2020. április 15., szerda

Részeges pogácsa

Részben a Húsvéti maradékok felhasználása 

Részeges pogácsa


Hozzávalói:

1 kg BL 55-ös Tótkomlósi liszt
40 dkg vaj (lehet Ráma is)
4 dkg élesztő
2 dl tej
2,5 dl natúr joghurt 
25 dkg reszelt félkemény sajt
1 teáskanál só
2 db tojás 
egy kis húsvéti maradék (füstölt sonka ledarálva, ill. botmixerrel összezúzva)
2 kanál füstölt szalonna zsírjával összekeverve
Kevés egész köménymag

+ 1 tojás a kenéshez (amit kb 0,5 dl tejjel hígítottam)


Elkészítés:

Az élesztőt a 2 dl langyos tejben felfuttattam.
Amíg az élesztő dolgozott, addig
a vajat a liszttel, (egy jó nagy tálban) elmorzsoltam. 

Középen egy mélyedést készítettem, ebbe öntöttem bele az összes többi hozzávalót. Hogy egy kis pikáns íze legyen, adtam még hozzá  3 evőkanálnyi sonkadarálék keveréket, amit a félretett összesből vettem el. 

A Füstölt sonka darálékot 2 kisebb evőkanál füstöltszalonna olvasztott zsirjával összekevertem és félre tettem a hűtőbe, mert ez kell majd a hajtogatáskor a kenéshez. 

Nagyon könnyű volt összeállítani a tésztát. Fél óra pihenés következett

- o - o - o - 

Lisztezett lapon kinyújtottam jó nagyra a tésztát, és most vettem elő a kenőkémet (füstöltszalonna zsirja és a füstölt sonka darálék keveréke) 
Egy szilikon ecsettel a kence egy harmadát rákentem a kinyújtott tésztára, majd összehajtogattam. 
A tőlem távol lévő részét magam felé középig, majd az alsó részt is ráhajtottam, utána balról jobbra kétszer behajtottam a tésztát. Letakartam és 30 percig pihentettem. 

Ezt a műveletet, még kétszer (tehát összesen 3-szor) megismételtem. 
Minden hajtogatás után 30 perc pihenő! 



Utolsó hajtogatás utáni 30 perc pihenő idő leteltével kinyújtottam, picit vizes ecsettel végighúztam és megszórtam egy kis köménymaggal.

Tepsire raktam. 
3 tepsi (2x36 és + 25 db) telt meg a pogácsákkal. 

A sütőt bekapcsoltam 200 fokra. 
Amíg a sütő melegedett, addig lekentem tejjel higitott tojással a pogácsákat.

Ahogy a sütő elérte a hőfokot beraktam az első adagot. 



200 fokon alsó-felső sütésnél 15 perc alatt sült ilyen szépre. 




Bevittem a férjemnek megmutatni az első kisült adagot és úgy kellett visszalopnom, mert egyszerűen nekiesett, pedig még nem hült ki rendesen. 


Nagyon finom, pillekönnyű pogácsák. Egyszereűen nem lehet abbahagyni az evést! 



14 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta már a fotó látványa is, köszi az ötletet :) Jó egészséget!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska! Leírni nem lehet, milyen finom. Én ott ultem a suto előtt és néztem, ahogy borulnak jobbra, balra. Pogácsa és kefir volt a vacsoránk. Jó sok lett belőle, ezért dobozolom és mennek a fagyasztoba. De jó lesz elővenni majd. :)

      Törlés
  2. megsütöm,szuperül néz ki ,férjem pogácsa mániás :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mariskám, ne ilyessen el, hogy só, és füstölt szalonna zsír, és főtt sós a sonka. Én is menetközben gondolkodtam, hogy ez iszonyú sós lesz, de ne lett. Az én féjem nekiült és szó szerint el kellett előle szedni, mert még majdnem melegen tömte magába. S ami furcsa, hogy semmi baja sem történt, pedig bevallom féltem tőle. Igy nem lehet leirni, videóra kellett volna venni, mint aki soha életében nem evett :) :) Szóval mindent bele. (nem árultam el neki, hogy mik az összetevők, mert ha előre tudja hogy füstölt cuccok vannak benne, akkor már lehetett volna az orvost hivni) :) :) Tegnap jó részét bedobozoltam, ment a fagyasztóba és jó ideig lesz mit csemegézni. Persze mindemellett két napja ez a vacsorája :) Csak azért irtam le, hogy igy készülj fel férjurad pogácsamániájához.

      Törlés
  3. Csodásan néz ki, biztos vagyok benne, hogy ilyen fnom is .
    Le a kalappal!

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm szépen! Igen, nagyon finom :)

    VálaszTörlés
  5. én arra lenék kíváncsi légkeveréssel lehet e sütni ezt a pogácsát

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem lehet. Gondolom olyan tűzhelyed van, ami nem rendelkezik alsó-felső sütéssel, csak légkeveréssel. Ha igen, akkor egy próbát megér. Arra kell csak szerintem vigyázni, hogy légkeverésnél a sütési hőfok is alacsonyabb, és a sütési idő is kevesebb. Hogy mennyivel azt nem tudom, mert még nem próbáltam. Remélem tudtam segíteni.

      Törlés
  6. Nagyon finom lett!😊köszönöm a receptet.
    Esetleg krumlis/vajas változata nincs?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia. Örülök, hogy sikerült és izlett is. Szerintem van. 1-2 nap türelmet kérek és hozok receptet.

      Törlés
    2. Hoztam neked a krumplis pogácsa változatot is. Krumplis pogácsa
      500g liszt, 1 teáskanál só, 1 evőkanál krumplipehely, 1 evőkanál zsír, amit megmelegítek, 1 evőkanál tejföl, 1 tojás, 2,5 dkg élesztő, amit felfuttatok 2 dl tejben, amibe pici cukrot tettem, könnyű tésztát dagasztok, fél órát kelesztem, nyújtom és lekenem enyhén zsírral, hajtom és ezt még kétszer ismételtem, nem pihentettem a hajtogatás közt, (de ha a hajtogatások között 15-20 perc pihenőt meg tudsz engedni, akkor még szebb lesz) bevagdostam, 1 tojással lekentem, előmelegített sütőben 180°20/25perc . Figyeljük sülés közben, s ha szépen kezd pirisodni, s a feneke is sült, akkor elkészült. Ezt csak azért irom, mert a hőfok sütőfüggő is.

      Törlés
  7. Kérlek írd meg, hogy milyen vastagra nyújtottad a szaggatás előtt a tésztát. Válaszodat előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! kb 2 cm-re nyújtottam. A tepsin lévők - azok már kelt állaotban vannak. Sütőbe rakva még tovább nőttek.

      Törlés
    2. Nagyon szépen köszönöm a válaszodat, a hétvégén kipróbálom a receptedet, biztosan sikerülni fog. Majd beszámolok róla
      Gyönyörű a konyhád, öröm lehet benne sütögetni.
      Üdvözlettel egy öreg Nagymama

      Törlés