2012. február 15., szerda

Zöldborsó leves vajgaluskával, csirke aprólékkal


Már elég régen készültem, hogy a hétvégi ebédekből felteszem a legutóbbiakat, de valahogy a szerencse teljesen elpártolt mellőlem. Először a laptopom hagyott el, de már van máááááááásik :) - aztán meg egy óvatlan pillanatban a fényképezőgépről töröltem le mindent.  Így aztán ami fotók maradtak, azokat hozom, mert lassan "kihaló" félben lesz a blog, de ehhez az is hozzájárul, hogy még mindíg csak hétvégén főzök, mert akkor mindig hatan vagyunk. Én még mindig erős diétán vagyok. Ház urának pedig egy étteremből hozatjuk az ebédet hétfőtől péntekig.  S akkor jöjjön, aminek jönni kell.

Zöldborsó leves vajgaluskával volt a múlt hétvégi ebédünk egyik fogása.

Egy egyszerű zöldborsó leveshez készítettem össze az alapanyagokat, amelyek, zöldborsó - sárga- és fehér répa kockára vágva, 3 gerezd fokhagyma, egy karalábé, egy jó nagy szelet tiszttított zeller, csipet fehér bors, só, szerecsendió, pár csík csírkemell, és egy-két kapirgálós csirkeláb, nyaka, háta, és a belsőségek. (máj, zúza, szíve)

A húsokat és az aprólékokat megmostam. A sárga és fehér répát, a karalábét, 1 szelet zellert kockára vágtam, és kevés olajon először a sárgarépát megpároltam, majd folyamatosan hozzáadtam a többi zöldségeket és fűszereket, valamint a húsokat. Felengedtem vízzel és fedő alatt lassú tűzön addig főztem, amíg a húsok megpuhultak. Ekkorra a zöldségek is megfőttek.

Amíg a leves főtt, addig a vajgaluskát elkészítettem.

2 tojást felvertem, 8 dkg nagyon puha vajjal, pici sóval elkevertem, hozzáadtam annyi lisztet, hogy egy jól szaggatható alapanyagot kapjak. A galuska tésztájába apróra vágott zöldség zöldet tettem.
Amikor már kész volt a leves, nokedli szaggatóval beleszaggattam a galuskákat. Egyet forrt és máris elkészült a nagyon finom, könnyű leves. (Legalábbis a családom ezt állította, de a tény is bizonyította, mivel az fazék üres maradt. :)

23 megjegyzés:

  1. de szép színes....ebben a nagy fehérségben ami errefele van, épp a szemnek való.

    nem kell letörölni a gépről a képeket. elillannak azok maguktól is, semmi magyarázatot nem hagyván hátra. járt így Gesztenye is, én is. szóval átérzem helyzeted. mármint ezen a vonalon.

    van már annak a fránya sötét és hosszú alagútnak a végén valami pislákoló fény, ami azt jelzi, hogy az extrábbnál extrább diétádból valamelyest feloldást kaphass?

    VálaszTörlés
  2. Még sosem készítettem vajgaluskát, biztos finom lehet:) Még mindig diétán vagy? De remélem már gyógyulsz:)

    VálaszTörlés
  3. Lányok !!! sajnos nincs. Ha megpróbálok valami normálisabbat csipgetni jön a probléma. ÚÚÚÚÚÚgy úúúúútálom már a minden napos üres pirítos kenyeret :) - de inkább kitartok, csak nem tudom meddig. (Csak halkan jegyzem meg, hogy nem csak én nem tudom!!!)

    VálaszTörlés
  4. jajj-jajj...szegény Te!
    ez azért borzasztó.
    a napokban amúgy ha csuklottál, akkor én emlegettelek. igaz, csak magamban, de gondoltam Rád. csíráztattam, arról is, meg latolgatom, hogy február közepén vaj'mikor, hány nap múlva kerüljek neki a kis palánta nevelgetésnek.

    tényleg, Kati is kapott...ha jól emlékszem (ez már sajna nem bíztos, itt-ott olykor kihagy a memóriám). ki kezd neki először földbe bújtatni a kis csípős magocskákat?

    VálaszTörlés
  5. Drága Vikikém, de jó hogy jelentkeztél. Nagyon finom levest főztél, olyan guszta, hogy most betudnám kanalazni, na meg jól leszopogatni azt a csirkelábat.:)
    Sajnálom hogy még mindig nem vagy jól, és ennyire diétáznod kell, de reménykedjünk, majd csak hamarosan meggyógyulsz, és akkor bepótolhatod a sok kihagyott finomságot.

