2010. július 9., péntek

Kovászos uborkám


Beköszöntött -s reméljük marad is- a jó meleg nyár, s ezzel együtt elkészült az idei első kovászos uborkánk is.
Hozzávalók, ahogyan én készítem:
2 kg kovászolni való uborka,
1 nagy fej fokhagyma,
3 evőkanál só,
1 szelet kenyér,
1 nagy csokor kapor
viz,
Egy nagy 5 literes üveget kimostam. Az uborkák mindkét végét levágtam, majd hosszába kettévágtam, úgy, hogy a végén kimaradt kb 1 cm, majd megforditottam és másik oldalról is bevágtam.
Az üveg aljába tettem a kaprot, szépen beleraktam az uborkákat, a megtisztított fokhagymákat,
Nem mértem, de kb 1,2 - 1,3 liter vizben 3 evőkanál sót feloldottam és ráöntöttem az uborkákra. Egy kenyérszeletet a tetejére tettem, majd sürü gézzel lekötöttem.
4 nap alatt szépen beérett. Igaz, éjszakára mindíg beljebb rajtuk, mert nem szerettem volna, ha az eső szaporítja a levét.
Amikor elkészült, kiszedtem az uborkákat, lemostam. Levét leszürtem. Az egészet egy dobozba raktam, ráöntöttem a leszürt levét, és irány be a hütőszekrénybe.
Isteni finom.
Jóóóóóóóóóóóóó kis kacsazsíros kenyeret mellé és máris megvan a legfinomabb reggeli vagy vacsora :)))))

7 megjegyzés:

  1. Ez nagyon finom:), de a fokhagyma muszáj?

    VálaszTörlés
  2. Névtelen! Az igazság, hogy mi igy szeretjük. No nem lett ám tiszta fokhagyma íz, mert az idei első kis fokhagymáknak sajnos még ízük sincs :)))) Egyébként kihagyható, de én a nagymamámtól így tanúltam :))

    VálaszTörlés
  3. Dettó így készítem én is, nekem holnap lesz kész. IMÁDOM

    VálaszTörlés
  4. KÉSZ A KEKSZ???? :)))írd meg légyszi

    VálaszTörlés
  5. Viki régebben én is kenyérrel csináltam a kovi ubit, aztán egyik ismerősöm ezt meghallva szörnyülködött és közölte, hogy ő már évek óta krumplival csinálja, próbáljam csak ki. Kipróbáltam hát tényleg sokkal jobb, teljesen tiszta marad a leve, nem lesz zavaros a málló kenyér darabkáktól. 2 kg uborkához 2 nagyobb krumplit vékony szeletekre vágok, ez megy az üveg aljába, erre megy 2-3 gerezd vékony szeletekre vágott fokhagyma, erre 3-4 vékony csíkokra vágott torma, rá az ubi és én mindig FORRÓ sós (ízlés szerint) vízzel öntöm fel, így finom ropogós marad az ubi amikor elkészül, a tetejére egy nagyobb porcelán tálat szoktam fordítani és mehet a napra. 4-5 nap és már ehetjük is az ízletes kovászos uborkát. Az idei nyáron most érlelődik a HATODIK adag. Mi nagyon-nagyon imádjuk.

    VálaszTörlés
  6. Bianka ! Sajnos a mienk ma elfogyott, de hétvégén jön a következő :)))

    VálaszTörlés
  7. Yldyco ! Nagyon aranyos vagy, hogy leirtad a krumplis változatát. Ezt megelőzően már olvastam a neten valahol, hogy kenyér nélküli kovászos uborka, de sajnos annyira kevés az időm mostanában, hogy nem volt időm utána nézni.

    Most hétvégén fogom a következőt késziteni, az már biztos hogy a kenyér helyett krumpli kerül bele.

    Köszi ezt az óriási ötletet. (Nekem sem nagyon tetszett a málladozó kenyérdarab, de hát eddig igy csináltam)

    VálaszTörlés