2012. augusztus 17., péntek

Tejes zsömle kovásszal

Ez a tejes zsömle egy kicsit a tévedés szüleménye, (a kovászba víz helyett is tejet tettem) de talán éppen ezért sokkal finomabb lett.  Először -sütés előtti este a kovászt kell elkészíteni.

Kovász:

3 dl tej
30 dkg BL 55-ös liszt
2  dkg élesztő
csipet só,
1 mokkáskanál cukor

Jól összekeverjük, letakarjuk, és másnapig meleg helyen hagyjuk egészen  a dagasztás kezdetéig.

Zsemlék elkészítése:

A dagasztógép edényébe sorrendben a következőket rakjuk:
60 dkg BL 80-as kenyér liszt
3  dkg vaj apró kockára vágva
3  evőkanál olaj
1  evőknál só
1  mokkáskanál cukor
   (a sót és a cukrot belekeverjük a lisztbe)
3,5 - 4 dl tej (vigyázni kell vele, mert liszt függő, lehet hogy kevesebb is elég, ezért először csak 3,5 dl-t öntünk az edénybe, s ha kell, még pótoljuk.
2  dkg élesztő rámorzsolva a liszt tetejére
Kovász, amit előző este elkészítettünk.
Szezám mag a zsemlék tetejére.

Elkészítés:
Az összetevőket a dagasztógép 8-10 perc alatt szép símára, (fényesre dagasztja) Figyelni kell, mert most nekem elég volt a 8 perc. Addig kevertessük a géppel, amíg egynemű a tészta. Arra kell ügyelni, hogy ne lágyuljon el. Ha ez éppen 6 perc alatt történik meg, akkor az is elég a dagasztáshoz.
Amikor megdagasztott a gép, a tésztát kivesszük, három gombócot gömbölyítünk belőle, letakarjuk és 30 percet pihentetjük.
A gombócokat egyenként kisodorjuk és 8 dkg-os darabokra elosztjuk. (mérleget használtam).
Apró kis gombócot gömbölyítünk a tésztából és ujra letakarjuk, s egy ujabb 30 perces pihentetés következik.

Sütőpapíros tepsire rakjuk, tetejét lespricceljük (én tejjel kentem le) és megszórjuk szezám maggal.
A sütőt bekapcsoljuk és maximális hőmérsékletre melegítjük. (ez nálam 20 perc) Ezalatt még dagadnak a zsömlék. A zsömlék tetejét zsiletpengével enyhén bevágjuk.

Ha letelt a 20 perc, azaz elérte a sütő a maximum hőmérsékletet, akkor betesszük az első tepsit a sütőbe. A hőfokot 180 fokra visszavesszük és 15-17 perc alatt készre sütjük.
Rácsra szedve hagyjuk kihülni.


Amikor kihülnek a zsömlék, félretesszük az aznapi szükségletet, a többit bezacskózzuk és mennek a fagyasztóba. Étkezés előtt kb negyed/- fél órával kivesszük és máris fogyaszthatjuk. Olyan, mintha akkor sült volna ki.

5 megjegyzés:

  1. Nagyon csinosak. Mentem a receptet, de egy kicsit várok, amíg hűvösebb lesz. :)

    VálaszTörlés
  2. A "fedélzetre lépve" megint meg kell állapítanom, hogy itt mindig van valami új finomság. Isten uccse kipróbálom már!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon ínycsiklandozóak lettek a zsömléid, Viki!:) Én is ki fogom próbálni!:)

    VálaszTörlés