2010. április 17., szombat

Bucik újra - kisérletezem

Teljesen rákattantunk -főleg a férjem- a buci fogyasztásra. Olyan sikere volt az elmúlt napokban ezeknek a kis-kenyérkéknek, hogy ma nem is sütöttem kenyeret, inkább egy kisérletezésbe kezdtem. Régen nagyon sokszor vásároltunk -nagyobb multikban- füszervajas bagetteket, s valahogy ezt szeretném itthon is kikisérletezni. Ami azt illeti, már majdnem 100 %-os a siker. Azért csak majdnem, merthogy ezek nem bagettek, hanem újra csak bucik. Egyetlen gondom volt velük, hogy csak petrezselyemzöld volt itthon, (száritott füszereket pedig nem akartam beletenni) ezért most csak így kóstolhattuk meg. Természetesen az íze az egészen más, mint amit az üzletben vásároltunk annó.
A régi hagyományoktól nem váltam meg. Ezt is kovásszal, nyanyával, és nem utolsó sorban frissen őrölt tönkölybúza liszttel készítettem, Bár ez még most -mint kisérleti alany- fele-fele arányban tönkölybúza (kovász és nyanya) és BL80-as kenyérliszt hozzáadásával készült.
A kovászhoz:
20 dkg öregtészta (amit az előző -tönkölybúzás kenyeremből tettem félre)
3,5 dl víz,
1 tk nádcukor
20 dkg frissen őrölt tönkölybúza liszt
2 dkg friss élesztő
Ezeket jól összekevertem egy tálban. Tetejét rátettem és 4 órára magára hagytam. (miután egyéb, egész napos elfoglaltságom volt.)
Kb 4 óra elteltével a kenyérsütőt elővettem, s a következő sorrendben raktam bele a hozzávalókat.
1,5 dl viz,
2 evőkanál olaj
Erre rátettem az elkészült kovászt, s folyamatosan adtam hozzá a többi hozzávalókat
50 dkg BL 80-as kenyérliszt,
2 evőkanál burgonyapehely (elhagyható)
1 késkegynyi aszkorbinsav, (elhagyható)
2 tk só,
1 csapott evőkanál sikér, (elhagyható)
A mérleg edényében összekevertem és rákanalaztam a viz és olaj keverékére.
Elindítottam a programot: 20 perc dagasztás, 20 perc pihentetés, majd ujra 20 perc dagasztás.
Lisztezett kelesztőtálba tettem, s a tetejére is rászitáltam kevés lisztet.
70 percig kelesztettem.
Lisztezett nyújtófelületre borítottam. Ekkor levágtam belőle 25 dkg-ot, s egy jól zárható dobozba téve beraktam a hütőszekrénybe. (Ez lesz a következő kenyeremhez, péksüteményemhez a nyanya)
A megmaradt tésztát kb 12 dkg-osra elvágtam. Összesen 11 db lett belőle.
Tenyeremmel jól ellapogattam. 6 db-ot simán feltekertem, s a megmaradt 5 db-al kisérleteztem. Ezek közepére frissen apritott petrezselyemzöldet, s ujjnyi vastagságu --hütőből kivett, hideg- sütőmargarint, valamint zúzott fokhagymát tettem. Fölső két szélét a közepe felé behajtottam, jól ellapogattam, majd az alsó részét is ugyanigy felhajtottam, azt is jócskán rányomkodtam a töltelélkre. Felém eső részét elkezdtem feltekerni, s kis bucikat formáztam, alját jócskán beliszteztem, hogy ne ragadjon oda a sütőzacskóhoz. Amikor ezzel kész voltam, 2 db méretre vágott sütőzacskóba raktam őket. A zacskók két végét a tepsi alá hajtottam és 1 órát kelesztettem.

Bekapcsoltam a villanysütőt, s 200 fokra előmelegítettem, s ezzel egyidejülegn a bucikat nagyon finoman egy zsiletpengével picit bevagdostam. Amikor a sütő elérte a hőfokot, a sütőzacskóba vizet spricceltem. A zacskók két végét most nem zártam le, mert a sütő aljába egy kis edénybe tettem vizet a gőzképződéshez. A tepsit betettem a sütőbe, a hőfokot visszavettem 170 fokra, s 30 perc alatt készre sütöttem.
Amikor kisült, rácsra kiraktam és itt hagytam kihülni. Annyit mondhatok el róla, hogy sokkal finomabbra sikerültek, mint azt gondoltam. Az üres, töltetlen bucik belseje nagyon finom, foszlós. A töltött bucik még ennél is finomabbak :)




2 megjegyzés:

  1. HŰŰŰŰŰŰ :)
    Fantasztikusak

    VálaszTörlés
  2. Bianka, fincsik is lettek, de 1-2-3 nap eltelt és máris van egy új kedvenc:))

    Mary! köszönöm szépen, el is fogytak:)

    VálaszTörlés