2012. január 9., hétfő

Ünnepekre készülve, így utólag

Ugye nem késő még  beszámolni arról, hogyan is készültünk a karácsonyi, Ó- és Új évi ünnepekre.
Az igaz, hogy teljes mértékben eltértünk a hagyományoktól, de ennek is megvolt minden oka. Sok mindent nem is én készítettem, de azért nem éhezett a család.
Átballagtunk a gyerekekhez és ott fogyasztottuk el a finomságokat.  (Három percre lakunk egymástól, így nem volt megterhelő a "ballagás", főleg nem hogy kocsival mentünk, mert nem tudtuk volna két kézben elvinni a dolgokat. Na és Robikát, kedvenc kiskutyánkat sem hagytuk itthon.)


A karácsonyi menü nálunk halászlé nélkül szinte elképzelhetetlen. Megoldottuk, mert a helyi Halászcsárdából hoztunk december 24-én 3 adagot, s ebből 6 ember tisztességesen jóllakott. Isteni finom volt, s még én is belekóstoltam egy picit.
Halászlé után rántott hal tartármártással (ezt itthon a férjem sütötte ki), majd Krisztikém készített két fajta rántott húst (párizsit és bécsit),  és szántódi ropogóst. Köretnek ki mit választott:  krumplipüré, tartármártás, és francia saláta. (A francia salátát én csináltam. Ezt még elbírta az epém) 
Sok fincsi sütemény is volt, természetesen a főszerep a bejglié (diós, mákos)  volt, de ezen kívül 6 lapos süti és sós ropogtatni való is akadt bőven.
Fotókat sajnos nem tudok hozni, mert vittem ugyan magammal a fényképező gépemet, de nem néztem meg itthon, s bizony kimerült akkumulátorok voltak benne. 

A család fiú tagjai kocsonya nélkül sem tudják elképzelni az ünnepi időket. Miután kocsonyát csak én főzök, ezért kegyetlenül izgultam az illatok miatt, de beraktam kuktába, s a legkisebb lángon főztem, így semmi illat sem jött ki a konyhából. Sikerült átvészelnem a kocsonyafőzést. 


Fiúk nagy örömére 12 literes kuktában főtt meg a kocsonya, benne a sok-sok finomsággal. Csülök, köröm, farkinca, bőrke, s természetesen a fűszerek: só, bors, zöldségek (sárga és fehér répa) 4 óriási fej fokhagyma, szerecsendió.


Amikor megfőtt, leszűrtem. A tiszta levet a hideg kamrában addig hűtöttem, hogy a tetejéről a zsírt majdnem teljes egészében le tudjam szedni. A húsokat kis tálkákba (meg óriási jénai tálakba) szedtem, a lezsírozott, langyosra hűtött levet rámeregettem. Tetejére picinyke piros fűszerpaprikát tettem, s indultak vissza a kamrába. Másnap reggel már ez volt a reggeli :)
Állítólag nagyon finomra sikerült. (mondták a fiúk)

Főztem, sütöttem még óvatosan egy, s mást, amibe a lányok (unokáink) is besegítettek. Majd hozom sorban ezeket is. Egyelőre örülök, hogy írni tudok róluk :)

16 megjegyzés:

  1. Kegyetlen dolog lehet(ett) betegen ünnepi színvonalra készülnöd. Még akkor is, ha "csak" egy része jutott neked. Mit mondjak? Emelem kalapom, és hajtom főm. Képtelen lennék kocsonyával foglalkozni, ha beint az epe.
    Engem is beijesztgetett a drága (helye), ismét kezdtem görnyedni. De kiderült, csak a f....-h.....-s (Vuk) vírus kapott el, s csak görnyedésre intett. Bezzeg a család nem úszta meg.
    Jó lenne, ha nálad is "csak" ennyi lenne. De amilyen inaktívvá tett ez a betegség, sejtem, hogy sokkal több kettőnél.
    Így hát egészségen kívül inkább nem is kívánok semmi egyebet. De abból tengernyit.
    Pussza

    VálaszTörlés
  2. Én is jó gyógyulást, felépülést kívánok Neked, és örvendek, hogy itt vagy velünk ismét:)

    VálaszTörlés
  3. Hat bizony a konyhai munka az mindennapos robot szamunkra mert enni csak kell.
    Orvendek, hogy jol vagy es szeretteid koreben tolthetted az unnepeket. Vigyazz magadra. Puszi.

    VálaszTörlés
  4. Viki!
    Mielőbbi gyógyulást kívánok Neked!Örülök,hogy végre "láttalak",olvashattalak!Vigyázz magadra!Puszi:Kata

    VálaszTörlés
  5. Drága Vikikém, dehogy is késő beszámolni a karácsonyi készülődésről, és beszámolni a sok-sok finomságról melyeket a család együtt készített. Már annak is örülök, hogy végre egy kicsit itt vagy, és olvashatom a soraidat. Sajnálom, hogy még mindig nem vagy jól, és még így is nekimertél állni kocsonyát főzni. Nagyon guszta ott a képeken, nem is csodálom, hogy a fiúk odavoltak az örömtől. Nagyon várom a beszámolód folytatását. Addig is pihenj sokat, és minél előbbi gyógyulást kívánok. Puszillak

    VálaszTörlés
  6. Drága Viki!Azt hiszem egy cipőben járunk.Én is az epémmel kínlódtam Karácsony másnapjától.Hősiesen végig főztem, sütöttem az ünnepeket, de az ételre rá sem tudtam nézni.:(
    Jobbulást kívánok Neked!

