2012. április 16., hétfő

Házi pulyka sonka


Házi pulykasonkát készítettem zöldborsóval, kaliforniai paprikával, enyhén fűszerezve: sóval, fehér borssal, egy-két húzás szerecsendióval, 3 gerezd  zúzott fokhagymával, másfél kiló filézett pulykacomb-ból.

Hozzávalókat talán nem írnék, mert a sonkaprés nagyságától függő a mennyiség. Nekem ez a kerek formám van, ebbe másfél kiló filézett pulykamell fért bele.

A formát az M+M Kft -től vásároltam már legalább húsz éve, s azóta is nagy örömünkre használom. Nagyon sok kicsontozott füstölt csülökből készült már benne finomság. S ami a legérdekesebb, hogy házi tejből sajtot is lehet benne készíteni.  A présben nem csak húsokat, sajtokat,  de süteményeket is lehet sütni  ! Érdemes a Kft oldalára ellátogatni, mert nagyon sok segítséget lehet olvasni recept ügyben.


Előkészítettem a hozzávalókat: A húst feldaraboltam, hozzáadtam a fűszereket (só, bors, fokhagyma, szerecsendió) Egy tálban a fűszerekkel együtt elkevertem és egy jó óra hosszáig így hagytam állni.
A sonkaprés aljába leraktam az első sor húst, megszórtam a zöldborsóval, az apró kockára vágott kaliforniai paprikával, majd következett újból a hús-sor. Ezt újra zöldborsó és paprika kocka követte. A legtetejét hússal borítottam.
A prés tetejét jól rányomtam, amennyire csak lehet leszorítottam és rákapcsoltam. Egy lábasba helyeztem a sonkaprést, felöntöttem annyi vízzel, hogy a prés tetejéig érjen, de nem lepte el. A sütőt 80 fokra előmelegítettem és ezen a hőfokon 4 óra hosszáig "aszaltam". Kisebb présnél, s kb 1 kg  húsnál elegendő a 3 óra is.
Amikor teljesen kihült csak akkor szabad kiemelni a sonkát a présből.


Kedves ismerősömmel, barátommal Yldycoval konzultáltunk sonka ügyben, s Ő folpac-al bélelte a prést. Én is kikészítettem, de a konyhapulton maradt. Amikor ezt észrevettem, már eltelt vagy 2 óra, s már csak az izgalom jött, vajon milyen lesz, hogyan jön ki a présből folpack nélkül. Amint a fenti kép mutatja, semmi probléma nem volt. Csodálatosan ki lehetett borítani. Jó éles késsel simán lehetett szeletelni. Ma reggel isteni finom házi sonkát reggeliztünk !!
Érdemes utána számolni, hogy mennyi adalékanyagot NEM eszünk meg, ha mi saját magunk készítjük otthon a reggeli-vacsora adagunkat.
Ha valaki azt mondaná, hogy macerás: máris megcáfolom. A hús előkészítése jó 10 perc, utána pedig saját magától a sütőben elkészül.

A sonkaprésben készített termékek mennyisége  csak a fantáziánktól függ, ezer féle dolgot csinálhatunk benne, s ez mind-mind adalékanyag mentes !!! ami nem lényegtelen.

Még egy fontos dolog, amitől egy pillanatra én is megdermedtem. Miután most először tettem zöldségféléket a sonkába, nem volt tapasztalatom. Amikor jó kétharmad időben benéztem a sütőbe, a prés tetején kissé piros színt láttam, azt hittem, hogy a húsból "kinyomult" vért látom, de aztán hamar rájöttem, hogy ez azért nem lehet. Ez inkább a piros kaliforniai paprika színe volt !!!  - jól hittem.



27 megjegyzés:

  1. Ez ám a felvágott!!! Le a kalappal!

    Fantasztikus ez a szerkentyű! És a megvalósítás :-)

    VálaszTörlés
  2. De jóóóóóóóó, hogy beírtad Vikikém!Épp a napokban gondoltam rá, így Húsvét után :-), hogy kellene készíteni, de még sosem csináltam sonkát benne.Kösziiii :-)

    VálaszTörlés
  3. Viki! Ez szuper, még Réka babának is adhatom, hisz már nagy sonkás! Puszi és és köszönet a remek receptért!

    VálaszTörlés
  4. Ez aztán igazán finom lehet! :)
    Nekem sajna nincs ilyen szerkentyűm, így csak az marad, hogy a tiédben gyönyörködjek. :))

    VálaszTörlés
  5. Szerkezet híján én csirkéből szoktam készíteni és kiürült tejes dobozban, legutóbb őzgerinc formában kísérleteztem. Nagyon finom, és gyönyörű lett!!!

    VálaszTörlés
  6. Tátva maradt a szám...
    Én még ilyen remek gépecskét nem láttam Vikikém!
    Köszönöm a bemutatót. Meggyőztél.
    Igazán megéri az árát , ha ilyen finomságok készítésére lehet használni.
    Aztán az a sonka, hű de jól mutat.
    Nagyon kívánatos.

