2011. május 15., vasárnap

Apa készítette sorozat III.

Ezek a képsorok még mindíg a húsvéthoz kapcsolódnak. Ezt a húsvéti sonkát így vagy nagyon jól lehet elkészíteni, vagy nagyon el kell szúrni -mint mi ebben az esetben- hogy füstölt hátsó csülök helyett házi füstölt kötözött sonkát vásároltunk. Minden eszünkbe jutott, hogy minél egyszerűbb legyen az elkészítés és hogy csontozni se kelljen a csülköt s így  arra az elhatározásra jutottunk, hogy most sonkát veszünk. Csak azzal nem számoltunk, hogy az így írtó száraz.
Na de nálunk lehetetlenség nincs, a tehetetlenség pedig nem itt lakik nálunk :)


Még időben visszamentünk ahhoz a családhoz ahol vásárolni szoktuk a "disznóságokat" és friss vágásból hoztunk isteni finom bőrkét, amit a szalonnáról úgy egyben lefejtettek, s ezzel meg is oldolttuk, hogy a sonkánk nem lett száraz, csak azt kellett kitalálni, hogyan is fognak ezek müködni egymás mellett a sonkaprésben, de ezt is megoldottunk.

A bőrkét külön főzte meg Apa, s külön egy kuktában a kötözött sonkát, majd hagyta teljesen kihülni.

Amikor már kihültek: a bőrkével szépen kibéleltük - ekkor már nem volt sonkaszag a konyhába és én is kimerészkedtem - a sonkaprést, s szépen kezdtük beleszeletelni a kötözött száraz sonkát. A szelet sonkák tetejére mindíg jött egy sor bőrke, majd tovább folytatva a sonkával mindaddig, amíg tartott mindegyikből.
Amikor a sonkaprés megtelt, a tetejét is beborítottuk bőrkével, leszorítottuk, s hagytuk, hogy szépen nyomja össze a sonkát. Időnként egy kis levelet leöntöttünk róla, s egy fokkal a prést mindíg lejebb szorítottuk.




Na???? milyen lett ?????


Paradicsommal, zöldsalátával egy isteni húsvéti fogás, de mi ilyen préselt sonkát - füstölt hátsó csülökből - nagyon sokszor szoktunk készíteni, nem kell ahhoz, hogy éppen húsvét legyen :)

6 megjegyzés:

  1. Viki!Nagyon ügyesek vagytok!Szép lett és biztosan finom is.
    Már mi is készítettünk benne, majd írok róla.:-)Köszönöm, hogy általad megismerhettem a sonkaprést.:-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta jól megoldottátok!:)

    VálaszTörlés
  3. Első ránézésre tortának gondoltam. Azt hittem Apa ennyire belejött a sütés-főzésbe, de ez a sonka sem semmi :))

    VálaszTörlés
  4. Viki, apát meg kell tartani és nagyon, nagyon dicsérni :))))

    VálaszTörlés
  5. Nellikém ! Nagyon örülök, hogy nálatok is bejött. Hidd el, hogy még a dédunokáid is áldani fognak ezért a masináért.
    Az enyém már eladósorban van a korát tekintve, de még egy karc sincs rajta.
    Kiváncsi vagyok a Tiedre is.

    Marym ! köszönöm, igyekeztünk, kénytelenek voltunk, mert a száraz husit nem szeretjük, de ebben az időszakban a görcsöktől még gondolkodni sem tudtam.

    Panna!

    Nem is gondoltál rosszra. Amikor kivettem a présből teljesen úgy nézett ki, mint egy fondanttal bevont torta.

    Drága. drága ez a prés, de élettartama végtelen és bármit - akár még tortát is lehet benn sütni.

    Juccantó ! - Köszönööööm :)


    Bianka ! -- Hát tényleg úgy döntöttem, hogy most már megtartom, bár eddig sem volt kétséges :) :)

    Dicsérettel azért csinyján kell bánni, mert még azt fogja hinni, hog Ő a főnök :) :) -- a konyhában :)

    VálaszTörlés