2012. április 13., péntek

Paprikás krumpli

Az egyszerű gyomrom - így húsvét utáni időszakban - tudjátk mit kíván ? - sok- sok könnyű kaját, de tegnap elsősorban erre esett a választás. Elképzelhető, hogy legalább 8-10 éve nem főztem, de most nagyon jól jött. Olyan jó ízűen ettem belőle. Nem is tudom miért vártam eddig vele. Na akkor most sorba jönnek nap, mint nap az egyszerű könnyű - jó kis parasztgyomornak való - étkek :)  (Ezeken most tesztelem saját magam is)


Gondolom, ezt senkinek sem kell elmesélni hogyan lehet elkészíteni és mi kell hozzá ? !! Vagy mégis leírjam? - hátha valaki még soha sem evett ? :)

Kevéske zsíradékon egy jó nagy fej vöröshagymát -amit apró kockára összevágunk- üvegesre pirítunk. Adunk hozzá egy csipet köménymagot (fél mokkáskanálnyi), sót, a zöldpaprikát, 1 paradicsomot (a zöldpaprika és a paradicsom a fagyasztóból). Amikor jó üvegesre párolódott, félrehuzzuk az edényt, hozzáadjuk a piros fűszerpaprikát, majd felöntjük 2-3 dl vízzel. Beletesszük a megtisztított, apró kockára vágott krumplit, a tetejére beleszórunk annyi fél marék tarhonyát, ahány főre készítjük a paprikáskrumplinkat. Lefedjük, a hőfokot a legkisebbre vesszük. Kb 12 perc után beletesszük a hosszában és keresztbe bevágott virsliket, ujra lefedjük, és még 4-5 percig legkisebb hőfokon tovább főzzük.
Ekkorra a levét is elfőtte, a tarhonya is megdagadt, megpuhult, a virslik is megfőttek. Kavargatni nem szabad, csak legkisebb lángon, fedő alatt főzni.

Na és mi jöhet még hozzá ? hát egy jó nagy adag fincsi almakompót.

.....amit úgy készítek el, hogy nagyon kevés vízbe beleteszek pár szem szegfűszeget, (5-6 szem) felkarikázott fél  citromot, (aki szereti és az epéje is bírja az még tehet bele fahéjat). Ekkor teszem bele az édesítőszert is (vagy aki eheti: a cukrot) Amíg az almákat megtisztítom, addig ebben a lében jól kifő a fűszerek íze. (a szegfűszeget -fahéjat- kiszedem, a citromkarikákat bennehagyom.
Az 1 kg almát (amit a mai napig is 90 Ft/kg-ért veszek: teremelőtől)  meghámozom, kiszedem a magházat, feldarabolom és beleteszem a már előfőzött lébe. Lefedem és szintén a legkisebb hőfokon 4-5 perc alatt készre főzöm. Ajánlatos előző nap elkészíteni, hogy  jó hideg legyen :)

Csak azért jegyeztem meg, hogy 99 Ft-ért veszem az alma kilóját (nagyon drága, amikor már 110 Ft-ért adják), mert pár nappal ezelőtt egyik multiban láttam 600 Ft-os kilogramonkénti almát. Azt hittem ott hidalok le. Jaaaa és fele akkorák voltak, mint amit én 90,- ért vettem.

9 megjegyzés:

  1. Szia Viki!Olyan jól néz ki ez a paprikás krumpli itt a tányéron, ezt fogok vacsorázni!Köszönöm az ötletet!

    VálaszTörlés
  2. Szeretem a paprikás krumplit. Egyszerű, de nagyszerű étel. Gyakran eszem. A tarhonyáról teljesen elfeledkeztem az elmúlt években. No, legközelebb majd így készítem.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finomat főztél! Imádom az almakompótot is ! Guszta nagyon!

    VálaszTörlés
  4. Vikikém, ha ezt tudom hogy ilyen finomat főzöl, akkor hozzád mentem volna ebédelni. Imádom a paprikás krumplit, és nyáron sokszor főzünk kint bográcsba. Az almakompót is jöhet!! Nálunk 240 Ft. kilója, gyönyörű szép, és nagyon finom. 90,-ért még nem is láttam, na meg ahogy a gazdák mondják, idén biztosan nem is fogok.

    VálaszTörlés
  5. Ki bírja kivárni amíg a fiúk bográcsoznak. Megfőzöm én kérem bent a konyhában sokadikszor. Megbizony!
    Nagyon szeretjük! A kompótot is!
    Listára teszem, mert bizony az ünnepek alatt felvettem egy pár kilót! Hi! Hi! Hi!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon guszta a paprikás krumplid:) Én is nagyon régen főztem már, de annak más oka van:(
    Az almakompótot most mindjárt meg tudnám enni:)

    VálaszTörlés
  7. Bizony érdemes volt leírni , mert sokszor főztem paprikás krumplit , de tarhonyát még soha nem tettem bele . Nagyon jól néz ki .Jucinak üzenem a kilókkal kapcsolatban , hogy egy újszerű ötletem támadt az ünnepi fogyózással kapcsolatban . Ha cigivel és kokainnal fogyóznak a manökenek , akkor mi például megtehetjük hogy az ünnep első estéjén úgy berúgunk , hogy utána 2 napig csak a vizet kívánjuk . Garantált -3 kg .Lehet hogy ezt az ötletet levédetem .

    VálaszTörlés