Mi legyen a vacsora, hogy ne mindíg vajas kenyér, felvágott, és a "C" vitamin bevitelről is gondoskodjunk ☺☺☺☺
Adott volt egy csomó savanyú káposzta, egy kis maradék sonka, pár szelet szalámi, egy kis igazi házi húsos szalonna, de nem sorolom, hogy még mi, majd a hozzávalókból kiderül →→→→
Először is kezdjük azzal, hogy egy kérdésre válaszolok? Milyen az új tűzhely? Hát ez egy egyszerű, de most már azt mondhatom, hogy a legkönnyebben elrontható piskótát, és ezt a kelt tészta jellegű pogácsát is kitünően sütötte, így aztán vette, veszi az akadályokat. Nem kell mindíg sok százezer ahhoz, hogy egy olyan sütőt vegyünk, amivel ezeket a finomságokat elkészíthessük.
S akkor lássunk hozzá a savanyúkáposztás pogácsa -lépésről-lépésre- elkészítéséhez.
Itt ugyan már a végtermék, de még az utolsó tepsiben sül a szélekből újra összehajtogatott pogácsa, de ezeket már egy kicsi pogácsa szaggatóval formáztam.
S akkor lássuk a hozzávalókat: (egy adaghoz)
50 dkg liszt
25 dkg savanyú káposzta
5 dkg puha vaj
1,5 dl natúr joghurt vagy tejföl
1 tojás
2 dl langyos tej
2,5 dkg friss élesztő
1 kávéskanál cukor
1-2 csipetnyi só
A tetejére, kenéshez
1 tojás
Vigyázat!!!!!
Én nagyon sokat akartam, ezért a fenti hozzávalókat háromszoroztam. Ha esetleg, mondom esetleg ha marad, lefagyasztjuk 👀❤
A savanyú káposzta, a maradék szalámi, a házi húsos szalonna
75 dkg savanyú káposzta apróra vágva, 5 db tojás (3 db a tésztába, 2 db a kenéshez)
6 dl tejben megfuttatott 4 dkg élesztő
Maradék, 14,7 dkg sonkaszalámi
A langyos, cukros tejbe morzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, amíg vastag, halványbarna hab képződik a folyadék tetején. Apróra vágjuk a káposztát, amelyből előzőleg kinyomkodtuk a levet.
Nagy tálba szitáljuk a lisztet. Hozzáadjuk a vajat, a tojást, a joghurtot, a káposztát, az élesztős tejet és a káposzta sósságától függő mennyiségű sót (én csak egészen kicsit, néhány csipetnyit sóztam)
Itt már belekerült a tésztába a szalonna, a sonka. Keverés, dagasztás, és mehet a meleg helyre kelni.
1 óra kelesztés után ilyen jó lágy tésztánk lesz.
A megkelt tésztát alaposan belisztezett deszkára borítjuk. Kézzel ujjnyi vastagra lapítgatjuk, majd minél nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a pogácsákat, megkenjük őket felvert tojással, megszórjuk egy csipet őrölt borssal, és 200 fokra melegített sütőben kb. 20 perc alatt arany-barnára sütjük.
Én most egy jó nagy pohárral szaggattam, hogy jócskán lehessen beleharapni ☺☺☺
Az első adag sül, 200 fokon, 24 perc kellett neki.
A második adag, szépen emelkednek a melegben ☺☺
Ez az adag már kevés lett volna óriás pogácsáknak, illetve nem sok lett volna belőlük a tepsin, így kicsi szaggatóval még egy adag kerekedett ☺☺
És akkor várjuk a vacsorázókat.................
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése