2011. szeptember 29., csütörtök

Könnyű vacsora, esetleg köret

Akár önálló ételként is fogyasztható, de hidegtálak kísérőjeként is nagyon megállja a helyét. Mi speciel most önálló vacsoraként fogyasztottuk, mert már néha elegünk van a húsos kajákból. Na meg a krumpliból, meg a zöldbabból, na de így összerakva egész más értéket képvisel. Azaz nálunk teljesen kiváltottuk vele a felvágottat, a kenyeret.


3 óriási krumplit héjában megfőztem, 30 dkg (sárga) zöldbabot szintén roppanósra főztem. Egy nagy almát kis kockára összevágtam.

Elkészítettem a tartármártást. (majonéz + mustár + kevés cukor) A kikevert tartármártásba belekevertem a karikára vágott főtt krumplikat és a kb 3 cm hosszúra vágott főtt zöldbabot és az apró kockára vágott almát.  Állt a hűtőben kb egy órát, addig jól összeért, és mi jócskán bevacsiztunk belőle, egy jó nagy adag gyümölcs tea kíséretében.

2011. szeptember 26., hétfő

Fatörzs, ami pávaszemnek indult

 Kakaós piskóta tekercsnek indult ---- (volna), de amikor benéztem a sütő ablakán hogyan is növekszik akkor vettem észre, hogy a kakaó úgymond a dobozban maradt, mert ez a piffffkóta igencsak sárga. Na mindegy.... kisült, de közben elkezdtem keverni a következőt, amibe már a kakaó is belekerült. Ennek azért lett volna ekkora szerepe, mert a krém benne sárga (vaníliás) és a krém közepében bujdokol egy babán, na hát ehhez a sok sárgához még egy sárga tészta ? -- ez is mindegy, nem adjuk fel. kisült a következő tekercsnek való is, de ez már valóban barna lett, s akkor így jött az ötlet, hogy akkor nincs mit tenni fatörzs lesz belőle :) és lőn világosság az agyamban, - lett is :) :)

Egyszerü piskóta tekercset sütöttem
6 tojás
12 dkg liszt
12 dkg cukor

a kakaósba + 2 evőkanál holland kakaó

Tölteléknek egy vaníliás pudingos krémet főztem. Amikor kisültek a piskóták, a sütőpapírral együtt feltekertem, és hagytam kihűlni, majd megkentem a vaníliás krémmel, ráhelyeztem -egymás után- két banánt és a papír segítségével feltekertem.

Ugyanígy jártam el a sárga tésztánál is, aminek az egyik végét srégen levágtam és hozzáillesztettem a másik rúdhoz.

Hogy a fatörzsön lévő kence tényleg rücskös is legyen, mint a fa ága, a bevonandó vajkrémhez ugyanannyi jó kemény tejbegrízt adagoltam. Jól elkevertem és bevontam a fatörzset vele.

A pávaszemhez (vagy elefánt könnycsepphez hasonló a sütemény), de ez elhajtott. Esküszöm, hogy így is megállta a helyét, na meg aztán el is fogyott :)



2011. szeptember 19., hétfő

Bográcsban, vagy ..............


Igen bográcsban, és lehet, hogy ebben a szezonban utoljára? Lassan beköszönt az igazi ősz, így ki kellett használni ezt a hétvégét egy jó kis kiadós pacalpörkölt főzéssel.


Beleadtunk mindet, amit kellett, hozzá egy jó nagy adag hangulatot és utána következett a szaftmártogatós műfaj :)

2 kg előfőzött, tisztított, felcsíkozott pacalt előző este  jól beáztattam (mert én így szoktam)
3 óriási fej hagymát apró kockára vágva a bográcsban kevés zsíradékon megfonnyasztottunk. Félrehúztuk, így került bele a pirospaprika, a köménymag, a só, 1 evőkanál zúzott fokhagyma, 3 nagyobb paradicsom félbe vágva, 2 óriási zöldpaprika és egy cső igencsak erős zöldpaprika. Kevés víz került még bele és utána a kiáztatott pacalcsíkok.

Pár szem krumplit a rend kedvéért főztünk hozzá, de nem igen akadt gazdája. Inkább csak a jó kis finom és frissen sült kenyér és a szaft mártogatás volt az igazi.

Nekem mindezt leírni is nehéz, mert én ugyan megfőzöm a pacalt, de megenni??? na azt már nem !!!!!! Hát hiába, én nem szeretem, de a végeredmény, amely egy majdnem üres bogrács volt arról árulkodott, hogy a családom többi tagja nem osztotta velem ezt a tényt. Ők szeretik.

2011. szeptember 14., szerda

Sonkás juhturós táska plusz díjak

Egyszerű tésztából, egyszerű reggeli, s mindez majdnem két fogásra egyszerűen el is fogyott :) egy jó forró tea kíséretében.
 Hozzávalók és elkészítés

50 dkg finomliszt
1 tojás

140 g
joghurt
3 ek. olaj

1,5 tk. só
1 mk. cukor
1,8 dl
víz
2 dkg élesztő

1 tojás a kenéshez

Az összes hozzávalókból egy egyszerű lágy tésztát készítettem, 40 perces kelesztés után kinyujtottam, négyzetekre vágtam és a tölteléket beletével félbehajtottam őket.

Töltelék:

selyemsonka,
házi húsos szalonna
1 kicsi fej hagyma,
só,
bors,
10 dkg juhturó

A szalonnát félig kisütöttem, zsirján megpuhitottam a hagymát, a csikokra vágott sonkát, sóztam, hozzáadtam a juhturót, borsoztam, majd robotgép késes részével összedaráltam.

A táskákat megtöltve még 20 percig pihentettem és előmelegitett sütőben kb 25 perc alatt készre sütöttem.

                                                                           - o - o - o - 

"Cherry on top" díj -at két blogtársamtól is megkaptam


Zsú -tól és 


OKKI -tól


amit innen is köszönök mindkettőtöknek.

A másik díjat   


Suncika  -tól kaptam, aminek értelme, hogy magyar blogoknak, bloggereknek magyar nyelvű díjat adjunk, amivel - ha már egyszer díjat osztogatunk - én is egyet értek.

Suncika Neked is köszönöm a díjat.

Olyan követelmények lennének, hogy legalább 10 bloggernek tovább kellene adnom a díjakat, s főleg olyanoknak, akiknek nagyon kedvelem a blogját, vagy legalábbis a kedvenceim közé tartoznak, míg az első díj azért is született, hogy kifejezzük vele az adományozó kreativitását, valami szuper, extra dolgot találtunk blogján.

Hát én töredelmesen bevallom, hogy nekem nagyon sok kedvenc blogom van, és a blogok közül azt sem tudnám kiválasztani, melyik az, amelyik valamilyen extra kreativitással töltött, ugyanis minden blog, minden bloggerina valamiért extra, valamiért éppen a legnagyobb kedvenc, tehát választani nem tudok.

Igy aztán arra az elhatározásra jutottam, hogy aki az én blogomat látogatja, vagy viszont látogatja, annak mindenkinek nagy tisztelettel ajánlom a díjat, így nem fogom azt érezni, hogy valakivel is kivételt tettem.

A díjazóknak köszönöm a díjat, az általam díjazottaknak pedig nagy szeretettel ajánlom.

2011. szeptember 12., hétfő

Joghurtos graham kenyér

Nincs mit mesélnem, kenyeret kellett sütni és kész :) Igaz, hogy nem joghurtosnak készült, de hát mit tehettem, szórakozott voltam, vagy talán még nagyon korán reggel volt, igy a reggelire szánt joghurtomat belekanalaztam a lisztbe :) na nem mintha megbánta volna az a liszt.


 




Azért leirom, hogy miből is készült még :)

1,7 dl viz,
2 evőkanál olaj,
1 kis pohár joghurt

15 dkg graham liszt,
45 dkg BL 80-as kenyér liszt,
25 dkg kovász

2 teáskanál só,
csipet cukor
2 dkg friss élesztő

Az egész hozzávalókból dagasztógépben jó 10 perc alatt elkészült a kenyértészta. 45 perces pihentetés kelesztőtálban, majd formázás.
Ujra 45 perc kelesztés a sütőedényben. Sütő 200 fokra előmelegitve, majd 160 fokra visszavéve, s 35 perc alatt a kenyér készre sütve

2011. szeptember 9., péntek

Tanuljunk meg csirkét filézni :)





Nem árt, ha kicsit felfrissítjük tudásunkat, s ujra átgondoljuk tudunk-e csirkét filézni :) Itt a hétvége, gondoltam, hogy ezzel ajándékozlak meg benneteket. Akinek elsőre sikerül megcsinálni, hát az már egy őstehetség.
Jövőre én sem fogom feldarabolva fagyasztóba rakni a csirkéim. Tavaszig még lesz időm megnézni párszor ezt a videót, hátha addig sikerül is elsajátítanom az igazi filézési technikát.

Sok sikert mindenkinek.

2011. szeptember 7., szerda

Petit helyett gesztenyés szelet

Blogbarangolásaim során akadtam rá erre a nagyon finom sütés nélküli süti receptre.Tücsök bogár blogján gesztenyés petit szelet néven szerepel, merthogy Petit kekszből készült. Én sehol sem kaptam ilyen kekszet, ezért helyette - s ezt is Tücsökbogár bogarászta nekem elő, hogy egyáltalán mivel lehet helyettesíteni a Petit kekszet. Sikerült, (Sondey keksz - LIDL-ből) s innen is köszönöm Tücsök bogárnak a segítséget. 

Miután semmit sem változtattam a recepten ITT megtalálható



Nekem csak annyi problémám volt vele, hogy nem volt a fiókban egy jó éles kés, amivel rendesen el lehetett volna vágni. Na meg, hogy nem tudok fényképezni :)) Kipróbálom egyszer holdfénynél.......
Jaaaa!!! és sikerült végre életem első igazán kemény vanília pudingját összehoznom :)

2011. szeptember 3., szombat

Még egy születésnap



Ezzel a tortával is adós vagyok, mert Kriszta lányunk 35. születésnapjára készült, de nem volt időm feltenni. Viszont úgy véltem, ha már az eddigiek szerepet kaptak, akkor ez a szerény kis csokoládétorta is kerüljön föl, bár már elfogyott :)

Ez egy egyszerü piskótából készült

8 tojás
16 dkg cukor
16 dkg liszt

A tojás fehérjét a cukorral kikevertem. (most tanultam, hogy nem túl keményre, és be is jött)
A tojás sárgáját is pár fordulattal kézi robotgéppel felhabosítottam, majd egymás után mindhármat (tojásfehérje, tojássárgája, liszt) összekevertem. 
Tortaformát sütőpapirral kibéleltem és kb 25 perc alatt készre sütöttem.

A töltelék  egy egyszerű csokoládékrém volt, amivel megkentem a piskótákat. A tetejét nagyon finom étcsokival bevontam és tejszínhabbal díszítettem. Oldalára mandulaszeletek kerültek.