2012. augusztus 10., péntek

Sajtos tallér

Valami ropogtatni valót kellett sütni, mert egyébként ebben a túlfeszített tempóban, amit a 2012-es Londoni Olimpia nyújt, másképp már nem lehet megoldani a rendszeres étkezést, főleg azt nem,  hogy egyáltalán asztalnál étkezzünk, legyen az reggeli, ebéd, esetleg vacsora. Kérdés megoldva, sajtos tallér az asztalon, s lehet reggeltől-reggelig -éhezés nélkül- TV-t nézni :)

Hozzávalók és elkészítés:

80 dkg liszt
1 csomag 15 gr-os  sütőpor
25 dkg reszelt trappista sajt
25 dkg vaj
3 tojás
5 evőkanál tejföl
2 teáskanál só


A vajat robotgéppel jól kikeverjük. Hozzáadjuk a többi anyagot és addig keverjük, amíg sima egynemű, közepesen kemény tésztát nem kapunk.
Fóliával becsomagolva  -reggeltől késő délutánig- hűtőszekrénybe tesszük, majd diónyi gombócokat formázunk belőle, amiket vékonyan olajozott tálcára rakosgatunk.
Egyéb esetekben elegendő 1-2 órára hűtőbe rakni, de én nem értem rá, s ebből az is adódik, hogy este is el lehet készíteni és reggel kisütni, vagy fordítva. Nagyon gyorsan sül, s a gofri sütőt sem kell olajozni.
 Végül a megformázott gombócokat  a gofri sütőbe  téve kisütjük.
Kihűtjük és fogyasztásig jól záródó dobozban tároljuk. Másnap foghatunk hozzá az újabb adaghoz, mert annyira finom, hogy abbahagyni nem lehet. Még szerencse, hogy lassan véget ér az Olimpia és nem kell naponta sütni. Ennek ellenére mindenkinek ajánlom, mert nagyon-nagyon finom.

A megadott mennyiségből 140 db tallér készült. (nagyon kiadós)

17 megjegyzés:

  1. Mézigörl - Köszönöm. Nem fogod megbánni :)

    VálaszTörlés
  2. Ez tényleg kiadós, csak az a baj nincs gofri sütőm.

    VálaszTörlés
  3. Sokat filóztam rajta, hogy lehet-e sajtos tallért gofri sütőben sütni, csak eddig nem volt hozzá merszem, hogy kipróbáljam. A választ megkaptam, köszönöm szépen. Istenien néznek ki, ki kell próbálnom.

    VálaszTörlés
  4. Tészta már a hűtőben van, reggel sütöm. Köszike!!!

    VálaszTörlés
  5. Erdőkóstol ! És megcsinálni is érdemes :)

    VálaszTörlés
  6. Katikám! Csak ennyi a baj? Én a LIDL-ben vettem és nagyon elfogadható áron. Nálatok van ilyen áruház?

    VálaszTörlés
  7. Marika63 ! Nagyon szívesen, remélem nektek is fog ízleni. Majd írd meg, hogy sikerült.

    VálaszTörlés
  8. Tényleg egyszerű és nagyon finom, a tetejében valóban hamar megsül. Az egész családnak ízlik, kihűlni sem volt ideje, a fele még forrón elfogyott. A második adag tészta van a hűtőben. Úgy néz ki, hogy gyakran fogom készíteni. Köszönöm!!

    VálaszTörlés
  9. Nagyon szeressem ám!

    VálaszTörlés
  10. Marika63! Nagyon örülök, hogy nektek is ízlett. Egyetlen baja van, hogy sokáig "nem tartható" el, de csak azért, mert mindenki ráharap :)
    Köszönöm szépen, hogy visszajeleztél.

    VálaszTörlés
  11. András Farkas (Csavi) ! akkor már csak egy lépés a gofri sütőig :) de addig is vehetsz innen egy jó nagy adagot, szívesen adom.

    VálaszTörlés
  12. nagyon jol néz ki,majd kipróbálom ezt a recit is én higat szoktam mint a palacsinta tészta /ha lesz kicsi időm /

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mariskám, remélem már túl vagy a kipróbáláson :)

      Törlés
  13. megcsináltam ) köszönöm az ötletet, nagyon finom és tök jo hogy tudom másra is használni a gofrisütőm ! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erika ! Köszönöm szépen a visszajelzést. Az ötletet onnan merítettem, hogy mi nagyon szeretjük az ilyen kis ropogtatni valókat, de amióta kerámialapos tűzhelyünk van, nem csináltam, s egyszer csak bevillant a gofri sütő ! Na azóta is forgalomban van :) Örülök, hogy Nektek is ízlett.

      Törlés