2012. április 23., hétfő

Karalábéleves

 

Jó egy éve elég keményen kell diétáznom. (Fűszerszegényen is többek között.) Néha nagyon nehéz kitalálni, hogy mi is legyen az ebéd, mert a fűszereket nagyon kerülni kell. Én egy kissé leveses vagyok, míg apa nem annyira, de általában megegyezünk. Ha levest főzök, az biztos, hogy két napra szól, mert nekem másnap is kell !!!! 
Ez a karalábé leves éppen olyan, amit el lehet tenni másnapra is. Ugyan olyan finom, mint frissen főzve.

Hozzávalók !

1/2 kanál tyúkzsír 
1 db közepes új karalábé
1 szál sárga répa
1 szál fehér répa
1 kisebb krumpli
1 kisebb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma (jó kövér legyen)
1/2 mokkáskanál köménymag
1 húzás a reszelőn a szerecsendióból
1/2 zöldpaprika
1 kisebb paradicsom
1 teáskanál só
apróra vágott petrezselyemzöld

Levesbetétnek
2 evőkanál csiga tészta

Elkészítése:

A tyúkzsírt egy lábasban felolvasztjuk, az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, de közben a sárga répát karikára felszeleteljük, s a hagymával együtt kicsit tovább pirítjuk fedő alatt. Így a leves színe még szebb lesz.
A többi zöldségfélét is megtisztítjuk, a fehér répát felkarikázzuk, a krumplit apró kockára vágjuk, a fokhagymáról lefejtjük a héját.
Amikor a vöröshagyma és a sárgarépa már elég szépen megfonnyadt, a répától szép sárga színe lesz,  felöntjük 3 dl vízzel és hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket, a paprikát, paradicsomot, köménymagot. Ha már átmelegedett  a leves még adunk hozzá vizet, s puhára főzzük a benne lévőket.
A lelgkisebb hőfokon főzzük, épp csak hogy gyöngyözik a leves. Megkóstoljuk, ha még kell utánasózzuk,   beletesszük a csigatésztát, s ezzel együtt még 10 perc főzés kell neki.
Tálaláskor apróra vágott petrezselyemzölddel szinesítjük.
Tálaljuk és fogyasztjuk.

10 megjegyzés:

  1. Guszta. Nagyon leveses vagyok én is ha egy napig nem eszem már annyira hiányzik! Karalábélevest így még nem készítettem , inkább csak zöldséglevest pedig nagyon finom lehet így is!

    VálaszTörlés
  2. Szeretem nagyon, leginkább csak én szeretem a családban.
    Tetszett, hogy Te is teszel bele jó sok fokhagymát, köménymaggal és és szerecsendióval is fűszerezed.Így szoktam én is készíteni, csak olajjal.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon fincsi lehet! Így még sosem készítettem, de ki fogom próbálni! a köménymag érdekesen hangzik benne!:)

    VálaszTörlés
  4. Ahogy megláttam a szót, hogy tyúkzsír, azonnal a Mamám jutott eszembe! Ha tyúkot vágott, mindig kisütötte a hájas részeket, a zsírt üvegbe tette, és azzal főzte az ehhez hasonló, húsnélküli leveseket :-)

    VálaszTörlés
  5. Évikém ! Köszönöm. Először én is úgy készültem, hogy tejföllel behabarom, de aztán vettem egy kanyart és ez lett belőle. Fincsi volt.

    VálaszTörlés
  6. Nellikém ! Akkor úgy látszik hasonlóak az ízléseink. A tyúkzsírnak története van, majd mindjárt írom :)

    VálaszTörlés
  7. Marika ! Köszönöm szépen. Ha van rá lehetőséged próbnáld ki, majdnem olyan, mint egy húsleves, csak mégis finom friss zöldségekből. Én a köménymagon nagyon sok fajta ételbe használom.

    VálaszTörlés
  8. Chef Viki ! De ari vagy. Én is a nagymamámtól tanultam. S miután házi pipit veszünk, hát annak aztán van hája, meg bája, jó sok.
    Nem is tudnánk úgy megenni, mert akkor zsírosnak tűnik, ezért szoktam kisütni. Kisüvegekbe és irány a hűtő. A zöldségleveseket mindíg ezzel főzöm, annyira finom.

    VálaszTörlés