    VálaszTörlés
  6. De jó, hogy jöttél!Finom levest főztél!Levest sem ehetsz?Remélem most már mamarosan meggyógyulsz.

    VálaszTörlés
  7. Ínycsiklandó a levesed! Egyszer Én is kipróbálom így főzni a levest. Egy ismerősöm mondta, hogy sokkal finomabb az íze, ha van benne egy kis húsos csirke csont.

    VálaszTörlés
  8. Viki! Irdatlanul pocsék ez a koplalósdi, megértem, hogy alig bírod már. Kitartást Drága! Puszi: Ginko és Réka baba

    VálaszTörlés
  9. Isteni ez a leves, akár egytálétel is lehetne, olyan gazdag. Remélem kitartásod siker koronázza.

    VálaszTörlés
  10. Pontosan így szeretem ahogy tálaltad, jó sűrűn. Imádom a csirke lábát is, és milyen régen vettem. Egyidőben egységcsomagban volt a csirke apróléka és az úgy sokkal jobb volt. Most megkéne venni egy egész csirkét ahhoz hogy hozzájussak a kaparóhoz. Itt a mi boltunkban legalábbis külön nem tudok venni. A levesből a borsó nem rossz az ebédnek? Vigyázzál magadra!

    VálaszTörlés
  11. Nagyon örülök, hogy újra itt vagy, de sajnálom, hogy ilyen erősen diétáznod kell. Borzasztó lehet. Főleg amikor ilyen isteni finomakat főzöl.
    De ha szükséges inkább diétázz!!

    VálaszTörlés
  12. Szabad megkérdeznem, mit eszel egész nap? Pedig ennek a finom levesnek csak az illatán nem lehet élni, ezt be kell kanalazni annyira kívánatos. Szegénykém! Még meddig kell kínoznód magad? Igaz én is a minap bezabáltam egy icurka picurka füstölt oldalast és aztán nagyon rosszul voltam.
    Megértelek drága Viki! Puszi!

    VálaszTörlés
  13. Drága Vikucim!

    Nagyon örülök,hogy írtál,nagyon sajnálom,hogy még mindig diétáznod kell,na de jön nem sokára a jó idő és azzal elillan a diétád is!A leves nagyon guszta,habár még én sem készítettem vajgaluskát,csak csipetkét:)

    VálaszTörlés
  14. Éva (4Gyerek) Igen Kati is kapott, s szerintem már dugdoshatjátok az előmelegített földbe a kis magvakat. Igy is kell neki 3-4 hét mire kibújnak.

    VálaszTörlés
  15. Gizuskám ! Köszönöm. ....... tudod a remény hal meg utoljára :) Csak már uncsi.

    VálaszTörlés
  16. Nelli ! vannak levesek amiket meg tudok enni, de nagyon kevés a választék. Állandóan csak egszerü gyümölcs levesek jöhetnek szóba.

    VálaszTörlés
  17. Juci ! Ez így igaz. Mindíg csirkeaoprólékkal főzöm.

    VálaszTörlés
  18. Ginkó ! Neked és Réka babának is sok-sok puszi, én meg kitartok :) - de nehogy azt higyjétek, hogy fogytam egy dekát is :(

    VálaszTörlés
  19. Hobbychef ! Én is ebben bízom :)

    VálaszTörlés
  20. Éva ! Ez a csirke ám igazából egy tanyasi udvaron kapirgált :)
    Hát ami azt illeti, hogy én megfőzök majdnem mindent, de megenni már annál kevesebbet. Egyben főzöm a levest, s mielőtt a borsót beletenném, akkor kiveszem a saját részéem s ezután mér kétfelé főzök. Jó kis muri !

    VálaszTörlés
  21. Marcsi ! Köszönöm, igyekszem.

    VálaszTörlés
  22. Juci ! A reggelim pirítos kenyér, az ebédem egy gyenge, de általában gyümölcs leves, turmixolva, a vacsorám pirítos kenyér. Marha nagy választék ugyiiii ? :(
    A kínzás és diétázás sajnos már örök szerelembe esett velem. Nem tudnak mit tenni, marad az életünk végéig diéta...............

    VálaszTörlés
  23. Dittusom ! --- pedig én most ebből a vasgaluskából ettem. Be is voltam tojva egy kicsit, de aztán szerencsére megusztam. Na persze azt hiszem pár szem nokedli volt és nem annyi, amennyit szerettem volna :)

    VálaszTörlés