébb tesszék szíves szeretni :)

      Törlés
  4. Hmm!! De szeretnék Nálad reggelizni!!
    Ez nem jár,ilyen finom étkekkel kínozni és persze csak a látvány jut belőle:))
    puszi Terike

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Terikém Édes ! Egyetlen gondolat és egy mozdulat, na meg egy e-mail, s máris a konyhádban landol a sonkaprés, s a benne készült legfinomabb, legegészségesebb finomságok. Semmi hozzáadott anyag, csak a fűszerek.

      Törlés
  5. Nézem a monitort és azon gondolkodom, hogy benyúlnák és kivenném a csülköt de hát nem megy! Így csak a nyálam csorog,..:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marym ! Csak arra vigyázz, ki ne likadjon a monitorod, mert az sokkal többe kerül :)
      Már mi is a vége fele tartunk ennek a nagy adagnak, de most ezután más fajtát fogok készíteni. :) majd jövök vele.

      Törlés
  6. Nagyon guszta ez a sonka, Viki! Neked köszönhetően már én is sonkaprés-tulajdonos vagyok, nekem az 1 kg-os van és már kétszer készítettem pulykamellsonkát. Nagyon fincsi, imádjuk. Ezúton is köszönöm Neked.
    Üdv: Jucus

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jucus ! Gratulálok a sonkaprésedhez. Boldoggá tettél, hogy meg vagy elégedve vele. Ez a kerek forma nekem már több mint 20 éve megvan, s tavaly én is bevásároltam egy 1 kg-osat. Abszolut nem bántam meg. Annyi finomság készül bennük.

      Törlés
  7. Valami isteni a sonkád, Viki! Gratulálok!

    VálaszTörlés
  8. Egyszerűen nem találok szavakat....istenien néz ki ez a sonka, de nekem sincs sonkaprésem...talán majd egyszer!...addig is beállok én is a nálad vendégeskedni vágyók sorába! :)

    VálaszTörlés
  9. Azt a...!!! Mehetek reggelizni? El leszek Robi mellett is jó?!

    VálaszTörlés
  10. VIKIM!
    Naaagy kek pup van a homlokamon mert a csorizaskor tevesen saccoltam a monitor es a sonkika tavolsagat, aztanmeg ra kellett jonni hogy ez igy sem megy! Igyhat marad az alomvilag es a nyaladzas! Istenien nez ki!!!
    Szia: ILDIKO

    VálaszTörlés
  11. Ha még hasonló csodákat akartok a család asztalára varázsolni ünnepeken, ajánlok egy jó forrást: A magyar úri család konyhája c. Még a borítót is simogatni fogjátok.

    VálaszTörlés
  12. Szia, szia! Csak ámulok, bámulok:) Én is szeretnék, ill.akarok egy ilyen prést!!!! Tessék mondani , hol lehet ilyet kapni??
    Köszönöm, kedves Viki......

    VálaszTörlés
  13. Szia Jucu !
    Itt a blogomon jobb oldalon megtalálod az M+M-ért logóját. Ráklikkelsz és máris az oldalukon vagy.
    Van egy elérhetőségük, ha oda írsz válaszolnak. Vedd fel velük a kapcsolatot. Nagyon szuper csapat. De egyébként a FB-ra is feltettem a linkjüket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi aranyos vagy! :) Szép estét, és jó hétvégét.......

      Törlés
  14. Most botlottam ebbe a képbe a fb-on, hát valami eszméletlenül jól néz ki! Nagyon megkívántam, jöhetne belőle 1-2 szelet, akármilyen késő is van. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szemi! Ez már elég régi. Amit pár napja csináltam az sokkal fincsibb és sokkal jobb is, mert apró csülkökből van, míg ez itt egyetlen óriási volt.

      Törlés
  15. Szia Viki!
    Hát én nagyon elcsesztem, vettem sonkapácot ez 1 kg-os kiszerelésben volt, ebből 15 dkg-t vettem ki és a 27 dkg sót tettem hozzá 3 fej hagymát és 3,2 l vizet, a csülök kicsontozva 2,5 kg. A présem 1 kg-t fogad be, megfőztem a présben 3 órát főtt,másnap kivettem a présből,ehetetlenül sós, még van 1,5 kg, hogy lehetne a sós ízt megszüntetni??? én arra gondoltam,hogy tiszta vízbe kiáztatom és utána főzöm préselem, hátha menthető lesz. Szerintem ez a pác már tartalmazza a kellő só mennyiséget nem kellett volna még hozzá só. Tehát elcsesztem,de nagyon. Puszi Anna

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Anna ! Már a FB-on is írtam Neked, de most jócskán utána néztem a dolgoknak.


