2012. január 27., péntek

Chili paprika, avagy lassan itt a vetés ideje........

Igaz, hogy naptár szerint  - január, február, itt a nyár - s lassan a tavasz felé kellene haladnunk, de a tél  úgy látszik most szeretne igazából beköszönteni. 
Mindezek ellenére már a tavaszra, a nyárra kell gondolni, s a palántának való magvakat lassacskán  palántázó edénybe (apró virágcserépbe) kell ültetnünk, hogy mire a tavasz eljő, és az idő is melegszik, a palántáink kikerülhessenek a földbe, vagy nagyobb virágcserépbe. 
Tavaly kaptam pár szem irgalmatlan erős paprika magot, amiből 1 üveg erőspistát készítettem. A megmaradt magokat szépen egyenlő arányban elosztottam és pár blogtársamnak, blogolvasómnak elpostáztam.  (Hála a postának, mindenki időben meg is kapta)

Időközben a neten barangolva rátaláltam az én paprikám eredeti nevére, és sok-sok fotót néztem meg. Gondoltam megosztom Veletek, mert valahogy senki sem tudta a paprika nevét, senki sem tudta miképpen kell bánni a kis palántákkal, majd a már virágzó, termést hozó paprikával. 

Gondoltam, felteszek pár fotót erről a "titokzatos" - ám de annál erősebb paprikáról, és a paprikával kapcsolatos olvasmányokhoz is eljuthattok.

Ennek a paprikának a neve HABANERO. Olvasni róla rengeteget lehet az interneten, de ajánlani tudon, ITT EZT az oldalt.  

A Scoville-skála -n megtekinthetitek és összehasonlíthatjátok a legerősebb paprikákat. Szép kis statisztikai adatokat lehet találni.

Sok-sok képet lehet megnézni erről a tényleg nagyon, de nagyon csípős paprikáról ITT ezen az oldalon

Annyit még elárulhatok, hogy a paprika beérése után a szüretelést, feldolgozást, óriási keménységű kesztyüben és "gázállarcban" kell végezni, mert egyébként hetekig nem lehet lemosni a bőrünkről a paprika por által előidézett csípősséget. Nagyon óvatosan kell bánni vele, és gyermekeket a közelében sem szabad engedni.

Még egy érdekesség, hogy 1 kb HABANERO paprika örlemény -amit jelenleg lehet kapni - 15.000,- forint. Érdemes lenne termelni :-) na de ki az, aki ennyi paprikaörleményt elő tud állítani hónapokig tartó tüsszentések nélkül :)

És akkor jönnekek a fotók.





















Tehát Chili paprika, ebből is a  HABANERO az ültetéstől az erőspistáig. A magvakat jó két-három  hét mulva el kell ültetni, mert elég hosszú az idő, amire kibújnak a földből. Én a konyha ablak párkányán nevelgettem őket tavaly, így mindíg szemelőtt voltak. Nem szabad túlságosan locsolni, de ne is száradjon ki a földje. (ez az én tapasztalatom)

Ha szabadföldbe ültetjük, akkor arra kell vigyázni, hogy ne a tűző napra kerüljenek, inkább árnyékosabb helyre, de azért az erős fény -amit nagyon szeretnek, azt kapják meg.

Nagyon sok színű létezik ebből a paprikából, a fehértől egészen a sötét bordóig. Érdemes már most olvasgatni, hogy fel tudjunk készülni a kis születendő paprikákra.
Én végig virágcserépben neveltem tavaly, onnan is szüreteltem le. Ha jól eltaláljuk a földjét, a kiültetett helyét, vagy a virágcserép helyét, ahova el tudjuk helyezni, akkor ezt nagyon meghálálja, és nagyon bő termést hoz. 

Sok sikert a magvakhoz és a termesztéshez.

10 megjegyzés:

  1. Az elmúlt évben mikor írtál róla ácsingóztam én is egy kis magért.Szeretjük a csípőset nagyon! Már biztos elfogyott a magod, majd ha eszedbejut az idén gondoljál rám! Jó?:)

    VálaszTörlés
  2. Évikém, dobj egy lakáscímet a mailomra és még megfelezem Veled ami maradt.
    De még ma ha lehet, vagy legalábbis vasárnap estig, mert hétfőn megy a férjem a postára.

    VálaszTörlés
  3. Viki én nem magoztam ki úgy csináltam belőle a Nagy Zsuzsa féle paprika krémet, hát mondhatom irgalmatlanul erős, több évre elég lesz amit csináltam, mert elég egy késhegynyi és máris tüzet okádunk.
    Yldyco

    VálaszTörlés
  4. Ja még annyit, Győrben az Intersparban lehet kapni ilyen paprikát, 2-3 picike db van egy tálcán arany árban.
    Yldyco

    VálaszTörlés
  5. Bibibíííí, tudjátok ugye mit jelent?
    Hogy még a román posta is teljesített. Megkaptam a magocskákat.

    Ellenben most szépen elolvastam az általad linkelt "szakirodalmat". Atyavilág, teljesen meggyőztek az olvasottak, hogy nagyon veszélyes termést hozó magok birtokába kerültem. Tutifix, hogy még ránézni sem szabad majd a gyerekeknek. és kizárólag az egy szem nagykorú férfiember fogja kezelni.
    A csípősségi skálán tetszett a színkódolás. Részemről maradok a színskálán megjelent zöldnél.

    és még egyszer köszöni szépen az enyém Oldalbordám a hozzánk eljuttatott magokat, csak tolmácsnak engem "használ".

    VálaszTörlés
  6. Yldyco ! de örülök Neked. Én sem szedtem ki az összes magot, de egy pár paprikát feláldoztam a magért. Nem akartam már oda jutni, hogy újra kunyerálni kelljen valakitől :)
    Én amit csináltam a gyerekeknek adtam oda, mert egyszerűen imádják az erőset. Magunknak kb szűk 1 dl-t hagytam, de ez is elég lesz vagy két évig :)

    Iszonyat erős. Na és az őrlemény ára? 15.000,- Ft ? hát ez is kissé aranyár. De a mag sem olcsó, ahogy olvastam az interneten.
    Persze minden viszonyítás kérdése. Keveset ültetünk, kevésből csinálunk paprikakrémet és évekig elég :)

    Köszi, hogy benéztél hozzám. Puszillak.

    VálaszTörlés
  7. Évikém (4Gyerek) ! Hát Érted és Makacskáért külön izgultam, nem is gondoltam, hogy egy hét leforgása alatt meg is kapjátok. (ritka nagy öröm, dícséret a postának)

    Oldalbordát csókolom, de add át neki :) - mert megkérdezem Tőle :)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon szuper kis összefoglalót osztottál meg velünk erről a méregerős paprikáról.

    Vikikém, hogy vagy, javulgatsz már??? Sokat gondolok Rád. Én most éppen diétázom, és ez igen jót tesz az epémnek(ami ugyebár nincs:)) és nem rendetlenkedik.

    VálaszTörlés
  9. Sajnos én is már csak a szememmel eszem a csípőst! Ahhh! Régi szép idők!
    Már annyira megszoktuk hiányát hogy még a télire tett savanyúságokba sem teszek. Érdekes a gyermekeim sem kívánják.

    VálaszTörlés
  10. De szép képeket osztottál meg velünk!Remélem jobban vagy már!
    Most már én sem tudom megenni a csípőset, pedig nagyon szeretem.De a párom és a lánykám nagyon szereti.

    VálaszTörlés