2012. április 21., szombat

Apa kedvence

Ezt  a csirkepörköltet még a Papa születés napjára - kérésének helyt adva, április 14-én - készítettem. Ha lehetne, szerintem naponta csirke pörkölt nokedlivel lenne az asztalon nap, mint nap. Ő keményen tejfölözve, én szinte szaft és tejföl nélküll. A nokedli viszont a még most is első helyen szereplő medvehagymával készült.  
Ez az adag éppen az én tányéromon van. Azért ilyen színtelen, mert megpróbáltam szinte szaft nélkül enni, nehogy valami gubanc legyen. :))
A normálisabban kinéző adagokat meg nem volt idő lefotózni, mert szerintem az egész család megrohanta a nagy lábas pörköltet és a jó nagy adag nokedlit, s mire észbe kaptam,  már csak ez maradt :))  - mint fotómodell -

A pörkölthöz előkészítettem a hozzávalókat:

8 db óriási felső combokat megtisztítottam.
1 kisebb -lehúzott- evőkanál zsíron (mert a hús is kicsit zsíros)
2 óriási fej hagymát apró kockára vágva fedő alatt üvegesre pároltam.
1 evőkanál sót,
1 kisebb evőkanál piros fűszerpaprikát,
1 mokkáskanál köménymagot,
3 óriás gerezd fokhagymát,
2 zöldpaprikát felkarikázva,
2 paradicsomot félbevágva hozzáadtam az üvegesre párolt hagymához, majd
1,5 dl vizzel felöntöttem.
Beleraktam a húsokat, a fedőt rátettem a lábasra, a hőfokot a legkisebbre állítottam, a tűzhelyen az órát beállítottam 35 percre és otthagytam.
Szép csendesen egyedül megfőtte magát. :))

Nokedlihez:

4 db óriási tojást felvertem,
2 dl vizet adtam hozzá (de csak azért mert most nagyon drága a tojás) egyébként annyi
tojásból    szoktam a nokedlit készíteni -viz nélkül- ahányan vagyunk.
Megsóztam, beleraktam 10 db nagyon apróra vágott medvehagymalevelet. Egy fakanállal jól kikavartam, s annyi lisztet adtam hozzá, hogy egy közepesen lágy tésztát kapjak.

Forró, sós, olajos vízbe szaggattam. Amikor a nokedlik feljöttek a víz tetejére, elkészült. Leszürtem, s már csak a tálalás következett.


Esküszöm, hogy a főzéssel úgy készültem, hogy vasárnapot követő hétfőn ne kelljen már főzni, marad a pörköltből, nokedliből hétfőre. Hááááát a húsból 2 kisebb darab maradt, de nokedli egy darab sem. Ezek szerint már megint sikerült jóízű nokedlit alkotni :)

10 megjegyzés:

  1. Tudja a férjed hogy mi a jó! Nagyon szeretem én is és általában ha csirkepörkölt van akkor legtöbbször nokedlivel csinálom. Akár simán akár tejfölösen jöhet. Nagyon guszta amit főztél!Egészségetekre!

    VálaszTörlés
  2. Köszönük Évikém ! Na de ez túlzás ám, mert Ő tényleg akár naponta is megenné. A lényeg: hogy nokedlivel és tejföllel legyen :)
    Én még csak nem rég gyakorlom az evést, ezért egy kicsit óvatos vagyok !

    VálaszTörlés
  3. Viki mi is szeretjük a csirke pörköltet meg amúgy mindenféle pörköltet és általában nokedlivel. Ha hétvégén van akkor Dani főzi a pörköltet és párom készíti a nokedlit!:) Finom volt az ünnepi ebéd!:)

    VálaszTörlés
  4. A csirkepörkölt, na meg általában a pörkölt nálunk is jöhet bármikor, apa napokig képes lenne megenni.:))
    Én azt a diétás kissé fakó adagot, most szívesen belapátolnám, és legalább nem háborogna az epém.
    Látom még Nálad is tart a medvehagyma őrület, én sem tudok leállni vele. Idén még nem volt medvehagymás tojásos nokedli, most arra készítem a gyomromat.

    VálaszTörlés
  5. Nálunk is ez az a kaja, amire férjuram mindig igent mond(ana), ha nap mint nap készíteném :D Ha meg marhapörkölttel- végképp le tudom venni a lábáról!

    VálaszTörlés
  6. Paprikás, pörkölt (főleg pacalból.....bocs, ha ezzel sokan nem értenek egyet) jóóóóóóóóóó sok szafttal az mindig nyerő. Nokedli is jöhet, bármilyen kifőtt tésztaféle, ezekre nálunk kivétel nélkül bárki kapható.
    Szóval nincs mit csodálkozni, ha egyesek naponta (bíztos csak egy darabig) tudnák ezt a menüsort rendelni.

    VálaszTörlés
  7. Marym ! De jó (néha) Neked :)) -- nálam csak a rendelést adják le :))
    Persze ebből semmi baj, mert imádok főzni !

    VálaszTörlés
  8. Gizuskám ! Hát ezek a férfiak mind ilyenek ? Lehet ha száz csirkét tartanék az sem lenne elég egy évre :)
    Medvehagyma láz van még nálam is. Én már lassan mindent elkészítettem, amit szerettem volna. Téliesítettem is egy csomót. Fűszeres vajat is készítettem, de azt hiszem hogy még egy óriás adagnak nekiállok, mert az valami isteni a frissen sült husikra, vagy a grillekre :)

    VálaszTörlés
  9. Vicuska ! Mondom én !!!! Ezeket a férfiakat össze kellene terelgetni, hozzájuk csapni közülük egy főszakácsot, aki állandóan a tyúkokat zavargatná az udvaron, míg el nem kapja és bográcsba nem dugja :))

    VálaszTörlés
  10. Évikém ! Ezek szerint Nálatok se más a helyzet. Érdekes, hogy az én férjem a marhahúsokért nincs annyira oda. Abból csak a vadast, vagy a főtt marha húst paradicsommártással, tudja elképzelni :))

    VálaszTörlés