    VálaszTörlés
  7. Együtt érzek Veled. Én meg idegbecsípődéssel kínlódtam az ünnepek alatt...
    Jobbulást kívánok!

    Hadd kérdezzem meg, mert én még kuktában nem készítettem kocsonyát, hogy nem lesz zavaros a leve?
    A képen nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
  8. Viki Drága!
    Örülök, hogy jobban vagy. A kutyád gyönyörű, úgy pózol mint egy manöken.
    Az ételeitek csodásak voltak. A kocsonyát én is egy jó ideje kuktában főzöm. A húslevest is kuktában, és soha nem volt még ilyen tiszta. Lehet, hogy tudatlan vagyok, vagy csak figyelmetlen, de mondd el kérlek, mi az a szántódi ropogós. Nem tudom, hogy van-e ilyen recepted, de azt sem tudom, hogy hogy keressem. A neve izgalmas, és érdekelne, hogy hogy készül.
    További jobbulást és vigyázz magadra.

    VálaszTörlés
  9. Éva (4Gyerek) Köszönöm az együttérzésed, rám fér. Még mindíg nem akar engedni, de egyszer úgyis legyőzöm :)

    Kati !
    Juci !
    Kata !

    Nektek is köszönöm szépen !

    Gizusom !
    Köszönök szépen mindent. Egy a nagy baj csak, hogy állandóan éhes vagyok :)

    Nellikém ! Vígasztalódj, most már közelítek a két évhez, de nem tudnak vele mit csinálni. (Az eredeti mütét már több mint 15 éve volt. Eddig békén hagyott, de most aztán bepótol minden lemaradását a nyavajás) :)

    Róza ! Köszönöm, s Neked is jobbulást.
    Én amit csak lehet, de főleg a húslevest, kocsonyát, meg amelyeket mások ha főznek többször is átszűrnek, habot leszednek ----- én ezt a kuktával oldom meg. Belerakok mindent a kuktába, (hús, zöldség, stb) Előmelegített vizet öntök rá, annyit, amennyi levest, (kocsonya esetében levet) szeretnék. Lezárom a kuktát, és egyből a legkisebb lángra tesztem. Én még soha életemben soha, de soha nem szűrtem le húslevest, vagy kocsonyát, Nekem soha sem lesz zavaros. Persze otthagyom ám a tűzhelyen, s majd amikor eszembe jut (leves esetében kb 1 óra) kocsonyánál kb 2,5 óra) akkor lezárom alatta a tüzet, hagyom hogy a kukta kiszuszogja magát, és leveszem a tetejét. Gyönyörű átlátszó a leve.

    Ott kell hagyni a tűzhelyen, ráér egyedül és főni. Lényeg, hogy nagyon alacsony lángon.

    Marika63!
    Köszönöm, hogy itt vagy. és a dicséretet is a Robikának (kutyusomnak) - tényleg tud ám nagyon pózolni.

    Azt hiszem van a blogomon fönn, de Szarvasi ropogós cimmel, de ha nincs, akkor csak azért, mert már a bloglátványtól is epézek, pedig nem is olyan nagyon régen készítettem. Kicsit eltér a szántóditól, de azt is lehet mondani, hogy egyformák.

    Szántódi ropogós

    A karajszeletet kiklopfolom, picit sózom, enyhén borsozom. Ráterítek egy szelet bacon szalonnát, és egy vékony szelet sajtot (lehet füstölt sajt is) a baconra teszem. Felgöngyölöm, fogvájóval összetűzöm, panírozom, és olajban kisütöm. Sütés után óvatosan eltávolítom a fogvájókat, vagy szólok mindenkinek, hogy keressen meg

    Hát ennyi a szántódi, semmi extra, de nagyon-nagyon finom.

    VálaszTörlés
  10. Marika63 ! A szarvasi ropogós linkje:

    http://vikkokucko.blogspot.com/2011/12/szarvasi-ropogos.html

    A különbség a szántóditól, hogy a szarvasiban nincs bakon, helyette sonkaszelet van.

    VálaszTörlés
  11. Vikikém! Nagyon nagyon köszönöm, megtaláltam. Istenien néz ki. Feltétlen elkészítem.

    VálaszTörlés
  12. Örülök, hogy már legalább írtál valamit ! Sajnálom hogy ilyen problémád van, elképzelem mennyire fárasztó lehetett így készülnöd az ünnepekre! Kívánom hogy minél előbb gyógyuljál meg ! Pihenjél azért sokat!

    VálaszTörlés
  13. Na ebbe belekóstolnék magam is szívesen. Imádom az ilyen finomságokat.

    VálaszTörlés
  14. Viki! Ma csak jöttem bedobni a gyógypuszikat! Pussz

    VálaszTörlés
  15. Jó,hogy itt vagy!
    Bizony a karácsonyi sütés főzés még sokáig foglalkoztat mindannyiunkat!
    Ez így van rendjén!

    Vigyázz magadra! Puszi

    VálaszTörlés