    VálaszTörlés
  7. Chef Viki ! Köszönöm :)) Imádom a szerkentyüt, de a benne készülteket mégjobban !

    VálaszTörlés
  8. Nellikém ! ÓÓÓ tudom én - így Húsvét után...... - de ez azért egészen más. Ajánlom, hogy próbáld ki, mert nagyszerü.

    VálaszTörlés
  9. Ginkó és Réka Baba !
    Igen, igen ! ebből már Réka baba is ehet, főleg, hogy tudod miből állt össze. Nem mindegyám :))

    VálaszTörlés
  10. Szemi ! Csak egy kattintás, egy telefon, s másnapra már meg is kapod a szerkentyüt ! Lehet, hogy iszonyatosnak hangzik az ára, de hogy behozza ! az tuti !!

    VálaszTörlés
  11. Bellus ! Te beszélsz ??? hiszen Neked is olyan szépséges sonkáid készültek húsvétkor :) Azért örülök, hogy ez Neked is tetszik !

    VálaszTörlés
  12. Vicuska ! Micsoda jó ötleteid vannak? Én meg most gondolkodom egy hosszúkáson ! Lehet, hogy csak egy tejes dobozt kellene elővenni ? :))

    VálaszTörlés
  13. Juci ! Ennél még sokkal szebb és több fajta dolgokat is lehet benne készíteni. Már alig vártam, hogy reggel legyen. Megkóstoltuk és benne az a kis paprika kockák, a zöldborsó olyan finom ízt adtak. Jaaaaj végre de jót ettem :)
    S nem fogjátok elhinni, az enyém közel husz éves, vagy talán 21 ? - már nem is tudom, de még egy karcolás sincs rajta. Nagyon megéri az árát.

    VálaszTörlés
  14. hát nem bírom összeszedni az állam. hogy ez.....milyen....hiper-szuper-ötletes-királyságos

    ilyen én is akajoooooooooook

    szólok apának.

    VálaszTörlés
  15. Jaaaj de nagyon finom es gyönyörű ötlet!
    Udvözlettel Kaliforniabol :)

    VálaszTörlés
  16. Drága 4Gyerek-em !!!! végig borzogatott a hideg, olyan élvezettel írtad. Képzeld el, hogy éppen tegnap "majdnem éjjel" írtam az M+M-nek: érdeklődtem a hosszú forma iránt és azt is megkérdeztem, hogy Romániába, Szlovákiába postáznak-e ??? Naaaa???? milyen gondolataim voltak ?
    Hát Ti aztán ki tudnátok használni, s nem mindegy, hogy mit rakunk a gyomrunkban és mivel etetjük a felnöveknő ifjuságunkat.

    VálaszTörlés
  17. Kedves Judit és Corina ! Szeretettel üdvözöllek a blogon. A Te kommented is olyan jó érzésű, hogy beleborzongtam. (..... hogy az én kis szerény sonkám még Kaliforniába is eljut ? :-))) háááát hiába, a szarvasi pulykának világszinvonalúnak kell lennie !
    Köszönöm, hogy olvastál.

    VálaszTörlés
  18. hát bakkett...szarvasi pulykasonka hírneve?
    most röhögök. Szarvason eccer jártam, izé keresztül utaztam. de azóta, mostanság már nem az a tizenéves fejjeli út jut eszembe.
    habanero paprikamag, csíráztatás, stb.
    puszika!

    VálaszTörlés
  19. Éva ! Most én is röhögök :)))))) Elárultad, hogy mán elmúlt az ifjúság, de nekem ez öröm is egyben, mert a habanéró, meg a paprikamag mégis csak azt jelenti, hogy rám gondolsz :) s ez nekem felemelő érzés !!! Köszike !

    VálaszTörlés
  20. Erdőkóstoló ! Semmi akadálya. Csak klikk a linkre, vagy irsz egy mailt nekik, vagy hívod őket, s másnap a kezedben van a prés, vagy amit szeretnél.
    Nagyon készségesek.
    Tegnap olyan medvehagymás sajtot készítettem, hogy ma reggel majdnem felzabikáltuk az egészet :)))

    VálaszTörlés
  21. Viki, ez annyira, de annyira guszta!! :)
    Már sokadszor jön velem szembe ez a finomságod, a többi, présben elkészítettel együtt.. Azt hiszem, hogy eljött az ideje, hogy én is beszerezzek végre egy ilyen szerkentyűt magamnak. :)

    VálaszTörlés
  22. Ildikó, ez az a kerek, amiről beszéltünk. Vágj bele, s meglátod milyen finomságok készülnek benne. :)

    VálaszTörlés
  23. Betartva az összes leírást fantasztikusan finom lett, KÖSZÖNÖM szépen!!!! Keresek sok finomságot, amit a sonkapréssel lehet készíteni.

    VálaszTörlés
  24. Kedves Péter!
    Én köszönöm, hogy sikerült elkészíteni, S örülök, hogy ízlett is! Számtalan lehetőséget nyújt a prés! Sok sikert a húsvéti készülődéshez, jó társ lesz a munkában a prés :)

    VálaszTörlés