2010. július 9., péntek

Mogyoróvajas keksz

Hulla fáradt vagyok, (azaz voltam, amikor hozzákezdtem ehhez a finomsághoz) de gondolom ez senkit sem érdekel.............. Hogy ennek a mogyoróvajas keksz elkészültének több oka is van, az egyszer már biztos.
Először is: a mogyoróvaj már rég a kamra polcán pihent várva arra, hogy sorra kerüljön.
Másodszor: a mai kora délutáni konyhai ténykedésem után eldöntöttem, hogy na most van itt az ideje annak, hogy leüljek és a kedvenc blogjaimat végigjárjam, mert az utóbbi napokban nem sok időm volt erre (sem) meg arra sem, hogy a saját blogomat egy kicsit pátyolgassam.
Harmadszor: egyszer s mindenkorra kijelentem, hogy mindennek BIANKA az oka (amit innen is köszönök) :-))))))) ---- mert végülis blogbejárásaim során már napokkal ezelőtt megakadt a szemem nála, hogy naaaaa itt van az én nagyon keresett mogyorókekszes receptem.
Merthogy egyszer valamikor én is úgy jártam, hogy rátaláltam, lejegyeztem, aztán mogyoróvaj híján a sütése elmaradt. Nagyon javaslom elolvasni BIANKA oldalán az elkészítésre vonatkozó figyelemfelhívást. Én is próbáltam követni, próbáltam minél kisebb golyókat formázni, de azért azt nem gondoltam, hogy elég lett volna talán csak egy cseresznyenagyságu gulyót a tepsire tenni, s még ennél is ritkábban, mint itt a tepsin látható, mert bizony az én kekszeimből lepények lettek.
Az eredeti receptet ITT olvashatjátok. Én mindjárt dupla adagból készítettem, s a hozzávalókat is lemértem, átalakitottam gramokká :)))
Hozzávalók, ahogyan én készítettem:
20 dkg puha vaj,
1 üveg (kb 40 dkg) mogyoróvaj (LIDL-ben most is kapható)
2 egész tojás
30 dkg cukor
35 dkg liszt
4 evőkanál tej
1 sütőpor
A puha vajat, a mogyoróvajat és a cukrot a robotgéppel összedolgoztattam, s folyamatosan hozzáadtam a többi hozzávalókat.
A lisztet hagytam utoljára, amibe előzőleg jócskán elkevertem a sütőport.
Azért tettem fel a fázisfotókat, ha valaki szeretné elkészíteni és miért ne ??? !!! --- ajánlom, mert isteni finom !!! ---- akkor lehessen látni, hogy valóban nagyon-nagyon apró kis golyókat kell készíteni és egy nagy tepsire összesen 16 db-ot rárakni. Ebből a mennyiségből nekem most 3 tepsivel lett, de ha hallgatok Biankára és kisebb golyókat készítek, akkor tuti, hogy 4 tepsivel lesz belőle.



Előmelegített sütőben 180 fokon (én alig 170 fokon) 12 perc alatt készre sült.


A férjem a délutáni kávéjához már ezt fogyasztotta, s őszinte dícsérettel vallotta be, hogy most aztán egy igazi fincsi kísérője lesz a napi kávéjának.
Valami csodálatos, tökéletes mogyoróízü kekszek születtek.
Frissentartó dobozba raktam a "lepényeim"-et. Kiváncsi vagyok vajon meddig fog eltartani. Na nem az eltarthatóságára gondolok, hanem attól félek, hogy sürün fogunk a kamrába járni :))))))
Bianka! köszönöm, hogy előttem már megsütötted. Ennek is legalább akkora sikere van, és lesz, mint a zabpelyhesnek :)))

5 megjegyzés:

  1. Ilyen finomságot még nem készítettem, de olyan jól néznek ki, hogy kénytelen vagyok kipróbálni ezt a receptet.

    VálaszTörlés
  2. CSÚÚCS SZUPER. Nagyon szépen köszönöm irulok-pirulok :))))) Guszták lettek a "lepények"

    VálaszTörlés
  3. Nekem is nagyon tetszik! Van még a dobozban? Kérnék szépen!:)

    VálaszTörlés
  4. Juci! Ha nagyon fincsit szeretnétek, akkor szerintem egyenesen 3 adaggal kezd :)))

    Bianka ! Hálás köszönetem. Csak halkan jegyzem meg, hogy a ház URA még vacsorára is ebből fogyyasztott.
    Hát akkor mennyi és meddig fog ez tartani ? :))

    Mary ! Igyekezz, mert Lacusomnak eszméletlenül izlik. Azt mondta eldugja előlem :))) húúúúúú de megijedtem :)))

    VálaszTörlés