2012. április 18., szerda

Medvehagymás házi sajt


Ez csak egy síma próba volt, addig is, amíg megérkezik a sajtkészítő masinám. Kiváncsi voltam azért, hogy házi tejből, friss medvehagymával milyen sajtot lehet 24 óra alatt elővarázsolni ? - Hát - ilyet !!!
Két liter házitejet felforraltam, 1 evőkanál sót és 1 evőkanál ecetet, 15 szál apróra vágott medvehagymát beletettem, s addig főztem, nagyon kicsi hőfokon, (kb 8-10 perc) amíg össze nem túrósodott az egész. Amikor a savó kicsapódott, leszűrtem. Na itt egy kicsit elakadtam, mert nem gondolkodtam előre, hogy mibe is fogom lecsöpögtetni, hogy valamilyen sajt formája is legyen. Aztán az is megoldódott, de erről most nem mesélnék, majd ha már az igazi sajtkészítő masinából kikerül az igazi és nagyon fincsi házi sajt. (mert az már biztos, hogy finom)



A 2 liter házi tejből (150 Ft/liter) 30 dkg sajt született. Annyira finomra sikerült, hogy majdnem bereggeliztük az egészet, egy kis házi sonka kíséretében.

16 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett és finom lehet! Ezzel a technikával lehet mással is ízesíteni pld. póréhagyma, vagy petrezselyem? Szívesen kipróbálnám.

    VálaszTörlés
  2. Évikém ! Csak a fantáziánk szab határt. Nekem még van egy csomó medvehagymám azért esett rá a választás, de még zöldségesen is ki fogom próbálni.
    A leszorításhoz én egy sűrű gépbe raktam a masszát, majd egy kerek rizsfőzőbe raktam, ami lukacsos. Ráraktam egy fa vágódeszkát, meg 2 kg lisztet és igy alakult ki ilyenre, de Yldyconak (kedves ismerősöm) mégjobb ötlete támadt. Egy régi krumplinyomóba tette és ott préselte ki belőle a még benne maradt savót.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom lehet! Ajánlottam linkkel az Erdőkóstolón is. Ajánlott receptek a Fűből, fából menüpont alatt. Köszönöm!

    VálaszTörlés
  4. Vicuska ! Ennél nagyobb elismerés nem is kell :)) - Köszönöm.

    VálaszTörlés
  5. Erdőkóstoló ! Nagyon szépen köszönöm. Megyek megkuksizom :))

    VálaszTörlés
  6. Ááááááááááá, ez egyszerűen fantasztikus!!!

    Nem csodálom, hogy majdnem ültő helyben sikerült a nyakára hágni :-))) Ellenállhatatlan!

    VálaszTörlés
  7. Jaj úgy örülök, hogy jól vagy és ilyen finomságokat készítesz!
    Nagyon kívánatos a medvehagymás sajtod én is megcsodáltam.

    VálaszTörlés
  8. Vikikém, itt is csak azt tudom mondani, hogy mennyei finom lehetett ez a sajt. Szívesen reggeliztem volna Nálad. Kíváncsian várom, milyen sajtkészítő szerkentyűt vettél.:)

    VálaszTörlés
  9. Viki ! Ez így igaz :)) "Sajna" nagyon finom és csak eteti magát!!!!

    VálaszTörlés
  10. Juci ! Köszönöm Neked. Meg is kóstolhattad volna :)

    VálaszTörlés
  11. Gizusom, már én is alig várom, hogy kipróbálhassam. Holnap adják postára. Mi a nagy sajtzabálók most kiélhetjük magunkat mindenféle finomság kóstolgatásával :)

    VálaszTörlés
  12. aháááá....ezt sikeresen kiugrottam. volna. de a FB-on rátaláltam.
    még a tej is occsóbb felétek :(

    kíváncsian várom a további sajtcsodáidat.
    mi tegnap kettecskén egy kiló telemea sajtot tűntettünk el.
    ha nem ismernéd, Mindennapi Manna oldalán van egy jó bejegyzés:
    http://egigeropaszuly.blogspot.com/2011/08/kmn-falatok-es-egy-kis-telemea.html

    VálaszTörlés
  13. Vikikém egy órája kóválygok a blogodon éhen,csöpögő nyállal és az jutott eszembe,hogy örökbefogadási kérelmet adok be hozzátok!Minden elismerésem,emelem kalapom,csókolom a dolgos kezeidet! <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Edinám! Gyere, gyere, csak siess, mert mint írtam, nem soká költözünk, de azért nem megyünk ám nagyon messze :) Köszönöm szépen az elismerést, de hát ez egy igazán szerény kis konyha, még szerényebb blogja :)

      Törlés