      "A 2 kg kicsontozott nyers sertéscsülköt 2-3 hétre bepácolom. Ilyenkor sonkapácsót használok, ami tartalmaz: fokhagymaport, feketeborsot, vöröshagyma granulátumot, szegfűborsot, koriandert, káliun nitrátot, borókabogyót és babérlevelet. (Magyaros sonkapác füszerkeverék, 150 gr-os kiszerelésben, 12 kg hús pácolásához elegendő, sertés, pulyka, csontos vagy csont nélküli husok pácolásához használható.)"

      Én a 2 kg csülökhöz 27 dkg konyhasót (ami nem lehet jódozott) 2,5 liter vizet, 25 gr pácsót, valamint 2 nagy fej -karikára szelt- vöröshagymát raktam egy nagy fazékba, s ebbe tettem bele a darabokra vágott csontozott csülköt. Nyári időszakokban hűtőszekrényben, de most a hideg beálltával már akár a garázsban, vagy a kamrában tárolom, s 2-3 hétig -másnaponta megkavarva- a páclében pihennek a húsok.
      Amikor a pácolási idő letelt, akkor ebben a páclében megfőzöm a csülköt, majd kiszedem a léből és átrakom a sonkaprésbe. Egyetlen éjszaka elegendő ahhoz, hogy összeálljon, s szeletelni lehessen.(Persze már egy-két óra mulva is, amikor kihült, lehet fogyasztani.)

      Én a 2 kg hushoz 25 gr, azaz 2,5 dkg pácsót adtam, míg Te 15 dkg-ot !! Na itt nézted el, de csúnyán. Nem csodálom, hogy ehetetlen sós lett. S akkor még megkérdezném, hogy hány hétig állt a hus a pácban ???

      Törlés
    2. Bocsánat Anna, de a 'Kata' én vagyok, csak nem tudom miért, de pár napja összeakadunk a Katával a google-n.

      Törlés
  16. Üdv!
    Most találtam rá erre a blogra és a sonkaprésre. El is döntöttem, hogy vásárolok egyet.
    Azt szeretném kérdezni, hogy a receptekben szereplő nitrites-nitrátos pácsók nélkül is működnének ezek a sonkák? Csak sóval?
    Pont az is lenne nekem a lényeg, hogy ezeket sem szeretném fogyasztani!
    Elvileg a hagyományos (házi) füstölt árukba sem kell tartósítószer.

    Üdv:
    Gergő

    VálaszTörlés
  17. Kedveds Gery! Köszönöm a megkeresésed. A házi füstölt árukba én sem rakok soha semmilyen tartósítószert, mert azt már eleve a vágás után minimum 2 hétig sóban tartották, majd füsölték, tehát ez már tartósított !

    Itt figyelembe kell venni, hogy NYERS húsról van szó, s az a 25 g nintrites pácsó teljesen elenyésző mennyiség. Semmi egyéb más tartósítószert nem kap a nyers hús.
    De megjegyzem, hogy nyers húsból már én sem készítek sonkát - bizonyos tapasztalatok miatt - inkább választom az enyhén füstölteket, de azt is házit. Ugyanis, ha üzletben, bevásárló központokban vesszük meg a füstölt árút még rosszabb a helyzet, mintha azt a pici nitrites pácsót tesszük bele a nyers hús páclevébe. Mindezektől függetlenül téli időben merném kipróbálni pácsó nélkül. (de nyári időben nem). Most készítettem - és éppen pácban vannak csírkeszárnyak, amiből szintén lesz sonka is és frissen sült is. Miután ez hétvégén lesz felhasználva, utána fogom posztolni, ott megtalálható lesz a házi pác fűszerkeverék. üdv. Viki

    VálaszTörlés
  18. Tisztelt Viki!

    Nekem nem egyértelmű, hogy a megnevezett fűszerkeverék sóján kívül még 27 dkg sót is használunk. Az alap sózás füstölni való húsoknál valóban 10 - 13% ez 2 kilónál viszont csak 2,7 dkg. A 27 dkg az kb. 10 kgr hoz is elég, töltelékekben is csak 2,0 - 2,5 dkg sót használunk. Nem kritikaként írok csak szeretnék tisztán látni, mert lehet, hogy valamit félreértettem. További sikeres munkát kívánok. Imre

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Imre! 2,7 dkg az a 27 dkg só :) S hogy mit ront el egy vessző hiánya. Köszönöm. Javítottam.

      Törlés