2012. április 17., kedd

Zöldséges rakottas



Néha jöhet egy kis hús nélküliség, bár csak a gondolat erejéig jutottam, hogy husmentes lesz. Az utolsó pillanatban még belekarikáztam egy adag kolbászt :)

Pontos mennyiséget a hozzávalókhoz azért nem írok, mert attól függ mekkora edényben (jénaiban) készítjük és milyen zöldségféléből mennyi van a hűtőszekrényben.

4 db nagyobb krumplit jól megmostam, héjában megfőztem. Egy másik edényben karfiol rózsákat, zöldborsót, sárgarépát, karalábékockákat kissé sós vízben roppanósra főztem. Természetesen a főzővízbe kevés sót, szerecsendiót és egy kis fehérborsot, 3 gerezd fokhagymát  tettem.

A megfőtt krumplikat meghámoztam, felkarikáztam. A jénai alját kiraktam egy sor felkarikázott krumplival, megsóztam. A roppanósra főzött zöldségeket (karfiol, zöldborsó, sárgarépa) a krumplira elterítettem. A tetejére pár karika kolbászt raktam.
1 tojást, egy doboz tejföllel (kispohár) kb 5 dkg reszelt sajttal elkevertem, s ráöntöttem, majd egy nagy fej lilahgymát felkockáztam, s ezzel még beborítottam a zöldségeket. Ezután  befedtem a megmaradt főtt krumpli karikákkal.



A tetejét jó vastagon (1 kispohár) tejfölben elkevert reszelt sajttal megszórtam. Előmelegített sütőben aranysárgára sütöttem. (kb 15 perc)  Nem kellett neki sok idő, miután a krumpli is főtt volt, a zöldségek is félig főttek. Csak addig kellett sütni, amíg a tetején a sajt jól ráolvadt, és szépen megpirosodott.


Nagyon kiadós, könnyű kis ebédünk volt. Bár a ház ura azért megjegyezte, hogy ez azért mégis csak zöldség :) :) de azért szó nélkül bekanalazta, s a végén már izlett is neki :)))

9 megjegyzés:

  1. Hát ezt én is szívesen bekanalaztam volna:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehetett így a zöldségekkel, szerintem az én férjuram is biztos tenne rá valami megjegyzést. Nem nagyon van oda a zöldségekért! Guszta nagyon !

    VálaszTörlés
  3. Hú Viki,csak csorgott a nyálam ahogy olvastam,a hagyma ,meg a kolbász feltétlenül kellett bele:),nagyon finom lehet,köszönjük a receptet,el is vittem:)Puszika,

    VálaszTörlés
  4. Hát igen. Tervez az ember húsmenteset, nem az lesz belőle, aztán a férfiember úgy is megjegyzést fűz hozzá.
    Ismerős.

    Szerencse még maradt a tegnapi halgulyásból, mert ha nem most éhes lennék.

    VálaszTörlés
  5. Kati ! Köszönöm. Mindenféle maradék zöldségből elkészíthető :) Nekem nagy ízlett.

    VálaszTörlés
  6. Kati ! Köszönöm. Mindenféle maradék zöldségből elkészíthető :) Nekem nagy ízlett.

    VálaszTörlés
  7. Évikém ! Ezek a férfiak már csak ilyenek, de aztán megbékélt vele, amikor a kolbászkarikákat meglátta :))

    VálaszTörlés
  8. Dittus ! Ugyeeeee ? Ez amolyan rögtönzött kaja volt, és minden percben eszembe jutott valami, hogy még ezt, még ezt belerakom :) Igy került a lilahagyma a tetejére. Tényleg fincsi volt.

    VálaszTörlés
  9. Évikém ! Jól mondják: "Ember tervez, ISTEN végez" :)))) de azért semmi baj nem volt, mert az ízek nagyon harmonizáltak, és én az összes kolbászkarikámat neki adtam :)

    VálaszTörlés